Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 4МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Монтелукаст се използва:*  За лечение на пациенти, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия. Ако приемате монтелукаст за облекчаване на астма, това лекарство може да облекчи и симптомите на Вашия сезонен алергичен ринит.*  Да предпази от поява на астматични симптоми след физическо усилие.

Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене
Montelukast Synthon 4 mg chewable tablets

монтелукаст (montelukast)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
*    Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
*    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
*    Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
    
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1.    Какво представлява Монтелукаст Синтон 4 mg и
2.    Преди да използвате Монтелукаст Синтон 4 mg
3.    Как да използвате Монтелукаст Синтон 4 mg
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате Монтелукаст Синтон 4 mg
6.    Допълнителна информация

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МОНТЕЛУКАСТ СИИТОН 4 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Той блокира вещества, наречени левкотриени, които нормално се намират в белите дробове. Тези вещества причиняват стесняване и отичане на стените (възпаление) на въздухоносните пътища в белите дробове на Вашето дете и могат да доведат до поява на симптоми на астма.

Монтелукаст е предписан за лечение на астмата на Вашето дете.
 Монтелукаст се използва:
*    За лечение на деца на възраст от 2 до 5 години, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия.
*    Kaтo алтернативно на лечението с инхалаторни кортикостероиди при деца на възраст от 2 до 5 години, които наскоро не са приемали перорални кортикостероиди за лечение на астмата си, и които са показали, че не могат да използват инхалаторни кортикостероиди.
*    Да предпази от поява на астматични симптоми, предизвикани от физическо усилие, при пациенти на 2 и повече години.

Вашият лекар ще определи как трябва да се използва Монтелукаст Синтон 4 mg в зависимост от симптомите и тежестта на астмата на Вашето дете.

Какво е астма?
Астмата е продължително заболяване.

Астмата включва:
*    затруднено дишане поради стесняване на дихателните пътища. Това стесняване на дихателните пътища се влошава и подобрява в отговор на различни условия.
*    чувствителни дихателни пътища, които реагират на много неща, като цигарен дим, полени, студен въздух или упражнения.
*    подуване (възпаление) на лигавицата на дихателните пътища.
Симптомите на астмата включват: кашлица, хрипове, стягане в гърдите.


2.    КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 4 mg

Информирайте Вашия лекар за всички медицински проблеми или алергии, които Вие или
Вашето дете имате или сте имали.

Не използвайте монтелукаст
*    Ако детето Ви е алергично (свръхчувствително) към монтелукаст или към някоя от останалите съставки на Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене.

Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст
Проверете дали някое от посочените по-долу твърдения се отнася за Вашето дете или се е
отнасяло за Вашето дете в миналото.
Моля, уведомете Вашия лекар:
*    Ако детето Ви вече приема други лекарства за астма. Монтелукаст не трябва да замества други лекарства, предписани от Вашия лекар.
*    Ако симптомите на астмата нли дишането на Вашето дете се влошат или ако на Вашето дете се налага да използва инхалатора си с бета-агонист (известен като бронходилататор или облекчаващ инхалатор) по-често от обикновено.

Монтелукаст няма да помогне в случай на внезапен пристъп на задух и никога не трябва да се използва с такава цел. При поява на пристъп трябва точно да се следват инструкциите, които Ви е дал Вашият лекар. Много е важно да имате лекарството, което е необходимо за такъв пристъп (напр. краткодействащ инхалаторен бета-агонист, наричан още бронходилататор или облекчаваш инхалатор) на разположение по всяко време.
*    Ако детето Ви развие комбинация от някои от изброените симптоми: грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) илн безчувственост в крайниците и/или обрив. Потърсете медицинска помощ незабавно, особено ако тези симптоми не изчезват или се влошават. Рядко срещано заболяване (синдром на Churg-Strauss), причиняващо тези симптоми, е наблюдавано при много малък брой пациенти, приемащи лекарства за лечение на астма, включително и монтелукаст.
*    Вашето дете не трябва да приема ацетилсалицилова киселина (аспирин) или противовъзпалителни лекарства (известни като нестероидни противовъзпалителни средства или НСПВС), ако те влошават симптомите на астма.
*    Ако на детето Ви, което е на възраст под 2 години, е предписан монтелукаст. Монтелукаст не се препоръчва за приложение, ако детето Ви е на възраст под две години.

Прием на други лекарства

Други лекарства могат да се повлияят от монтелукаст, както и те, на свой ред, могат да
променят действието на монтелукаст.

Ефектът на монтелукаст може да се намали при едновременното му приемане с:

*    някои лекарства, които се използват за лечение на епилепсия (фенитонн и фенобарбитал).
*    лекарство, използвано за лечение на туберкулоза и някои други инфекции(рифампицнн).

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви приема или наскоро е приемало някое от изброените по-горе лекарства, включително и лекарства, отпускани без рецепта.

Прием на монтелукаст с храни и напитки

Монтелукаст не трябва да се дава с храна; лекарството трябва да се приема най-малко 1 час преди или 2 часа след хранене.

Бременност и кърмене

Този раздел не е приложим за Монтелукаст Синтон 4 mg, тъй като лекарството е предназначено за употреба при деца на възраст от 2 до 5 години, но следната информация е свързана с активното вещество монтелукаст.

Използване по време на бременност
Жените, които са бременни или възнамеряват да забременеят, трябва да се консултират с лекар преди да започнат да приемат Монтелукаст. Вашият лекар ще прецени дали можете да приемате Монтелукаст.

Употреба при кърмене

Не е известно дали монтелукаст се екскретира в майчиното мляко. Трябва да се консултирате с Вашия лекар преди да започнете да приемате Монтелукаст, ако кърмите или възнамерявате да кърмите.

Шофиране и работа с машини

Този раздел не е приложим за Монтелукаст Синтон 4 mg, тъй като лекарството е предназначено за употреба при деца на възраст от 2 до 5 години, но следната информация е свързана с активното вещество монтелукаст.
Не се очаква монтелукаст да повлияе способността Ви за шофиране или работа с машини. Въпреки това, може да има различия в индивидуалния отговор към лекарството. Някои нежелани реакции (като замайване и сънливост), които са били докладвани много рядко с монтелукаст, могат да повлияят на способността на някои пациенти за шофиране или работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Монтелукаст Синтон 4 mg

Монтелукаст Синтон 4 mg съдържа аспартам, който е източник на фенилаланин (еквивалентен на 0,674 mg фенилаланин на таблетка от 4 mg).
Свържете се с Вашия лекар преди прием на лекарството, ако детето Ви има наследствен дефект, при който тялото му не може правилно да разгражда една аминокиселина, наречена фенилаланин (фенилкетонурия). Фенилаланинът в таблетките може да навреди на деца с фенилкетонурия.

3.    КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 4 mg

Винаги приемайте монтелукаст точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в  нещо,  попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Монтелукаст таблетки
*    трябва да се приемат през устата.
*    трябва да се приемат, дори ако детето Ви няма симптоми на астма или по време на периоди на влошаване на астмата.
*    не трябва да се приемат с храна; таблетките трябва да се приемат най-малко един час преди или два часа след хранене.
*    трябва да се дават на Вашето дете под родителски контрол.

Дозировка

Препоръчителната доза за деца на възраст от 2 до 5 години е една таблетка за дъвчене дневно, приета вечер.
Вашият лекар ще предпише различни концентрации на таблетките за различните възрастови групи.
На разположение е Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене за деца от 2 до 5 години.                           На разположение е Монтелукаст Синтон 5 mg таблетки за дъвчене за деца от 6 до 14 години.
Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене не се препоръчва за деца под 2-годишна възраст.

Ако детето Ви приема Монтелукаст Синтон 4 mg, уверете се, че то не използва други лекарства, които съдържат същото активно вещество, монтелукаст.

Не се налага корекция на дозата, ако детето Ви има бъбречни проблеми или ако детето Ви има леки до умерени тежки чернодробни проблеми.
Ако детето Ви има тежки чернодробни проблеми, Вашият лекар ще реши дали то може да приема монтелукаст.

Ако сте използвали повече от необходимата доза на Монтелукаст Синтон 4 mg

Незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт, ако детето Ви е приело повече от необходимата доза монтелукаст.
Ако Вашето дете е приело твърде много монтелукаст, могат да се наблюдават симптоми като коремна болка, сънливост, жажда, главоболие, повръщане и психомоторна хиперактивност (включително раздразнителност, безпокойство, възбуда с агресивно поведение, и тремор).

Ако сте пропуснали да използвате Монтелукаст Синтон 4 mg

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Пропуснете забравената доза и дайте следващата таблетка в обичайното време.

Ако спрете да използвате Монтелукаст Синтон 4 mg

Не спирайте да използвате монтелукаст, дори и при липса на симптоми, докато Вашият лекар не Ви каже да го направите. Монтелукаст може да лекува астмата на детето Ви, само ако се приема продължително време.
Вашият лекар ще Ви посъветва колко дълго да продължите да използвате монтелукаст, за да може лекарството да помогне за контрола на астмата на Вашето дете.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, монтелукаст може да предизвика нежелани реакции,въпреки че не всеки ги получава.


Трябва да уведомите Вашия лекар незабавно, ако детето Ви получи един или повече от посочените симптоми:
При пациенти с астма, лекувани с монтелукаст, са съобщавани много редки случаи на комбинация от симптоми като грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) или безчувственост в крайниците, и/или обрив (синдром на Churg-Strauss) (вижте точка 2- Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст).

Следните нежелани реакции са съобщавани в клинични изпитвания
Чести (при повече от 1 на 100, или по-малко от 1 на 10 лекувани пациенти)
*    коремна болка и жажда (изпитвания с таблетки от 4 mg)
*    главоболие (изпитвания с таблетки от 5 и 10 mg)
Тези реакции обикновено са били леки и са наблюдавани с по-висока честота при пациенти на лечение с монтелукаст, в сравнение с пациенти на плацебо (хапче, което не съдържа лекарство).
Допълнително, откакто лекарството е на пазара, са съобщавани следните нежелани реакции
Инфекция на горните дихателни пътища * Повишена склонност към кървене * Алергични реакции, включващи обрив, подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото (ангиоедем), затруднено дишане (анафилаксия) или преглъщане * Халюцинации * Ярки, запомнящи се сънища, включително кошмари
* Безсъние * Сомнамбулизъм * Раздразнителност * Възбуда, включваща агресивно поведение или враждебност * Безпокойство * Треперене * Тревожност * Чувство на тъга (депресия) * Мисли и опити за самоубийство (в много редки случаи)  * Замаяност * Сънливост * Необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) (парестезия) * Загуба на чувствителност (хипоестезия) * Гърчове * Палпитации * Кървене от носа *Диария * Сухота в устата * Нарушено храносмилане (диспепсия) * Гадене * Повръщане * Възпаление на черния дроб * Кръвонасядания * Сърбеж" Уртикария * Болезнени зачервени бучки под кожата (еритема нодозум) * Болка в ставите (артралгия) * Болка в мускулите (миалгия) * Мускулни крампи * Слабост и умора * Общо неразположение * Подуване от задръжка на течности (оток)           * Повишена температура
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 4 mg

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Монтелукаст Синтон 4 mg след срока на годност отбелязан върху опаковката, след “Годен до:”. Първите две цифри показват месеца, а последните четири цифри показват годината. Срокът на годност се отнася за последния ден от посочения месец.
Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Лекарствените продукти не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарствени продукти. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Монтелукаст Синтон 4 mg
*    Активното вещество е монтелукаст.
Всяка таблетка за дъвчене съдържа монтелукаст натрий, еквивалентен на 4 mg монтелукаст.
*    Другите съставки са манитол (Б421); целулоза, микрокристална; хидроксипропилцелулоза, частично заместена; железен оксид, червен (Е 172); кроскармелоза натрий (E46S); аромат на череша; аспартам (Е951) и магнезиев стеарат (Е572).

Как изглежда Монтелукаст Синтон 4 mg и какво съдържа опаковката
Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене са розови, продълговати, двойноизпъкнали таблетки. Таблетките са с вдлъбнато релефно изображение “M9UT” и “4” от едната страна.
Таблетките се предлагат в блистерни опаковки, с по 7, 10, 20, 28, 30, 50, 56, 90, 98, 100 таблетки.
Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба
Synthon BV
Microweg 22
6545 CM Nijmegen
Нидерландия
Производител:
Synthon BV Microweg 22 6545 CM Nijmegen Нидерландия
Synthon Hispania S.L.

Споделете мнението си за МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 4МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Web Statistics