Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Монтелукаст се използва:*  За лечение на пациенти, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия. Ако приемате монтелукаст за облекчаване на астма, това лекарство може да облекчи и симптомите на Вашия сезонен алергичен ринит.*  Да предпази от поява на астматични симптоми след физическо усилие.

Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Монтелукаст Синтон 10 mg филмирани таблетки                                                                                                    Montelukast Syntbon 10 mg film-coated tablets
монтелукаст (montelukast)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
*    Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
*    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
*    Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди» независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
*    Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт

В тази листовка:  
1.    Какво представлява Монтелукаст Синтон 10 mg и за какво се използва
2.    Преди да приемете Монтелукаст Синтон 10 mg
3.    Как да приемате Монтелукаст Синтон 10 mg
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате Монтелукаст Синтон 10 mg
6.    Допълнителна информация

1.    КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10 mg И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Монтелукаст е левкотриенов рецепторен антагонист. Той блокира вещества, наречени левкотриени, които нормално се намират в белите дробове. Тези вещества причиняват стесняване и отичане на стените (възпаление) на въздухоносните пътища в белите дробове на Вашето дете и могат да доведат до развитие на симптоми на астма.
Монтелукаст е предписан за лечение на Вашата астма. Монтелукаст се използва:
*    За лечение на пациенти, при които контролът на астмата е незадоволителен с настоящото им противоастматично лечение и се нуждаят от допълнителна терапия. Ако приемате монтелукаст за облекчаване на астма, това лекарство може да облекчи и симптомите на Вашия сезонен алергичен ринит.
*    Да предпази от поява на астматични симптоми след физическо усилие.

Вашият лекар ще определи как трябва да се използва Монтелукаст Синтон 10 mg в зависимост от симптомите и тежестта на астмата на Вашето дете.

Какво е астма?
Астмата е продължително заболяване.
Астмата включва:
*    затруднено дишане поради стесняване на дихателните пътища. Това стесняване на дихателните пътища           се влошава и подобрява в отговор на различни условия.
*    чувствителни дихателни пътища, които реагират на много неща, като цигарен дим, полени, студен въздух или упражнения.
*    подуване (възпаление) на лигавицата на дихателните пътища.

Симптомите на астмата включват: кашлица, хрипове, стягане в гърдите.

Какви са сезонни алергии?
Сезонните алергии (известни също като сенна хрема или сезонен алергичен ринит) са алергична реакция, често предизвикана от полени от дървета, треви и плевели във въздуха. Симптомите на сезонните алергии обикновено могат да включват: запушен, течащ, сърбящ нос, кихане, сълзене, подуване, червени и сърбящи очи.

2.    КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10 mg

Информирайте Вашия лекар за всички медицински проблеми или алергии, които имате или сте имали.
Не приемайте монтелукаст
*    Ако сте алергични (свръхчувствителни) към монтелукаст или към някоя от останалите съставки на Монтелукаст Синтон 10 mg, таблетки.
 

Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст
Проверете дали някое от посочените по-долу твърдения се отнася за Вас или се е отнасяло за Вас в миналото.
Моля, уведомете Вашия лекар:
*    Ако вече приемате други лекарства за астма. Монтелукаст не трябва да замества други лекарства, предписани от Вашия лекар.
*    Ако симптомите на астмата или дишането Ви се влошат или ако Ви се налага да използвате инхалатора си с бета-агонист (известен като бронходилататор или облекчаващ инхалатор) по-често от обикновено.

Монтелукаст няма да помогне в случай на внезапен пристъп на задух и никога не трябва да се използва с такава цел. При поява на пристъп трябва точно да се следват инструкциите, които Ви е дал Вашият лекар. Много е важно да имате лекарството, което е необходимо за такъв пристъп (напр. краткодействащ инхалаторен бета-агонисг, наричан още бронходилататор или облекчаващ инхалатор) на разположение по всяко време.
*    Ако развиете комбинация от някои от изброените симптоми: грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) или безчувственост в крайниците и/или обрив. Потърсете медицинска помощ незабавно, особено ако тези симптоми не изчезват или се влошават. Рядко срещано заболяване (синдром на Churg-Strauss), причиняващо тези симптоми, е наблюдавано при много малък брой пациенти, приемащи лекарства за лечение на астма, включително и монтелукаст.
*    Ако знаете, че аспирин или определени противовъзпалителни лекарства (НСПВС -нестероидни противовъзпалителни средства) провокират симптомите на астмата Ви. Трябва да избягвате приема на тези лекарства.

Употреба при деца
За деца от 2 до 5 години, на разположение е Монтелукаст Синтон 4 mg таблетки за дъвчене.
За деца от 6 до 14 години, на разположение е Монтелукаст Синтон 5 mg таблетки за дъвчене.

Прием на други лекарства
Други лекарства могат да се повлияят от монтелукаст, както и те, на свой ред, могат да променят действието на монтелукаст.
Ефектът на монтелукаст може да се намали при едновременното му приемане с:

*    някои лекарства, които се използват за лечение на епилепсия (фенитони и фенобарбитал).
*    лекарство, използвано за лечение на туберкулоза и някои други инфекции (рифампицин).

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали някое от изброените по-горе лекарства, включително и лекарства, отпускани без рецепта.

Прием на монтелукаст с храни и напитки
Монтелукаст може да се приема с или без храна.

Бременност и кърмене

Употреба при бременност
Жени, които са бременни или планират да забременеят трябва да се посъветват с лекаря преди да започнат прием на монтелукаст. Вашият лекар ще прецени дали да приемате монтелукаст.

Употреба при кърмене
Не е известно дали монтелукаст се отделя в кърмата. Ако кърмите или смятате да кърмите, трябва да се посъветвате с Вашия лекар преди да започнете прием на монтелукаст.
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Шофиране и работа с машини
Не се очаква монтелукаст да повлиява способността за шофиране или работа с машини. Въпреки това, индивидуалният отговор към лекарството може да варира. Монтелукаст може (в редки случаи) да причини замаяност и сънливост. Ако се чувствате замаян, уморен, сънлив или отпаднал, не шофирайте и не работете с машини, докато се почувствате отново нормално.

Важна информация относно някои от съставките на Монтелукаст Синтон 10 mg
Монтелукаст Ситон 10 mg таблетки съдържат лактоза. Ако вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, като лактозата, свържете се с него преди прием на лекарството.

3.    КАК ДА ПРИЕМАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10 mg
Винаги приемайте монтелукаст точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Монтелукаст таблетки
*    трябва да се приемат през устата.
*    трябва да се приемат, дори ако нямате симптоми на астма или по време на периоди на влошаване на астмата.
*    могат да се приемат с или без храна.

Дозировка
Препоръчителната доза за възрастни и юноши на възраст на и над 15 години е една таблетка дневно, приета вечер.
Вашият лекар ще предпише различни концентрации на таблетките за  възраст под 15 години.

Ако приемате Монтелукаст Синтон 10 mg, уверете се, че не използвате други лекарства, които съдържат същото активно вещество, монтелукаст.

Не се налага корекция на дозата, ако сте в напреднала възраст, имате бъбречни проблеми или ако имате леки до умерено тежки чернодробни проблеми. Ако имате тежки чернодробни проблеми, Вашият лекар ще реши дали можете да приемате монтелукаст.

Ако сте приели повече от необходимата доза на Монтелукаст Сннтон 10 mg
Незабавно се свържете с Вашия лекар или фармацевт, ако приемете повече от необходимата
доза монтелукаст.
Ако приемете твърде много монтелукаст, могагг да се наблюдават симптоми като коремна болка, сънливост, жажда, главоболие, повръщане и психомоторна хиперактивност (включително раздразнителност, безпокойство, възбуда с агресивно поведение, и тремор).

Ако сте пропуснали да приемете Монтелукаст Синтон 10 mg
Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза. Пропуснете забравената доза и приемете следващата таблетка в обичайното време.

Ако спрете да приемате Монтелукаст Синтон 10 mg
Не спирайте приема на монтелукаст, дори и при липса на симптоми, докато Вашият лекар не Ви каже да го направите. Монтелукаст може да лекува астмата Ви, само ако се приема продължително време.
Вашият лекар ще Ви посъветва колко дълго да продължите да използвате монтелукаст, за да може лекарството да помогне за контрол на Вашата астма.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, монтелукаст може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Трябва да уведомите Вашия лекар незабавно, ако получите един или повече от посочените симптоми:
При пациенти с астма, лекувани с монтелукаст, са съобщавани много редки случаи на комбинация от симптоми като грипоподобно заболяване, увеличаване на задуха, необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) или безчувственост в крайниците, и/или обрив (синдром на Churg-Strauss) (вижте точка 2, Обърнете специално внимание при употребата на монтелукаст).

Следните нежелани реакции са съобщавани в клинични изпитвания
Чести (при повече от 1 на 100, или по-малко от 1 на 10 лекувани пациенти)
*    коремна болка
*    главоболие
Тези реакции обикновено са били леки и са наблюдавани с по-висока честота при пациенти на лечение с монтелукаст, в сравнение с пациенти на плацебо (хапче, което не съдържа лекарство).

Допълнително, откакто лекарството е на пазара, са съобщавани следните нежелани реакции
*Инфекция на горните дихателни пътища * Повишена склонност към кървене *Алергични реакции, включващи обрив, подуване на лицето, устните, езика и/или гърлото*затруднено дишане (анафилаксия) или преглъщане *Халюцинации * Ярки, запомнящи се сънища, включително кошмари * Безсъние  *Сомнамбулизъм * Раздразнителност * Възбуда, включваща агресивно поведение или враждебност *Безпокойство * Треперене *Тревожност * Чувство на тъга (депресия) * Мисли и опити за самоубийство (в много редки случаи) * Замаяност * Сънливост * Необичайно изтръпване (подобно на мравучкане) (парестезия) * Загуба на чувствителност (хипоестезия) * Гърчове * Палпитации * Кървене от носа * Диария * Сухота в устата * Нарушено храносмилане (диспепсия) * Гадене * Повръщане * Възпаление на черния дроб * Кръвонасядания * Сърбеж *Уртикария * Болезнени зачервени бучки под кожата (еритема нодозум) * Болка в ставите (артралгия) * Болка в мускулите (миалгия) * Мускулни крампи * Слабост и умора * Общо неразположение * Подуване от задръжка на течности (оток) * Повишена температура

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.    КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10 mg

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Монтелукаст Синтон 10 mg след срока на годност отбелязан върху опаковката, след “Годен до:”. Първите две цифри показват месеца, а последните четири цифри показват годината. Срокът на годност се отнася за последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение.

Лекарствените продукти не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарствени продукти. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    СЪДЪРЖАНИЕ НА ОПАКОВКАТА И ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Монтелукаст Синтон 10 mg
*    Активното вещество е монтелукаст.
Всяка таблетка съдържа монтелукаст натрий, еквивалентен на 10 mg монтелукаст.
*    Другите съставки в сърцевината на таблетката са: целулоза, микрокристална; лактоза монохидрат (89,3 mg); кроскармелоза натрий (Е468); хидроксипропилцелулоза, частично заместена (Е463) и магнезиев стеарат (Е572).
Съставките във филмовото покритие на таблетката са: хипромелоза (Е464); хидроксипропил целулоза (Е463); титанов диоксид (Е171); железен оксид, жълт (Е172) и железен оксид, червен (Е 172).

Как изглежда Монтелукаст Синтон 10 mg и какво съдържа опаковката
Монтелукаст Синтон 10 mg таблетки са светложълти до бежови, кръгли, двойноизпъкнали таблетки. Таблетките са с вдлъбнато релефно изображение “M9UT” и “10” от едната страна.

Таблетките са налични в блистерни опаковки, с по 7,10,20,28,30,50,56,90,98,100 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител


Притежател на разрешението за употреба
Synthon BV Microweg 22 6545 CM Nijmegen Нидерландия

Производител:
Synthon BV Microweg 22 6545 CM Nijmegen Нидерландия
Synthon Hispania S.L.
Castell6 1 - Poligono Las Salinas 08830 Sant Boi de Llobregat Испания
 

Споделете мнението си за МОНТЕЛУКАСТ СИНТОН 10МГ ТАБЛ. ДЪВЧАЩИ Х 7

Web Statistics