Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АКВАТИАПИН 100МГ ТАБЛ. Х 10

АКВАТИАПИН  принадлежи към група лекарства, наречени антипсихотици. Тези лекарства подобряват симптомите на някои видове психични заболявания, като например;Халюцинации (напр. необясними гласове), странни и плашещи мисли, промени в поведението Ви, чувство за самота и обърканост. Това състояние е познато като шизофрения;  Състояния на приповдигнато настроение и на възбуда. Може да откриете, че се нуждаете от по-малко сън от обичайното. Може да станете по-приказливи с прескачащи мисли или идеи. Може също да се чувствате по-раздразнителни от обикновеното. Това състояние е познато като биполярна мания;  Състояния, в които се чувствате тъжни през цялото време. Може да откриете, че се чувствате депресирани, виновни, с липса на енергия, загуба на апетит и/или не можете да спите. Това състояние е познато като биполярна депресия.

Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

АКВАТИАПИН 100 mg фнлмнрапн таблетки /

AQUATIAPINE 100 mg film-coated tablets

(кветнапнп като фумарат) /

(quetlapine as flimarate)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство*

Запазете тези листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

* Това лекарство е предписано лично на Вас, Не го преотстъпвайте на други хора То може да нм навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, не описани в тези листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Вашето лекарство се нарича АКВАТИАПИН.

Активната съставка на АКВАТИАПИН се нарича клетиагпгн. Той принадлежи към група лекарства, наречени ангипсихотнци. Тези лекарства подобряват симптомите на някои видове психични заболявалия, като например;

- Халюцинации (напр. необясними гласове), странни и плашещи мисли, промени в поведението Ви, чувство за самота н обърканост. Това състояние е познато като шизофрения.

•     Състояния на приповдигнато настроение и на възбуда. Може да откриете, че се нуждаете от по- малко сън от обичайното. Може да станете по-приказливи с прескачащи мисли или идеи. Може също да се чувствате по-разщразнителнн от обикновеното. Това състояние е познато като бнполярна мания.

*    Състояния, в конто се чувствате тъжни през цялото време. Може да откриете, че се чувствате депресирани, виновни, с липса на енергия, загуба на апетит и/илк не можете да спите. Това състояние е познато като бнполярна депресия.

Вашият лекар може да продължи да вн предписва АКВАТИАПИН, дори когато се чувствате по- добре, за да предотврати повторна поява на симптомите.

Може да е полезно за Бас, ако кажете на приятел nut роднина, че страдате ст

помолете да прочетат тази листовка, Можете да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашите симптоми се влошават или са притеснени от други промени в поведението Ви.

2. ПРЕДИ ДЛ ПРИЕМЕТЕ АКВАТИАПИН

Не приемайте АКВАТИАПИН

ако сте алергични (свъръхчувствителии) към кветаапин или към някоя от останалите съставки на АКВАТИАПИН (вж. т, 6: Допълнителна информация), ако приемате някое от следните лекарства:

-     протеазни инхибнгори като нелфинавир (при ХИВ инфекция);

-     азолови лекарства (за лечение на гьбичнн инфекции);

■ лекарства за лечение на инфекции (като еритромицин или кларитромицик);

-     нефазодон (за депресия).

АКВАТИАПИН не трябва да се употребява от хора в напреднала възраст (над 65 годнви), които страдат от деменция (загуба на мозъчната функция)»

Това е така, защото групата лекарства, към които АКВАТИАПИН принадлежи, може да увеличи риска от инсулт или в някои случаи риска от смърт при по-възрастни хора с деменция,

Не приемайте АКВАТИАПИН, ако написаното по-горе се отнася за Вас! Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате АКВАТИАПИН»

Преди да приемете Вашето лекарство, кажете на вашия лекар, ако:

*    Вие имате някакви здравословни проблеми (като проблеми със сърцето или ниско кръвно налягане) или сте прекарали инсулт.

•     Вие имате проблеми е черния дроб или някога сте имали пристъп (гърч).

■ Вие знаете, че сте имали ниски нива на белите кръвни клетки в миналото (които могат или не да са причинени от други лекарства).

•     Вие имате диабет или има риск да развиете диабет. Ако го направите, вашият лекар може да проверява нивото на кръвната Ви захар, докато приемате АКВАТИАПИН.

*    Вие или някой друг в семейството Ви има история за кръвни съсиреци, тъй като тези лекарства могат да бъдат свързани с образуването на кръвни съсирени.

Мисли за самоубийство в влошаше па Вашата депресия

Ако сте депресирани, може понякога да имате мисли за самоубийство или самонараняване. Те могат да бъдат засилени, когато за пръв път започнете лечението, тъй като за всички тези лекарства се изисква време, за да подействат, което е обикновено около две седмици, а понякога и повече. По-вероятно е да имате такива мисли, ако сте млад човек. Информация от клинични проучвания показва повишен риск отсунцидки мисли и/илн суицндио поведение при млади хора с депресия на възраст по-малка от 25 години.

Ако имате такива мисли, свържете се с Вашия лекар или отидете до най- близката болница веднага. Може да решите, че е полезно да кажете на роднина или близък приятел, че сте депресирани и да ги помолите да прочетат тази листовка. Можете да ги помолите да Ви кажат, ако считат, че Вашата депресия се влошава, или ако са притеснени от промени във Вашето поведение.

Прием па друга лекарства 

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро се приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

По-специално, моля, уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства за;

*    Безпокойство или депресия.

*    Епилепсия (като фенитоин или карбамазепин).

*    Високо кръвно налягане.

*    Туберкулоза (като рифампицин).

*    Проблеми със съня (като барбитуратн).

*    Психози (например тиоридазин).

Преди да спрете приема на някое от Вашите лекарства, моля първо се консултирайте е Вашия лекар.

Прием на АКВАТИАПИН е храни н напитки

АКВАТИАПИН може да се приема е или без храна,

Внимавайте с количеството иа приетия алкохол! Това е така, защото комбинираният ефект на АКВАТИАПИН и алкохол може да ви накара да се почувствате сънливи.

Не пийте сок от грейпфрут, до като приемате АКВАТИАПИН! Той може да повлияе на начина, по който лекарството действа.

Бременност н кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди употребата на което и да е лекарство!

Ако сте бременна, опитвате да забременеете, или кърмите, говорете с Вашия лекар преди да Приемате АКВАТИАПИН!

Шофиране и работа с машини

АКВАТИАПИН може дави накара да се чувствате сънливи. Не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини, докато не разберете как таблетките АКВАТИАПИН ви влияят!

Важна информация относно някои от съставките ия АКВАТИА]

Това лекарство съдържа лактоза монохидрат, която е вид захар. Ако сте били информирани от Вашия лекар, че имате непоносимост към някои захари, трябва да се свържете с Вашия лекар преди да приемате това лекарство.

& КАК ДА ПРИЕМАТЕ АКВАТИАПИН

Винаги приемайте АКВАТИАПИН точно както Ви е казал Вашият лекар! Ако не сте сигурни в нещо» попитайте Вашия лекар яяи фармацевт!

Вашият лекар ще вземе решение за началната Ви доза и постепенно може да я увеличи. След това дозата ще бъде обикновено между 150 mg и 800 mg всеки ден. Това зависи от Вашето заболяване н

нужди.

Тази група лекарства изисква време» за да подейства, обикновено около две седмици, а понякога и повече.

■ Вие ще вземате Вашите таблетки АКВАТИАПИН веднъж дневно, преди лягане или два пъти дневно, в зависимост от Вашето заболяване.

*    Преглътнете таблетките цели с чаша вода!

*    Можете да приемате таблетките с или без храна.

*    Не спирайте приема на таблетките, дори ако се чувствате по-добре» освен ако Вашият лекар не Ви каже!

*    Не променяйте дозата сами, без да се консултирате с Вашия лекар!

Проблеми с черния дроб

Ако имате проблеми с черния дроб. Вашият лекар може да Ви даде по-ниска доза»

Възрастни хора над 65-годишна възраст

Ако сте в напреднала възраст, Вашият лекар може да Ви даде по-ниска доза.

Употреба при деца

АКВАТИАПИН не трябва да се използва от деца и юноши под 18-годишна възраст»

Ако сте приели повече от необходимата доза АКВАТИА]

Ако сте приели повече АКВАТИАПИН, отколкото е предписано от Вашия лекар, може да изпитате сънливост, световъртеж и нарушения на сърдечния ритъм. Свържете се с Вашия лекар или отидете в най-близката болница веднага! Вземете останалите таблетки АКВАТИАПИН с Вас!

Ако сте пропуснали да приемете АКВАТИАПИН

Ако сте пропуснали да приемете една доза, вземете я веднага щом се сетите! Ако е почти време да вземете следващата доза, изчакайте до тогава! Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата!

Ако сте спрели приема на АКВАТИАПИН

Не трябва да спирате АКВАТИАПИН изведнъж, освен ако не сте получили сериозна нежелана ракцня (вж. т» 4 Възможни нежелани реакции). Ако внезапно спрете приема ид таблетките, може да не сте в състояние да заспите, може да се почувствате неразположени или може да се появят главоболие, диария, повръщане, виене насеят или раздразнителност.

Ако е необходимо, Вашият лекар може да Ви предложи да намалите дозата постепенно преди спиране на лечението.

4» ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства АКВАТИАПИН може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

По-долу са изброени потенциално сериозни нежелани реакции и ако някоя от тях се прояви при Вас, трябва да спрете приема на АКВАТИАПИН н да се свържете с лекар шш веднага да отидете до най-близката болница:

• Мисли за самонараняване или самоубийство.

Нечестн (засягат по->малко от 1 на 100 души):

• Припадъци или гърчове.

- Алергични реакции, които могат да включват образуване на подутини, подуване

подуване около устата.

* Неконтролируеми движения, главно на лицето или езика (тардивка дискинезия).

Редки (засягат по-малко от 1 па 1000 души):

•     Висока температура (треска), дълготрайно възпалено гърло или язви в устата, учестено дишане, изпотяване, скованост на мускулите, усещане за сънливост или слабост, увеличаване на кръвното налягане (открива се при медицински прегледи) или сърцебиене.

•     Жълтеница (пожълтяване на кожата и бялото на очите).

•     Продължителна и болезнена ерекция.

•     Кръвни съсирени във вените, особено в краката (симптомите включват подуване, болка и зачервяване в краката), които могат да се движат през кръвоносните съдове на белите дробове, което води до болка в гърдите и затруднено дишане.

Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 души):

■    Тежка алергична реакция, която може да включва затруднено дишане, замайване и колапс.

•     Хепатит (възпаление на черния дроб).

•     Бързо подуване на кожата, обикновено около очите, устните и гърлото.

В допълнение към сернозннте нежелани лекарствени реакции по-горе, може да се появят; Много чести (засягат повече от 1 на 10 души):

•     Виене на свят (може да доведе до падалия), главоболие, сухота в устата.

■    Сънливост (може да отшуми с времето, до като продължавате да приемате АКВАТИАГТИН).

■    Симптомите, които се получават, когато сте спрели приема на АКВАТИАГТИН са невъзможност да заспите (безсъние), усещане за повдигане (гадене), главоболие, диария, гадене (повръщане), световъртеж и раздразнителност. Те обикновено изчезват след 1 седмица от последната доза.

■    Увеличаване на теглото.

Чести (засягат по-малко от 1 иа 10 душн):

- Учестено сърцебиене или припадък.

■    Запушен нос.

•     Стомашно разстройство или запек.

■    Чувство на слабост (може да доведе до падания).

•     Подуване иа ръцете или краката.

•     Висока кръвна захар (при медицински прегледи).

•     Ниско кръвно налягане при изправяне. Това може да Ви накара да се почувствате замаяни или немощни (може да доведе до падания).

•     Замъглено зрение.

■    Необичайни и неволеви движения на мускулите, които причиняват внезапни спазми и конвулсии иа тялото, крайниците и главата.

•     Живи и страшни сънища.

•     Чувство на глад.

•     Чувство на раздразкеност.

•     Затруднен говор, например сливане на думи.

Нечестн (засягат по-малко от 1 па 100 душн):

" Неспокойни крака.

•     Затруднено преглъщане.

Редки (засягат по-малко от 1 на 1000 душн):

« Подуване на гърдите и неочаквано производство на кърма (галакторея). 

Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 души):

*    Влошаване на съществуващ диабет,

*    Тежък обрив, мехури или червени легна по кожата.

Някои странични ефекти се наблюдават, само когато се прави кръвен тест. Те включват промени в количеството на някои мазнини (триглицериди и общ хопестерол) или захар в кръвта, понижаване на броя на някои видове кръвни клетки и увеличаване на количеството на хормона пролаюин в кръвта.

Повишаването на хормона гтролактин може в редки случаи да доведе до следното:

*    Мъжете и жените да имат подуване на гърдите и неочаквано да произвеждат мляко от гърдите.

*    Жените да имат периоди без месечен или с нередовен менструален цикъл.

Вашият лекар от време на време може да Ви помоли да си направите изследване на кръвта Деца н юноши

Когато АКВАТИАПИН е прилаган на деца и юноши в клинични изпитвания, са били наблюдавани същите нежелани реакции както при възрастните, Въпреки това, следният страничен ефект е бил наблюдаван само при деца и юноши:

Много чести (засягат повече от 1 на 10 души):

*    Повишаване на кръвното налягане (по време на медицински прегледи).

По време на клиничните изпитвания следните нежелани реакции са бнлн наблюдавани ло- често прн деца н юноши:

Много чести (засягат повече от 1 на 10 души):

*    Увеличение в количеството на един хормон, наречен лролакгин (химично вещество в кръвта, което контролира производството на кърмата). Увеличението на хормона пролактан може в редки случаи да доведе до следното:

-     момчета и момичета да имат подуване на гърдите и неочаквано да произвеждат кърма.

-     момичетата да нямат месечна менструация нлн да са с нередовен менструален цикъл.

*    Повишен апетит.

*    Необичайни и не волев и движения на мускулите, които причиняват внезапни спазми и конвулсии на тялото, крайниците и главата.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна нли ако забележите някакви други странични ефекти, конто не са изброени в тази листовка, докато приемате АКВАТИАПИН, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АКВАТИАПИН

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага!

Да се съхранява прн температура до 30 °С!

Не използвайте АКВАТИАПИН след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка! Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Ако Вашият лекар Ви каже да спрете приема на Вашето лекарство, трябва да върнете на Вашия фармацевт всички таблетки, които не сте използвали.     

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа АКВАТИАПИН

Активното вещество е; кветиапин (като фумарат). АКВАТИАПИН съдържа 25 mg, 100 mg, или 200 mg кветнапкн,

Другите съставки са;

Ядро на таблетката:

Лактоза мокохядрат

Микрокристшшд целулоза

Натриев нишестен гликолат Тип А

Царевично нишесте

Калциев хидрогенфосфат дихкдрат

Магнезиев сте арат

Талк

Покритие;

Хипромелоза Макро гол 400 Титанов диокснд (Н171)

АКВАТИАПИН 25 mg и 100 mg филмирани таблетки съдържат също жълт железен оксид (£172)

АКВАТИАПИН 25 mg филмирани таблетки съдържат също червен железен оксид (Е 172) Кан изглежда АКВАТИАПИН н какво съдържа опаковката

АКВАТИАПИН 25 mg филмирани таблетки са с лрасковен цвят, кръгли, двоГшоизгтькнали филмирани таблетки с гравиран надпис "25р от едната страна и гладки от другата страна.

АКВАТИАПИН 100 mg филмирани таблетки са жълти, кръгли, двойноизнъкнали филмирани таблетки с гравиран надпис "100м от едната страна и гладки от другата страна.

АКВАТИАПИН 200 mg филмирани таблетки са почти бели на цвят, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки с гравиран надпис "200" от едната страна и гладки от другата страна.

25 mg таблетки: PVC / алуминиеви блистери, съдържащи 6,20, 30, 50, 60,100 таблетки.

100 mg, 200 mg таблетки: PVC / алуминиеви блистернн опаковки, съдържащи J 0, 20,30., 50, 60,90, 100,120,180,240 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба а производител

Притежател на разрешението за употреб<а

АКВАХИМ АД

България»

1582 София»

Бул. Д1роф. Цветан Лазаров” № S3 Тел,:+359 2 807 5000 Факс:+359 2 807 5050 e-mail: aquaehim@aquachicn.bg

Производител

Niche Generics Limited

Unit 5,151 Baldoyle Industrial Estate» Dublin 13 Телефон: +353 0 8167300 Факс: +353 1 8392616

Ирландия

За допълнителна информация относно това лекарство» моля свържете се с притежателя на разрешението за употреба; АЮВАХИМ АД, България, 1582 София, бул, „Проф, Цветан Лазаров” № 83» тел*: +359 2 807 5000, факс: +359 2 807 5050* e-mail: aquachim@aquachim,bg

Дата на последно одобрение на листов ката

12/2011

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АКВАТИАПИН 100МГ ТАБЛ. Х 10

Web Statistics