Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НОРТИВАН 160МГ Х 28ТАБЛ

Нортиван е лекарство за сърдечни заболявания и принадлежи към група лекарства, наречени ангиотензин II рецепторни антагонисти.

Този продукт Ви носи 118 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Нортнваи 160 mg филмирани таблетки

Валсартан

Nortivan 160 mg film-coated tablets

Valsartan

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация»

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

- Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано единствено и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежеланите лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази

листовка. Вижте точка 4.

Какво представлява Нортиван и за какво се използва

Какво трябва да знаете, преди да използвате Нортиван

Как да използвате Нортиван Възможни нежелани реакции Как да съхранявате Нортиван Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Нортиван и за какво се използва

Нортиван принадлежи към трупа лекарства, наречени ангиотензин II рецепторни блокери, и се използва за понижение на високо артериално налягане. Ангиотензин II е вещество, предизвикващо свиване на кръвоносните съдове, което се намира в тялото и може да причини високо артериално налягане. Нортиван действа чрез блокиране на ангиотензин П. Това води до разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на артериалното налягане.

Нортиван 80 mg и 160 mg филмирани таблетки може da се използват при три различни заболявания:

•     за лечение на високо артериално налягане при възрастни, при деца и юноши на възраст от 6 до 18 години. Високото артериално налягане повишава натоварването на сърцето и артериите. Ако не се лекува, то може да увреди кръвоносните съдове на мозъка, сърцето и бъбреците, и да причини инсулт, сърдечна недостатъчност или бъбречна недостатъчност. Високото артериално налягане повишава опасността от сърдечни инфаркти. Понижаването на артериалното Ви налягане до нормалното намалява опасността от развитие на тези нарушения.

•     за лечение на възрастни пациенти след пресен сърдечен инфаркт (миокарден “Пресен” в случая означава между 12 часа и 10 дни.

•     за лечение на симптоматична сърдечна недостатъчност при възрастни Нортиван се използва, когато група лекарства, наречени инхибитори на конвертиращия ензим (АСЕ) (лекарство за лечение на сърдечна недоста бъдат използвани или като допълнение към АСЕ инхибиторите, когато б (други лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност) не може да бъ, 

Симптомите на сърдечна недостатъчност включват задух и подуване на стъпалата и краката поради натрупване на течности. Това настъпва, когато сърдечният мускул не може да изпомпва кръвта достатьчно силно, за да снабди цялото тяло с необходимата му кръв.

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Нортиван

Не използвайте Нортиван:

•     ако сте алергични към валсартан, соево масло, фъстъчено масло или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

•     ако имате тежко чернодробно заболяване.

•     ако сте бременна след З-тия месец (добре е също да се избягва Нортиван в ранна бременност - вижте точка “Бременност ”).

•     ако имате диабет или нарушена бъбречна функция и Ви лекуват с лекарство за понижаване

на кръвното налягане наречено алискирен.

Не приемайте Нортиван, ако някое от изброените се отнася за Вас.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Нортиван:

•     ако имате чернодробно заболяване.

•     ако имате тежко бъбречно заболяване и сте на диализа.

•     ако страдате от стесняване на бъбречната артерия.

•     ако наскоро сте имали бъбречна трансплантацня (получили сте нов бъбрек),

•     ако сте на лечение след прекаран сърдечен инфаркт или за сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да провери бъбречната Ви функция.

•     ако имате тежко сърдечно заболяване различно от сърдечна недостатъчност или сърдечен удар

•     ако някога сте имали подуване на езика и лицето, причинени от алергична реакция, наречена ангиоедем при прием на друго лекарство (включително АСЕ инхибитори), информирайте Вашия лекар. Ако тези симптоми се появят»когато приемате Нортиван, незабавно спрете приема на Нортиван и никога не го приемайте отново. Вижте също точка 4, “Възможни нежелани реакции”.

•     ако приемате лекарства, които повишават нивото на калий в кръвта. Те включват калиеви добавки или заместители на солта, съдържащи калий, калиЙ-съхраняващи лекарства и хепарин. Може да се наложи проверка на нивата на калия в кръвта през редовни интервали.

•     ако сте на възраст под 18 години и приемате Нортиван в комбинация с други лекарства, които потискат ренин-ангиотензин-алдостероновата система (лекарства, които понижават кръвното налягане), Вашият лекар може редовно да проверява функцията на бъбреците Ви и нивата на калия в кръвта Ви.

•     ако страдате от хипералдостеронизъм. Това е болест при която Вашите надбъбречни жлези образуват твърде голямо количество от хормона алдостерон. В този случай употребата на Нортиван не се препоръчва.

•     ако сте загубили много течности (дехидратация) поради диария, повръщане и високи дози обезводняващи таблетки (диуретици).

•     трябва да кажете на Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна или е възможно да забременеете. Нортиван не се препоръчва в периода на ранната бременност и не трябва да се приема, ако сте бременна повече от 3 месеца, тъй като може да причини сериозно увреждане на бебето Ви, ако се употребява в този период (вижте точка “Бременност”).

•     ако приемате някои от следните лекарства, използвани за лечение на високо налягане:

“АСЕ инхибитори” като енал април, лизиноприл, т.н. алискирен

Ако някое от изброените се отнася за Вас, информирайте Вашия лекар, пр

Нортиван.

Други лекарства и Нортиван

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ефектът от лечението може да се повлияе от приемането иа други лекарства едновременно с Нортиван. Може да е необходимо да се промени дозировката, да се предприемат други предпазни мерки или в отделни случаи да се спре лечението с някои от лекарствата. Това важи както за лекарствата с рецепта, така и за отпусканите без рецепта, особено за:

други лекарства, които понижават кръвното налягане, особено обезводняващи таблетки (диуретици), АСЕ инхибитори (като еналаприл, лизиноприл, т.н.) или алискирен. лекарства, повишаващи нивата на калий в кръвта Ви. Те включват калиеви добавки или заместители на солта, калии-съхраняващи диуретици и хепарин.

вид болкоуспокоявспци лекарства, наречени нестероидни противовъзпалителни средства (ИСПВС).

няккои антибиотици (от групата на рифампицин), лекарство, използвано за предотвратяване на отхвърлянето на транспланти (циклоспорин) или антиретровирусно лекарство, използвано за лечение на ХИВ/СПИН инфекция (ритонавир). Тези лекарства може да усилят ефекта на Нортиван.

литий - лекарство, което се използва при някои психични заболявания.

В допълнение:

•     ако се лекувате след прекаран сърдечен инфаркт, не се препоръчва комбинацията с АСЕ инхибитори (лекарства за лечение на сърдечен инфаркт).

•     ако се лекувате за сърдечна недостатъчност, не се препоръчва тройната комбинация с АСЕ инхибитори и бета-блокери (лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност).

Нортиван с храна и напитки

Вие може да приемате Нортиван със или без храна.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

• Трябва да уведомите Вашия лекар, ако мислите, че сте бременна ти е възможно да забременеете. Вашият лекар обикновено ще Ви посъветва да престанете да приемате Нортиван, преди да забременеете или веднага след като научите, че сте бременна, и ще Ви посъветва да вземете друго лекарство вместо Нортиван. Нортиван не се препоръчва в периода на ранната бременност и не трябва да се приема след 3-тия месец, тъй като може да причини сериозни увреди на бебето Ви, ако се употребява след 3-тия месец на бременността.

• Уведомете Вашия лекар, ако кърмите ти възнамерявате да кърмите. Нортиван не се препоръчва за майки кърмачки и Вашият лекар може да Ви предпише друго лечение, ако желаете да кърмите, особено ако Вашето бебе е новородено или родено недоносено.

Шофиране и работа с машини

Преди шофиране, работа с машини или други дейности, изискващи пълна концентрация, се уверете, че знаете как реагирате на ефектите на Нортиван. Подобно иа много други лекарства за високо артериално налягане Нортиван може да причини замаяност или да повлияе върху съсредоточаването.

Нортиван съдържа лактоза

да.

Ако Вашият лекар е установил, че имате непоносимост към някои захари, трябва информирате преди да използвате този лекарствен продукт.

Нортиван съдържа соево масло

Не приемайте този лекарствен продукт, ако сте алергични към фъстъци или соя

Как да използвате Нортиван

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар, за да се постигне най-добър резултат и да се избегне появата на нежелани реакции. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Пациентите с високо артериално налягане не винаги разпознават симптомите на това заболяване. Мнозина от тях се чувстват нормално. Затова е важно да носите със себе си Вашето лекарство, предписано от лекуващия Ви лекар, когато отивате на посещение при него, дори и когато се чувствате добре.

Възрастни пациенти с високо артериално налягане: Обичайната доза е 80 mg дневно. В някои случаи Вашият лекар може да назначи по-високи дози (напр. 160 mg или 320 mg). Той може и да комбинира Нортиван с допълнително лекарство (напр. диуретик).

Деца и юноши (6 до 18-годишна възраст) с високо кръвно налягане

При пациенти с тегло под 35 kg обичайната начална доза е 40 mg валсартан веднъж дневно.

При пациенти с тегло 35 kg и повече обичайната начална доза е 80 mg валсартан веднъж дневно.

В някои случаи Вашият лекар може да Ви предпише по-високи дози (дозата може да се повиши до 160 mg и максикум до 320 mg).

Възрастни пациенти след пресен сърдечен инфаркт: След прекаран сърдечен инфаркт лечението може да започне 12 часа след това, обикновено с по-малка доза от 20 mg два пъти дневно. Вие получавате дозата от 20 mg, разделяйки таблетката от 40 mg. Лекуващият лекар ще увеличава постепенно дозата през следващите няколко седмици най-много до 160 mg два пъти дневно. Крайната доза зависи от това как всеки пациент понася лекарството.

Нортиван може да се приема едновременно с друго лечение за сърдечен инфаркт и Вашият лекар ще реши кое лечение е подходящо за Вас.

Възрастни след сърдечна недостатъчност: Лечението обикновено започва с 40 mg два пъти дневно. Тази доза се получава чрез разделяне на таблетката от 80 mg. Лекуващият лекар може да предпише по-висока доза чрез постепенното й увеличаване най-много до 160 mg два пъти дневно. Крайната дозировка зависи от това как всеки пациент понася лекарството.

Нортиван може да се приема и с друго лекарство за сърдечна недостатъчност, като Вашият лекуващ лекар ще реши кое лечение е подходящо за Вас.

Можете да приемате Нортиван със или без храна. Глътнете Nortiwan таблетката с чаша вода. Приемайте Нортиван по едно и също време всеки ден.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нортиван

При силна замаяност и/или припадък, легнете и незабавно се свържете се с лекуващия Ви лекар. Ако случайно сте приели по-голямо количество от лекарството, свържете се с Вашия лекар, фармацевт или болница.

Ако сте пропуснали да приемете Нортиван

Ако сте забравили да приемете една доза, приемете я веднага, след като се сетите. Ако е почти време за следващата доза, пропуснете невзетата доза.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели приема на Нортиван

 

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекар попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4. Възможни нежелани реакции

Прекратяването на лечението с Нортиван може да влоши състоянието Ви. Не спирайте да приемате лекарството си, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Както всички лекарства» това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Някои симптоми налагат незабавна лекарска намеса:

Може да имате симптоми на ангионевротичен оток (определена алергична реакция), например:

•     подуване на лицето, устните, езика или гърлото

•     затруднено дишане или преглъщане

•     копривна треска, сърбеж

Ако получите някои от тези симптоми, спрете приема на Нортиван и незабавно уведомете Вашия лекар (вж. също точка 2. “Предупреждения и предпазни мерки *\

Нежеланите реакиии включват:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

•     замайване

•     ниско артериално налягане със или без симптоми като замайване и прималяване при изправяне

•     намалена бъбречна функция (признаци на бъбречно увреждане)

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души):

•     ангионевротичен оток (вж. точка “Някои симптоми налагат незабавна лекарства намеса”)

•     внезапна загуба на съзнание (синкоп)

•     световъртеж (вертиго)

•     силно намалена бъбречна функция (прояви на остра бъбречна недостатъчност)

•     мускулни крампи, нарушен сърдечен ритъм (прояви на хиперкалемия)

•     недостиг на въздух, затруднено дишане в легнало положение» подуване на стъпалата и краката (прояви на сърдечна недостатъчност)

•     главоболие

•     кашлица

•     коремна болка

•     гадене

•     диария

•     умора

•     отпадналост

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка на

честотата):

•     алергични реакции с обрив, сърбеж и копривна треска: могат да се появят симптоми на повишена температура, оток на ставите и болка в ставите, мускулни болки, подути лимфни възли и/или грипоподобни симптоми (прояви на серумна болест)

•     моравочервени петна, температура сърбеж (прояви на възпаление на кръвоносните съдове, наречено васкулит)

•     необичайно кървене или кръвонасядане (прояви на тромбоцитопения)

•     мускулни болки (миалгия)

•     температура, възпалено гърло или язви в устата, дължащи се на инфекции (прояви на ниско ниво на белите кръвни клетки, наречено неутропения)

•     понижено ниво на хемоглобин и понижен процент на червените кръвни клетки в кръвта (което може да доведе до анемия, при по-тежки случаи)

 

•     повишени нива на калий в кръвта (което може да причини мускулни спазми и сърдечен ритъм, при по-тежки случаи)

•     повишени стойности на показателите за чернодробна функция (които могат показателни за чернодробно увреждане), включително повишени нива на б] кръвта (което може да причини пожълтяване на кожата и очите, при по-...

•     повишаване на нивото на кръвната урея и повишаване на нивото на серумния креатинин (които могат да са показателни за нарушена бъбречна функция)

•     понижени нива на натрий в кръвта (които могат да причинят умора, обърканост, мускулни спазми и/или гърчове, при по-тежки случаи)

Честотата на някои нежелани реакции може да варира в зависимост от Вашето заболяване. Например нежелани реакции като замайване и намалена бъбречна функция се наблюдават по-рядко при възрастни пациенти, лекувани за високо артериално налягане, отколкото при възрастни пациенти, лекувани за сърдечна недостатъчност или след пресен сърдечен пристъп.

Нежеланите реакции при деца и юноши са подобни на тези, наблюдавани при възрастните. Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, Тел.: +35 928903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Нортиван

•     PVC/PE/PVDC-A1 блистери: Да се съхранява под 30°С.

•     Полиетиленови контейнери: Този продукт не изисква специални условия на съхранения.

•     Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

•     Не използвайте това лекарства след срока на годност отбелязан с “Годен до:” върху картонената опаковка, блистер или бутилка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

•     Не изхвърляте лекарствата в канализацията <или в контейнера за домашни отпадъци>. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Нортиван

Активното вещество е валсартан.

Всяка 80 mg филмирана таблетка съдържа 80 mg валсартан.

Всяка 160 mg филмирана таблетка съдържа 160 mg валсартан.

Другите съставки са: сърцевина на таблетката: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза, кроскармелоза натрий, повидон К29-К32, талк, магнезиев стеарат, силициев диоксид, колоиден безводен; покритие на таблетката: поливинилов алкохол, макрогол 3350, талк, лецитин (съдържа соево масло) (Е322), титанов диоксид (Е171), жълт железен оксид (Е 172), червен железен оксид (Е 172).

Как изглежда Нортиван и какво съдържа опаковката

Нортиван 80 mg таблетки: Розови, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки с диаметър 8 mm, с делителна черта от двете страни и надпис “V” от едната.

Нортиван 160 mg таблетки: Жълти, овални, двойноизпъкнали филмирани таблетки с размери 15 х 6,5 mm, с делителна черта от едната страна и надпис “V” от другата.

Опаковки

PVC/PE/PVDC/алуминиев блистер: 7, 14, 28, 56, 98 и 280 таблетки Контейнери: (РЕ) (securitainer, РЕ): 7, 14, 28, 56, 98 и 280 таблетки

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба. 

Притежател на разрешението за употреба и производител

Gedeon Richter Pic.

Gy6mr6i 6t 19-21.

1103 Budapest Унгария

Производител Actavis Ltd.

BLB016 Bulebel Industrial Estate, Zejtun ZTN 3000 Малта

GEDEON RICHTER POLSKA Sp. z o.o. ul. ks. J. Poniatowskiego 5 05-825 Grodzisk Mazowiecki Полша

Balkanpharma Dupnitsa AD 3, Samokovsko Shosse Str.

2600 Dupnitsa България

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в страните-членки под следните имена

Исландия  Valperil

България  Нортиван 80 mg,  160 mg

Чехия  Kylotan 80 mg,      160 mg

Полша Nortivan

Дата на последно одобрение на листовката - 07/2014

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НОРТИВАН 160МГ Х 28ТАБЛ

Web Statistics