Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НОЛИЦИН 400МГ ТАБЛ. Х 20

Nolicin е химиотерапевтик от групата на хинолоните. Той разрушава бактериите, които причиняват различни инфекции.

  • Производител: KRKA
  • Код: 1052
Този продукт Ви носи 78 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Листовка: информация за потребителя

Нолицин 400 mg филмирани таблетки

Норфлоксацин

Nolicin 400 mg film-coated tablets

Norfloxacin

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично и единствено на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

В тази листовка:    

1.  Какво представлява Нолицин и за какво се използва

2.  Какво трябва да знаете, преди да приемете Нолицин

3.  Как да приемате Нолицин

4.  Възможни нежелани реакции   

5.  Как да съхранявате Нолицин    

6.  Съдържание на опаковката и допълнителна информация     

1.  Какво представлява Нолицин и за какво се използва

Нолицин е антимикробно лекарство от групата на хинолоните. Той действа като унищожава бактериите, които са чувствителни към него и причиняват инфекции в човешкия организъм. Той е предназначен за лечение на:

инфекции на пикочните пътища и на простатата, инфекциозна диария, гонорея.

Той се използва и за предотвратяване на: инфекции на пикочните пътища, пътническа диария,

инфекции при имунокомпрометирани пациенти

2.  Какво трябва да знаете, преди да приемете Нолицин

Не приемайте Нолицин

Ако сте алергични (свръхчувствителни) към норфлоксацин, към други лекарства от групата на хинолоните или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Ако сте бременна или кърмите.

Нолицин не трябва да се приема от деца и юноши в период на растеж.

Предупреждения и предпазни мерки 

Говорете с Вашия лекар, ако имате епилепсия или други нарушения на централната нервна система (особено нарушения, които могат да предизвикат гърчове). В такива случаи нежелани реакции могат да настъпят по-често.

По време на лечението с Нолицин, Вие можете да развиете свръхчувствителност към слънчева светлина и изкуствена ултравиолетова светлина. Ето защо се препоръчва да се избягва прекомерното излагане на слънчева светлина или изкуствена ултравиолетова светлина по време на лечението.

Ако Вашето зрение се увреди или очите Ви по някакъв начин са засегнати, веднага се консултирайте с очен специалист.

Ако имате бъбречна недостатъчност, Вашият лекар ще намали дозата Ви по съответния начин. Препоръчително е да пиете много течности по време на лечение с Нолицин. Попитайте Вашия лекар, колко течност на ден е най-подходяща за Вас.

Ако почувствате болка в сухожилията по време на лечение с Нолицин, консултирайте се с Вашия лекар. Избягвайте физическата активност.

Препоръчва се повишено внимание, когато се използва лекарство от този тип, ако сте родени или имате случаи в семейството на хора с удължен QT-интервал (отчита се на ЕКГ, електрокардиограма), имате дисбаланс на солите в кръвта (особено ниско ниво на калий или магнезий в кръвта), имате много бавен сърдечен ритъм (наречен „брадикардия“), имате слабо сърце (сърдечна недостатъчност), имали сте инфаркт (миокарден инфаркт), Вие сте жена или пациент в старческа възраст или вземате някое лекарство, което има за резултат абнормални промени В ЕКГ (Виж раздел Други лекарства и Нолицин).

Други лекарства и Нолицин

Кажете на Вашия лекар или фармацевт, ако приемате наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Ако приемате лекарства срещу стомашни киселини (антиациди, сукралфат, лекарства, съдържащи желязо, алуминий, бисмут, магнезий, калций и цинк), усвояването на норфлоксацин намалява. Затова се препоръчва Нолицин да се приема два часа преди приема на тези лекарства.

Ако вземате лекарства за лечение на хроничен бронхит и астма (теофилин) или лекарства, за потискане на имунната система (циклоспорин) по време на лечение с Нолицин, могат да възникнат нежелани реакции, поради възможно повишаване на кръвните нива на теофилин или циклоспорин. Лекарят ще измери количеството на тези лекарства в кръвта Ви и може да Ви предпише по-ниска доза.

Ако приемате лекарства, които предотвратяват съсирването на кръвта заедно с Нолицин, тяхното действие може да бъде засилено и можете да получите кървене.

При едновременното прилагане на кортикостероиди и Нолицин може да се увеличи рискът от възпаление или скъсване на сухожилие.

По време на лечението с Нолицин, ефектът на някои лекарства за лечение на диабет (сулфанилурейни) може да бъде засилен.

Не приемайте Нолицин заедно с лекарства за лечение на бактериални инфекции на пикочните пътища (нитрофурантоин), тъй като едновременната употреба намалява ефекта на двете лекарства.

Трябва да кажете на Вашия лекар, ако приемате други лекарства, които могат да променят Вашия сърдечен ритъм:     ,

лекарства, които принадлежат към групата на анти-аритмичните лекарства (напр. хинидин, хидрохинидин, дисопирамид, амиодарон, соталол, дофетилид, ибутилид), трициклични антидепресанти, някои антимикробни лекарства (напр. макролиди), някои антипсихотици.

Прием иа Нолицин с храна и напитки

Можете да приемате Нолицин на празен стомах или по време на хранене. Вие не трябва да го вземате заедно с прясно или кисело мляко, тъй като течните млечни продукти намаляват количеството на норфлоксацин, който постъпва в кръвта. Приемайте Нолицин един час преди или два часа след като сте яли мляко. Консумация на алкохол не се препоръчва по време на лечението.

Бременност и кърмене

Консултирайте се с Вашия лекар или фармацевт, преди да вземете каквото и да било лекарство. Рискът от нежелани ефекти върху плода не може да бъде изключен. Ако сте бременна, лекарят може да Ви предпише Нолицин само по изключение, когато ползата за Вас надвишава риска за бебето.

Не кърмете, докато приемате Нолицин.

Шофиране и работа с машини

Нолицин може да намали бдителността, така че трябва да бъдете предпазливи при шофиране или работа с машини, докато не разберете как организмът Ви реагира на лекарството. Нежеланите ефекти се засилват при едновременна употреба с алкохол.

Нолицин съдържа Азо оцветител ЕИО

Азо оцветителят ЕИО може да предизвика алергични реакции.

3.  Как да приемате Нолицин

Винаги приемайте Нолицин точно така както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Лекарят ще коригира дозата и продължителността на лечението в зависимост от Вашето заболяване. Винаги приемайте всяка таблетка с чаша вода или чай.

Препоръчителната доза е 1 таблетка (400 mg) два пъти дневно. Лечението на пикочните инфекции или тези на стомашно-чревния тракт трае от 3 до 14 дни, а при хроничен бактериален простатит то продължава няколко седмици.

За предотвратяване на инфекции на пикочните пътища, се прилага по половин таблетка Нолицин (200 mg) дневно, а за предотвратяване на пътническа диария 1 таблетка (400 mg) дневно. Ако сте имунокомпрометиран пациент, приемайте лекарството за предотвратяване на инфекции в доза от 1 таблетка (400 mg) два пъти дневно. Ако имате нарушена бъбречна функция, лекарят ще коригира дозата Ви по съответния начин.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нолицин

Твърде големи дози могат да предизвикат гадене, повръщане, диария, при по-тежките случаи и замайване, умора, объркване и гърчове.

Ако сте пропуснали да приемете Нолицин

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако сте пропуснали да вземете таблетка, вземете я веднага щом си спомните, освен ако не е почти време за следващата доза.

Ако спрете да приемате Нолицин

Приемайте лекарството толкова дълго, колкото Ви е предписал Вашият лекар. Дори, ако се чувствате по-добре, инфекцията може все още да съществува и може да се повтори, ако спрете лечението твърде скоро.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно употребата на това лекарство* попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежеланите реакции са класифицирани в следните групи по реда на честота:

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души)

Г адене.

Нечести (могат да засегнат до 1 на 100 души)

Главоболие, замайване, депресия, загуба на апетит или диария, увеличен брой на еозинофили (еозинофипия), намален брой на левкоцитите (левкопения) или повишени нива на някои ензими (трансаминази, алкална фосфатаза и лактат дехидрогеназа).

Само по изключение може да се появи продължителна диария. Това може да бъде признак на особена форма на възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит), поради което трябва да се консултирате с Вашия лекар.

Редки (могат да засегнато до 1 на 1 000 души)

Умора, повишена урея и креатинин в кръвта и намаляване на делът на червените кръвни клетки (хематокрит) в кръвта.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души)

Сънливост, объркване, безпокойство, раздразнителност, страх, чуване или виждане на неща, които не съществуват, (халюцинации), шум в ушите, реакции на свръхчувствителност като сърбеж, обрив, уртикария, или по-тежки форми на реакции на свръхчувствителност, като анафилактичен шок, тежка кожни реакции, възпаление или скъсване на сухожилие (обикновено в резултат също така и на други фактори).

С неизвестна честота (честотата не може да бъде определена от наличните данни

ненормално забързан сърдечен ритъм, живото-застрашаващ нерегулярен сърдечен ритъм (наречен „удължен QT-интервал“, видим на ЕКГ, електрокардиограма, отчитаща електрическата активност на сърцето).

Съобщаване на подозирани нежелани реакции

Съобщаването на подозирани нежелани реакции след разрешаване за употреба на лекарствения продукт е важно. Това позволява да продължи наблюдението на съотношението полза/риск за лекарствения продукт. От медицинските специалисти се изисква да съобщават всяка подозирана нежелана реакция чрез

Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.: +35 928903417

уебсайт: www.bda.bg

5.  Как да съхранявате Нолицин

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след изтичане срока на годност, отбелязан на опаковката.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Това лекарство не изисква специални условия за съхранение.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарства, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.  Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Нолицин

Активното вещество е норфлоксацин. Всяка филмирана таблетка съдържа 400 mg норфлоксацин (norfloxacin).

Другите съставки са: повидон, натриев нишестен гликолат (тип А), микрокристална целулоза, силициев диоксид, колоиден безводен, магнезиев стеарат и пречистена вода в ядрото на таблетката и хипромелоза, талк, титанов диоксид (Е171), оранжев цвят FCF (Е110) и пропилен гликол (Е1520) в покритието на таблетката.

Как изглежда Нолицин и какво съдържа опаковката

Филмираните таблетки са оранжеви, кръгли, леко двойно изпъкнали, с делителна черта от едната страна.

Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.

Нолицин се предлага в кутии от по 20 филмирани таблетки в блистери. Кутиите съдържат 2 блистерни опаковки по 10 таблетки.

Притежател на разрешението за употреба и производител

KRKA, tovama zdravil, d. d., Novo mesto, Smarje§ka cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения Дата на последно преразглеждане на листовката:

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НОЛИЦИН 400МГ ТАБЛ. Х 20

Web Statistics