Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НОВФИЛИН 100МГ ТАБЛ. Х 20 АКТАВИС

Новфилин отпуска гладката мускулатура на бронхите, подобрява функцията на дихателната мускулатура, стимулира дихателния център в мозъка и по този начин облекчава задуха.

Този продукт Ви носи 12 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

НОВФИЛИН 100 mg филмирани таблетки /

NOVPHYLLIN 100 mg film-coated tablets

 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

-    Запазете тази листовка. Може да имате нужда да я прочетете отново.

-    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

-    Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

-    Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или

фармацевт.

В тази листовка:

1.  Какво представлява Новфилин и за какво се използва

2.  Преди да приемете Новфилин

3.  Как да приемате Новфилин

4.  Възможни нежелани реакции

5.  Съхранение на Новфилин

6.  Допълнителна информация

1.  КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОВФИЛИН И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Теофилин-етилендиамин улеснява преминаването на вдишвания и издишван въздух в белите дробове, като отпуска гладката мускулатура на въздухоносните пътища (бронхите), подобрява функцията на дихателната мускулатура, стимулира дихателния център в мозъка и по този начин облекчава затрудненото дишане (задух).

Новфилин се използва за:

•    Поддържащо лечение на обратим бронхоспазъм (затруднено дишане или хриптене) при бронхиална астма в междупристъпния период;

•    Самостоятелно или в комбинация с други лекарства (холинолитици и/или Р- миметици) при лечение на хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), протичаща с постоянен или често явяващ се задух и кашлица.

2.  ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НОВФИЛИН Не използвайте Новфилин:

•    Ако сте алергични (свръхчувствителни) към теофилин-етилендиамин, други ксантини, етилендиамин или към някое от помощните вещества на продукта.

•    Ако страдате от порфирия (наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатъчно хемоглобин)

Обърнете специално внимание при употребата на Новфилин

Уведомете Вашия лекар, ако имате или сте имали каквито и да било здравословни проблеми, особено някои от следните:

•    Боледувате от стенокардия (пристъпно появяваща се гръдна болка).

•    Имате периодична поява на сърцебиене.

•    Страдате от тежка артериална хипертония (кръвно налягане с високи стбйноети и трудно повлияващо се от лечение).

• Имате сърдечна недостатъчност (сърдечно заболяване, което може да доведе до - лесна уморяемост, задух, подуване на глезените).

•    Имате увеличение на мускулната маса на сърцето със затруднено изпомпване на кръвта.

•    Имате повишена активност на щитовидната жлеза.

•    Получавате епилептични припадъци.

•    Имате гастрит (хронично възпаление на стомаха) или язва на стомаха или дванадесетопръстника.

•    Имате нарушена бъбречна или чернодробна функция.

Продуктът не трябва да се прилага при деца, ако те се лекуват с продукти съдържащи ефедрин (напр. сироп за кашлица).

Уведомете Вашия лекар, ако сте пушач, тъй като може да се наложи прилагане на по-висока доза за да се постигне очаквания лечебен ефект.

Поради характерните си особености Новфилин изисква индивидуално определяне на дозата при всеки отделен пациент, поради което Вашият лекар може да промени неколкократно първоначално назначената доза, след което по-често да измерва кръвното налягане и сърдечната Ви честота.

Лечението с Новфилин може да промени резултатите от някои кръвни тестове (определяне на масти, кръвна захар, пикочна киселина).

Прием на други лекарства

Моля. информирайте своя лекуващ лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Не приемайте Новфилин, ако вече провеждате лечение с някое от следните лекарства:

•    Други лекарствени продукти за лечение на задух като ксантин-съдържащи лекарства, бета-симпатомиметици, кофеин и подобни продукти. Те могат да засилят действието на продукта и да предизвикат токсични ефекти.

•    Нервномускулни блокери (лекарства, които прекъсват предаването на нервните импулси към мускулите) и венозно прилаган дипиридамол (лекарство за намаляване съсирваемостта на кръвта). Едновременното им приложение с Новфилин води до значително понижаване на терапевтичния ефект на двата продукта. Последните две лекарствени комбинации следва да бъдат изключени.

Преди да започнете лечение с Новфилин, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали някое от следните продукти:

•    Барбитурати, карбамазепин, фенитоин, рифампицин, примидон, сулфинпиразон и продукти, съдържащи жълт кантарион - те могат да ускорят отделянето или разграждането на теофилин-етилендиамин и по този начин да отслабят неговото действие, поради което може да се наложи повишение на дозата.

•    Лекарства, които могат да забавят отделянето или разграждането на теофилин- етилендиамин и по този начин да повишат опасността от предозиране и поява на нежелани реакции - противозачатъчни средства; някои антибиотици (еритромицин, линкомицин, ципрофлоксацин, пефлоксацин, пипемидова киселина, имипенем, хидразиди на изоникотиновата киселина); лекарства за лечение на високо кръвно налягане и нарушения в сърдечния ритъм: пропранолол, мексилетин, пропафенон, тиклопидин; медикаменти за лечение на язвена болест: циметидин, ранитидин; за лечение на подагра: алопуринол; за депресия: флувоксамин; за лечение на хроничен хепатит: алфа-интерферон; за

лечение на астма: зафирлукаст; противогрипни ваксини.      

Едновременното прилагане на Новфилин с тези продукти изисква намаляване на дозата му.

•    Литий-съдържащи продукти (за лечение на психични заболявалия) и бета- блокери (за лечение на кръвно налягане и някои заболявания ла сърцето) - Новфилин може да намали тяхното действие.

•    Диуретици (лекарства предизвикващи повишено отделяне на урина - Новфилин може да засили тяхното действие.

•    Приложението на халотан (упойващ газ, използван по време на операции) при пациенти, които приемат Новфилин може да доведе до тежки нарушения на сърдечния ритъм.

•    Сърдечни гликозиди (лекарства за лечение на сърдечна недостатъчност) - Новфилин повишава чувствителността на сърдечния мускул към тях и може да увеличи тяхната токсичност.

•    При едновременно лечение с ефедрин по-често могат да се наблюдават гадене, безпокойство, безсъние.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Бременност

Новфилин не се прилага през първото тримесечие на бременността. През второто и третото тримесечие продуктът може да се прилага само след консултация с лекар и при строга оценка на съотношението полза/риск за бременната, плода или новороденото. Обърнете се към Вашия лекар за съвет.

Кърмене

Малки количества от активното вещество преминават в майчиното мляко, като това може да предизвика неспокойствие, ускорена сърдечна дейност и повръщане у новороденото, поради което не е препоръчително приложението му при кърмещи жени. При необходимост от лечение с Новфилин, кърменето трябва да се преустанови.

Шофиране и работа с машини

В някои случаи Новфилин може да повлияе реактивността и това да попречи на вземане на адекватно участие в уличното движение или при управление на машини. Това важи особено в случаите, когато по време на лечение с продукта се консумира алкохол или се приемат лекарства, които от своя страна повлияват реакциите. Ако забележите такива симптоми, не шофирайте и не работете с машини.

3.  КАК ДА ПРИЕМАТЕ НОВФИЛИН

Винаги приемайте Новфилин точно както ви е казал вашият ле кар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Дозировката и продължителността на лечението се определят от лекуващия лекар, като те са индивидуални в зависимост от постигнатия ефект и поносимостта при всеки отделен пациент. Дозата се определя от телесното тегло и зависи от много и различни фактори и.

Препоръчителната дневна доза при възрастни, при които няма противопоказания за приложението на продукта е 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки (11-13 mg/kg).

При пушачи се прилага по-висока доза в сравнение с непушачи, поради повишена степен на излъчване на продукта. При пациенти над 60 години отделянето на активното вещество се забавя.

При пушачи, които са в процес на отказване от тютюнопушене, дозировката трябва да се подбере много внимателно поради възможно повишаване на нивата на продукта в кръвта.

При пациенти със сърдечна недостатъчност, увредена чернодробна функция, пневмонии, вирусни инфекции (особено грип), пациенти в напреднала възраст и такива на медикаментозно лечение (вж. т. 4.5.) разграждането на активното вещество много често е забавено, което налага намаляване на дозата.

При значително нарушение на бъбречната функция може да се стигне до нафупване на продукта в организма. Тези пациенти изискват по-ниски дози и увеличаването на дозата трябва да се извършва с повишено внимание. 

Съобщавано е забавяне на разграждането на продукта при провеждане на имунизации против туберкулоза и грип, поради което в този период се налага намаляване на дозата на продукта.

Препоръчвани дози

Възраст в години Деца

Телесно тегло в kg Дневна доза в mg/kg

6-8

20-25

25-40

24

20

8-12

Подрастващи

12-16

Възрастни

40-60

50-70

18

11-13

Лечението трябва да започне вечер преди лягане и в следващите 2-3 дни дозата постепенно да се повиши. Ако се налага повишаване или намаляване на дозата, това трябва да стане само след назначение от лекар.

Таблетките се приемат несдъвкани, след хранене, с достатъчно количество течност. Продължителността на лечението с Новфилин зависи от естеството, тежестта и протичането на заболяването и се определя само от лекуващия лекар.

Ако сте приели повече от необходимата доза Новфилин

При прием на по-висока доза от предписаната, веднага се обърнете за помощ към лекар.

Поради естеството на този лекарствен продукт често може да се наблюдава предозиране при приемане на Новфилин.

Възможно е да се проявят следните оплаквания при предозиране - коремни болки, неспокойствие, объркване, разстройство, повръщане (понякога със съдържание на кръв), понижаване на кръвното налягане, гърчове, ускорена и неравномерна сърдечна дейност, продължителен тремор.

Ако забележите някои от тези симптоми, незабавно се обърнете към лекар.

Ако сте пропуснали да приемете Новфилин

В такъв случай не приемайте двойна доза, а продължете лечението със следващата обичайна доза.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Новфилин може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Най-често срещаните нежелани реакции при прием на продукта са:

Стомашно-чревни нарушения: гадене, повръщане, безапетитие, горчив вкус в устата, нарушено храносмилане, чувство на тежест в стомаха, парене зад гръдната кост, поради връщане на стомашно съдържимо в хранопровода, което може да се засили през нощта.

Нарушения на нервната система и психични нарушения: замаяност, световъртеж, главоболие, нервност, безсъние, възбуда, тремор.

Сърдечни и съдови нарушения: палпитации (чувство за прескачане на сърцето), сърцебиене, неравномерен пулс, топли вълни, понижаване на кръвното налягане. Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения: увеличаване на дихателна!а честота.   : ,  '

Нарушения на кожата и подкожната тъкан: обрив.

При съществуваща алергия (свръхчувствителност) към етилендиамин могат да се наблюдават: 

Респираторни, гръдни и медиастинални нарушения: бронхоспазъм (затруднено дишане или хриптене).

Общи реакции: висока температура и намален брой на тромбоцитите в кръвта (кръвни клетки, отговорни за съсирването на кръвна).

Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или забележите други, неописани в гази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.  СЪХРАНЕНИЕ

Съхранява се на място недостъпно за деца.

При температура под 25°С.

Не използвайте Новфилин след срока на годност отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.  ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа Новфилин

Активното вещество в една филмирана таблетка е теофилин-етилендиамин 100 mg. Другите съставки са: силициев диоксид, коповидон, талк, магнезиев стеарат, манитол. етилцелулоза, хидроксипропилцелулоза, титанов диоксид, полисорбат, макрогол 400, макрогол 6000, боя Индиго Кармин Е132

Как изглежда Новфилин и какво съдържа опаковката

Новфилин представлява кръгли двойно изпъкнали филмирани таблетки със син цвят.

Съдържание на една опаковка:

Филмирани таблетки по 20 броя в блистер от PVC/A1 фолио.

По един или два блистера в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба и производител

„Актавис” ЕАД

ул.’’Атанас Дуков”№ 29

1407 София, България

Производител

Балканфарма-Дупница АД ул.Самоковско шосе, № 3 2600 Дупница, България Тел. 0701 58555

За всяко допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля

свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба.

„Актавис” ЕАД

Ул."Атанас Дуков” № 29

1407 София, България

Тел. ++35 9 2 9321762; ++359 2 9321771  7

Дата на последно одобрение на листовката - март, 201.0 

 КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НОВФИЛИН 100МГ ТАБЛ. Х 20 АКТАВИС

Web Statistics