Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НОВОФЕМ ТАБЛ. ФИЛМ. 28/12 МГ В ОПАКОВКА X 28

акушер-гинеколог или ОПЛ след консултация

Този продукт Ви носи 183 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Новофем® филмирани таблетки /

Novofem film-coated tablets

Естрадиол и норетистеронов ацетат /

Estradiol и norethisterone acetate

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство

-     Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново

-     Ако имате някакви допълнителни въпроси, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт

-     Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите както Вашите

-     Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.   Какво представлява Новофем® и за какво се използва

2.   Преди да приемете Новофем®

3.   Как да използвате Новофем®

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Новофем®

6.   Допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НОВОФЕМ® И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Новофем® е секвенциална комбинирана хормонална заместителна терапия (ХЗТ), която се приема всеки ден без прекъсване. Новофем® е подходяща за жени в менопауза, поне 6 месеца след последната им менструация.

Новофем® съдържа 2 хормона, естроген (естрадиол) и прогестаген (норетистеронов ацетат). Естрадиолът в Новофем е идентичен с естрадиола, който се произвежда в яйчниците на жените и спада към естествените естрогени. Норетистероновият ацетат е синтетичен прогестаген, който има действие, наподобяващо това на прогестерона, друг важен женски полов хормон.

Новофем® е показан

•     За облекчаване на неприятни симптоми на менопаузата като топли вълни, нощно изпотяване, сухота на влагалището при жени в постменопауза, които още имат матка.

•     За предпазване от остеопороза (изтъняване на костите) при жени в постменопауза, ако са с висок риск от бъдещи фрактури и ако не могат да приемат други лекарства за тази цел.

Опитът при лечение на жени, по-възрастни от 65 години, е ограничен.

2.   ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ НОВОФЕМ®

Медицински преглед           

Употребата на ХЗТ носи рискове, които трябва да се имат предвид, когато се взима решение дали да се започне прием или дали приемът да продължи.

Преди да започнете (или да възобновите) приема на ХЗТ, Вашият лекар ще Ви попита относно Вашата и тази на семейството Ви анамнеза. Вашият лекар може да реши да прегледа гърдите

и/или корема Ви, и може да проведе вътрешни изследвания - но само, ако тези изследвания са необходими за Вас или ако имате някакви специални опасения.

След започване на лечение с Новофем®, Вие трябва да ходите на редовни прегледи при Вашия лекар (поне веднъж годишно). При тези прегледи, той може да обсъди с Вас ползите и рисковете от продължаване на приема на Новофем®.

Освен редовните медицински прегледи, Вие трябва да:

•     Проверявате гърдите си редовно за всякакви промени, като набръчкване или хлътване на кожата, промени в зърното или всякакви бучки, които можете да видите или почувствате.

•     Ходите редовно на преглед на гърдите (мамография) и цитонамазка Не приемайте Новофем®

Ако някое от следните състояния се отнася за Вас, говорете с Вашия лекар. Не започвайте да приемате Новофем :

•     Ако имате, или сте имали, или подозирате, че имате рак на гърдата.

•     Ако имате, или сте имали, или подозирате, че имате рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума), или някакъв друг естроген зависим рак.

•     Ако имате някакво вагинално кръвотечение и причината не е известна.

•     Ако имате хиперплазия на ендометриума (прекомерно удебеляване на лигавицата на матката), която не е лекувана.

•     Ако имате или сте имали кръвен съсирек във вена (венозен тромбоемболизъм) на краката (тромбоза на дълбоките вени) или белите дробове (белодробен емболизъм).

•     Ако имате нарушение в кръвосъсирването (тромбофилно нарушение като дефицит на протеин С, протеин S или антитромбин).

•     Ако сте получили сърдечен удар, инсулт или имате стенокардия, които причиняват дискомфорт, натиск или болка в гърдите.

•     Ако имате или сте имали проблеми с черния дроб, при които функционалните чернодробни проби не са се нормализирали.

•     Ако сте алергична (свръхчувствителна) към естрадиол, норетистеронов ацетат или някоя от другите съставки на Новофем® (описани в точка 6 Допълнителна информация).

•     Ако имате порфирия (метаболитно заболяване, което засяга образуването на кръвен пигмент).

Обърнете специално внимание при употреба на Новофем®

Информирайте Вашия лекар преди да започнете лечението, ако имате или сте имали някое от следните състояния. Той може да поиска да Ви проследява по-често. В редки случаи тези състояния могат да се възобновят или да се влошат по време на лечението с Новофем®:

•     Ако имате или сте имали лейомиома (доброкачествен тумор на матката) или ендометриоза, сътояние, при което маточната лигавица се разраства извън матката, причинявайки болка или кървене.

•     Ако имате рискови фактори за развитие на кръвни съсиреци (вижте „Кръвни съсиреци във вена”) (тези рискови фактори и симптоми за кръвни съсиреци са описани в точка 4 Други нежелани реакции от комбинирана ХЗТ).

•     Ако имате много високи нива на мастите в кръвта (триглицериди).

•     Ако имате рискови фактори за развитие на естроген-зависими тумори, например близки роднини (майка, сестра, баба по майчина или бащина линия) с рак на гърдата/или ендометриума.

•     Ако имате високо кръвно налягане.

•     Ако имате чернодробни нарушения, като например аденом на черния дроб   ;

(доброкачествен тумор).

•     Ако имате захарен диабет с или без съдови нарушения.

•     Ако имате камъни в жлъчката.

•     Ако имате мигрена или силно главоболие.

•     Ако имате системен лупус еритематозус (СЛЕ) - автоимунно заболяване.

•     Ако сте имали хиперплазия на ендометриума (прекомерно удебеляване на лигавицата на матката).

•     Ако имате епилепсия.

•     Ако имате астма.

•     Ако имате отосклероза (прогресивна загуба на слуха).

•     Ако имате задържане на течности поради сърдечни или бъбречни нарушения.

Ако Ви предстои операция, информирайте Вашия лекар. За да се намали риска от кръвен съсирек, може да се наложи да преустановите приема на ХЗТ около 4 до 6 седмици преди операцията. Вашият лекар ще Ви каже кога можете да започнете да приемате отново ХЗТ.

Спрете приема на Новофем®

Ако се появят някои от следните състояния, спрете да приемате Новофем® и веднага се свържете с Вашия лекар:

•     Ако получите мигреноподобно главоболие за първи път.

•     Ако се появи жълто оцветяване на кожата и очите (жълтеница) или други проблеми с черния дроб.

•     Ако кръвното Ви налягане се повиши, докато приемате Новофем® (симптоми на високо кръвно налягане са например главоболие, уморяемост, замаяност).

•     Ако получите признаци на кръвен съсирек (болезнено подуване и зачервяване на краката, внезапна болка в гърдите, затруднено дишане).

•     Ако забременеете.

•     При някое от състоянията, описани в точка 2 преди да приемете Новофем®.

Новофем® и рак

Прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума)

При жени с интактна матка приемът на ХЗТ, съдържаща само естроген за продължителен период от време повишава риска от прекомерно удебеляване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума).

Приемът на прогестаген заедно с естроген като е при Новофем® спомага за понижаване на допълнителния риск.

Сравнение

За жени, които все още имат матка и които не приемат ХЗТ, средно 5 на 1 000 ще бъдат диагностицирани с рак на ендометриума между 50 и 65 годишна възраст.

За жени на възраст между 50 и 65 години, които все още имат матка и приемат ХЗТ, съдържаща само естроген,между 10 и 60 жени ще бъдат диагностицирани с рак на ендометриума (т.е. между 5 и 55 допълнителни случаи), в зависимост от дозата и продължителността на приема.

Рак на гърдата

Според доказателствата приемът на комбинирана естроген-прогестаген и вероятно също и ХЗТ, съдържаща само естроген, увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Това зависи от продължителността на приема на ХЗТ. Допълнителният риск се вижда след няколко години. Но той се връща в нормални граници в рамките на няколко (най-много 5) години след преустановяването на лечението.      

Сравнение      '

Жени на възраст от 50 до 79 години, които не приемат ХЗТ, средно 9 до 14 на 1 000 ще бъдат диагностицирани с рак на гърдата за период от 5 години.

За жени на възраст от 50 до 79 години, които приемат естроген-прогестаген ХЗТ за 5 години, ще има 13 до 20 случаи на 1 000 (т.е. 4 до 6 допълнителни случаи).

Проверявате гърдите си редовно. Посетете лекаря си, ако забележите някакви промени, като:

•     Набръчкване на кожата

•     Промени в зърното

•     Всякакви бучки, които можете да видите или почувствате.

Рак на яйчника

Ракът на яйчника е рядък. Леко повишен риск от развитие на рак на яйчника е докладван при жени, приемащи ХЗТ за поне 5 до 10 години.

Жени на възраст от 50 до 69 години, които не приемат ХЗТ, средно около 2 на 1 000 ще бъдат диагностицирани с рак на яйчника за период от 5 години. За жени, които приемат ХЗТ за 5 години, ще има между 2 и 3 случаи на 1 000 (т.е. до 1 допълнителен случай).

Ефекти на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението

Кръвни съсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм)

ХЗТ увеличава риска от образуване на кръвни съсиреци във вените с 1,3 до 3 пъти, особено през първата година на лечението.

Кръвните съсиреци могат да бъдат сериозни и ако някой от тях стигне до белите дробове, може да предизвика болка в гърдите, задух, припадък или дори смърт.

По-вероятно е да получите кръвен съсирек във вените, ако едно или повече от следните състояния се отнася за Вас:

•     В напреднала възраст сте

•     Бременна сте или скоро сте родила

•     Използвате естрогени

•     Вие или някой Ваш близък роднина някога е имал кръвен съсирек в крака, белия дроб или друг орган

•     Тежите много над нормата

•     Имате системен лупус еритематозус     (СЛЕ)

•     Имате проблем с кръвосъсирването,    който се нуждае от продължително лечение с

лекарство, използвано за предотвратяване на кръвни съсиреци (антикоагулант)

•     Не можете да ходите или стоите продължително време, поради сериозна операция, нараняване или заболяване (продължително обездвижване)

•     Имате рак

За признаци на кръвен съсирек вижте „Спрете приема на Новофем®“ и отидете на лекар веднага.

Сравнение

За жени на възраст между 50 и 59 години, които не приемат ХЗТ, средно 4 до 7 на 1 000 биха получили кръвен съсирек за 5 годишен период.

За жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат естроген-прогестаген ХЗТ за повече от 5 години, ще има 9 до 12 случаи на 1 000 (т.е. 5 допълнителни случаи).

Сърдечно заболяване (сърдечен удар)

Няма доказателства, че ХЗТ ще предотврати сърдечен удар. За жени над 60 годишна възраст, приемащи естроген-прогестаген ХЗТ е малко по-вероятно да развият сърдечно заболяване в сравнение с тези, които не приемат никаква ХЗТ.

Инсулт (мозъчен удар)

Рискът от инсулт е около 1,5 пъти по-висок при жени, използващи ХЗТ в сравнение с тези, които не използват. Броят на допълнителните случаи на инсулт при жени, които използват ХЗТ ще се повиши с възрастта.

Сравнение

За жени на възраст между 50 и 59 години, които не приемат ХЗТ, средно 8 на 1 000 биха получили инсулт за 5 годишен период.

За жени на възраст между 50 и 59 години, които приемат ХЗТ, ще има 11 случаи на 1 000 за 5 годишен период (т.е. 3 допълнителни случаи).

Други състояния

ХЗТ няма да предотврати загубата на паметта. Рискът от вероятна загуба на паметта може де бъде малко по-висок при жени, които започват да приемат някакъв вид ХЗТ след 65 годишна възраст.

Кръвотечение при лечение с Новофем®

Новофем® ще причини менструално-подобно месечно кървене (цикъл), което обикновено настъпва в началото на новата опаковка. Ако кървенето е по-обилно от обикновено, трябва да информирате Вашия лекар. Въпреки това някои жени могат да получат пробивно кръвотечение или зацапване по време на първите няколко месеца от лечението с Новофем®. Видът на това кървене е различен от менструално-подобното кървене. Ако имате пробивно кръвотечение или зацапване, което продължава по-дълго от първите няколко месеца, започва след известно време на Новофем®, или продължава дори след като сте преустановили приема на Новофем®, трябва да съобщите на Вашия лекар възможно най-скоро.

Употреба на други лекарства:

Някои лекарства могат да намалят действието на Новофем®:

•     Лекарства, използвани при епилепсия (като фенобарбитал, фенитоин и карбамазепин)

•     Лекарства, използвани при туберкулоза (като рифампицин и рифабутин)

•     Лекарства, използвани при ХИВ инфекции (като невирапин, ефавиренц, ритонавир и нелфинавир)

•     Антиинфекциозни лекарства (например пеницилини, тетрациклин)

•     Билкови препарати, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Други лекарства могат да увеличат действието на Новофем ®:

•     Лекарства, съдържащи кетоконазол (противогъбично средство)

Новофем® може да повлияе едновременното лечение с циклоспорин.

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително такива, отпускани без рецепта.

Лабораторни изследвания

Ако се нуждаете от изследвания на кръвта, уведомете Вашия лекар или персонала в лабораторията, че приемате Новофем *, защото това лекарство може да повлияе върху резултатите от някои изследвания.

Бременност и кърмене

Бременност: Не трябва да приемате Новофем®, ако сте бременна.

Ако забременеете, докато използвате Новофем®, трябва незабавно да спрете лечението и да се свържете с Вашия лекар.

Кърмене: Не трябва да приемате Новофем®, ако кърмите.

Посъветвайте се е Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете някакво лекарство. Шофиране и работа с машини

Новофем® няма известни ефекти върху способността за шофиране и работа с машини.

Важна информация относно някои от съставките на Новофем®

Новофем® съдържа лактоза монохидрат. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да приемете това лекарство.

3.   КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НОВОФЕМ®

Винаги приемайте Новофем®, точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако досега не сте били на ХЗТ, може да започнете лечението с Новофем® във всеки удобен за Вас ден. Ако сте приемали до този момент друга ХЗТ, консултирайте се с Вашия лекар, кога да започнете лечението е Новофем®.

Вземайте по една таблетка дневно, приблизително по едно и също време.

Всяка опаковка съдържа 28 таблетки

Дни 1-16   Вземайте една червена таблетка дневно за 16 дни

Дни 17-28 Вземайте една бяла таблетка дневно за 12 дни

Приемайте таблетките с чаша вода.

След като свършите опаковката, започнете нова опаковка, продължавайки лечението без прекъсване. В началото на всяка нова опаковка може да получите менструално-подобно кръвотечение (цикъл).

За допълнителна информация относно използването на календарната опаковка вижте „ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ” в края на листовката.

За облекчаване на менопаузални симптоми трябва да се прилага най-ниската ефективна доза, облекчаваща симптомите за най-кратък период от време.

Консултирайте се с Вашия лекар, ако след тримесечно лечение не получите облекчение на симптомите. Лечението трябва да продължи само, докато ползата надвишава риска.

Ако сте приели повече Новофем® отколкото трябва

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако сте приели повече Новофем® отколкото трябва. Предозирането на Новофем® може да причини неразположение или повръщане^ :

Ако сте пропуснали да вземете Новофем®

Ако сте забравили да вземете таблетката в обичайното време, вземете я в рамките на следващите 12 часа. Ако са минали повече от 12 часа, продължете както обикновено на следващия ден. Не взимайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Неприетата доза може да повиши вероятността от поява на пробивно кръвотечение и зацапване. Ако сте спрели да приемате Новофем®

Ако по някаква причина бихте искали да спрете лечението с Новофем®, моля обсъдете решението си с Вашия лекар. Той ще Ви обясни последиците от спирането на лечението и ще обсъди с Вас други възможности за терапия.

Ако имате някакви допълнителни въпроси за употребата на този продукт, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Новофем® може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Свръхчувствителност/алергия (нечести нежелана реакция - засяга 1 до 10 пациенти на 1 000)

Макар и не често, може да се получи свръхчувствителност/алергия. Признаците на свръхчувствителност/алергия могат да включват някои от следните симптоми: уртикария, сърбеж, подуване, затруднено дишане, ниско кръвно налягане (бледност и хладност на кожата, ускорено биене на сърцето), замайване, изпотяване, които могат да бъдат признаци на анафилактична реакция/шок. При поява на някой от споменатите симптоми, спрете приема на Новофем и незабавно потърсете медицинска помощ.

Честотата на възможните нежелани реакции, описани по-долу се определя според следната конвенция:

Много чести (засягат повече от 1 пациент на 10)

Чести (засягат 1 до 10 пациенти на 100)

Нечести (засягат 1 до 10 пациенти на 1 000)

Редки (засягат 1 до 10 пациенти на 10 000)

Много редки (засягат по-малко от 1 пациент на 10 000)

С неизвестна честота (честотата не може да бъде оценена от наличните данни)

Много чести нежелани реакции

•     Главоболие

•     Напрежение в гърдите

Чести нежелани реакции

•     Увеличено кръвно налягане, влошена хипертония

•     Вагинална гъбична инфекция (напр. кандида микоза)

•     Замайване, безсъние, депресия

•     Диспепсия (лошо храносмилане), стомашна болка, газове

•     Гадене

•     Обрив, сърбеж

•     Вагинално кръвотечение (вижте точка 2, подточка Кръвотечение при лечение с Новофем®)

•     Влошаване на фибромите на матката (доброкачествени тумори на матката)  ,

•     Оток (подуване на ръцете, глезените и стъпалата)      /

•     Увеличаване на теглото

Нечести нежелани реакции

•     Мигрена

•     Промени в либидото (промени в сексуалното желание)

•     Периферен емболизъм и тромбоза (кръвен съсирек)

•     Повръщане

•     Заболяване на жлъчния мехур или жлъчни камъни

•     Косопад (алопеция)

•     Мускулни крампи

Редки нежелани реакции

•     Алергични реакции

•     Нервност

•     Вертиго (замайване)

•     Диария

•     Подуване

•     Акне

•     Фиброми на матката (доброкачествени тумори на матката)

Много редки нежелани реакции

•     Хиперплазия на ендометриума (прекомерно разрастване на лигавицата на матката)

•     Повишено окосмяване на лицето и тялото

Други нежелани реакции от комбинирана ХЗТ

Следните заболявания са докладване по-често при жени, използващи ХЗТ в сравнение с жени,

които не използват:

•     Рак на гърдата (вижте също точка 2 Новофем® и рак, Рак на гърдата за повече информация).

•     Прекомерно разрастване или рак на лигавицата на матката (хиперплазия или рак на ендометриума) (вижте също точка 2 Новофем® и рак, Прекомерно разрастване на лигавицата на матката (хиперплазия на ендометриума) и рак на лигавицата на матката (рак на ендометриума) за повече информация).

•     Рак на яйчника (вижте също точка 2 Новофем® и рак, Рак на яйчника за повече информация).

•     Кръвни съсиреци във вените на краката и белите дробове (венозен тромбоемболизъм) (вижте също точка 2 Ефекти на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението, Кръвни съсиреци във вена (венозен тромбоемболизъм) за повече информация)

•     Сърдечно заболяване (вижте също точка 2 Ефекти на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението, Сърдечно заболяване (сърдечен удар) за повече информация)

•     Инсулт (вижте също точка 2 Ефекти на ХЗТ върху сърцето и кръвообращението, Инсулт за повече информация)

•     Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

-     Потъмняване на кожата (хлоазма)

-     Сериозно кожно нарушение, което може да засегне устата и други части на тялото (еритема мултиформе)

-     Червено-лилави подутини по пищялите, бедрата и по-рядко по ръцете. Могат също да се появят ставни и мускулни болки, и треска (възлеста еритема)

-     Лилави или червено-кафяви петна, видими през кожата      (съдова пурпура)

•     Вероятна загуба на паметта, ако ХЗТ се започне след 65      годишна възраст.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други,     

неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НОВОФЕМ®

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте Новофем® след срока на годност, отбелязан върху етикета и външната картонена опаковка след „Годен до”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Да се съхранява под 25°С. Да не се съхранява в хладилник. Съхранявайте календарната опаковка в картонената опаковка, за да се предпази от светлина.

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа Новофем®

-     Активните вещества са естрадиол и норетистеронов ацетат.

Червените филмирани таблетки съдържат: естрадиол 1 mg (като естрадиолов хемихидрат).

Белите филмирани таблетки съдържат: естрадиол 1 mg (като естрадиолов хемихидрат) и норетистеронов ацетат 1 mg.

-     Другите съставки са: лактоза монохидрат, царевично нишесте, хидроксипропилцелулоза, талк и магнезиев стеарат.

Обвивката (червени таблетки) съдържа: хипромелоза, талк, титанов диоксид (Е171), пропилен гликол и червен железен оксид (Е 172).

Обвивката (бели таблетки) съдържа: хипромелоза, триацетин и талк.

Как изглежда Новофем® и какво съдържа опаковката

Филмираните таблетки са кръгли и с диаметър 6 mm. Червените таблетки са гравирани с NOVO 282, а белите таблетки са гравирани с NOVO 283.

Всяка опаковка от 28 таблетки съдържа 16 червени таблетки и 12 бели таблетки.

Налични опаковки:

1 х 28 филмирани таблетки 3 х 28 филмирани таблетки

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба:

Novo Nordisk A/S Novo Alle DK-2880 Bagsvasrd Дания

Производител:

Novo Nordisk A/S

Novo Alle

DK-2880 Bagsvaerd Дания

Този лекарствен продукт е разрешен за употреба в Страните-членки на EltO под следните имена:

Страни членки на ЕИО: Novofem — освен Франция - Novofemme Испания - Duofemme

Дата на последно одобрение на листовката: 09/2011

Подробна информация за това лекарство е предоставена на уеб сайта на ИАЛ: http://www.bda.hg

ИНСТРУКЦИИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ

Как се използва календарната опаковка

1. Нагласете съответния ден от седмицата

Завъртете вътрешния диск така, че съответният ден от седмицата да попадне срещу малкото пластмасово езиче.

Вземете първата таблетка

Счупете пластмасовото езиче и извадете първата таблетка.

Придвижвайте капачето всеки ден

На следващия ден просто придвижете с 1 стъпка прозрачното капаче по посока на часовниковата стрелка, както е показано на картинката. Извадете следващата таблетка. Запомнете да приемате само по 1 таблетка веднъж дневно.

Прозрачният кръг може да се завърти само, след като таблетката в отвора е била извадена.

 КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НОВОФЕМ ТАБЛ. ФИЛМ. 28/12 МГ В ОПАКОВКА X 28

Web Statistics