Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

КВЕТИАПИН ЛАМБДА 400МГ ТАБ. С УДЪЛЖЕНО ОСВОБОЖДАВАНЕ Х 30

Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване принадлежи към група медикаменти, наречени „антипсихотици''. Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване може да се използва за лечение на няколко заболявания като: Шизофрения, Мания, Биполярна депресия и тежки депресивни епизоди в рамките на тежко депресивно разстройство.

Този продукт Ви носи 0 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни


ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОГРЕБИТЕЛЯ

Кветиапин Ламбда 200мг таблетки с удължено освобождаване                                                                              Кветиапин Ламбда 300мг таблетки с удължено освобождаване                                                                         Кветиапин Ламбда 400мг таблетки с удължено освобождаване

                                            Кветиапин

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство,
тъй като тя съдържа важна за Вас информация

*    Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
*    Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.
*    Това лекарство е предписано единствени и лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.
*    Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

В тази листовка:
1. Какво представлява Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване и за какво се използва
2. Какво трябва да знаете, преди да приемете Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване
3. Как да приемате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.    Какво представлява Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване и за какво се използва

Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване съдържа вещество, наречено кветиапин. То принадлежи към група медикаменти, наречени „антипсихотици''. Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване може да се използва за лечение на няколко заболявания като:
* Шизофрения: когато чувате или чувствате несъществуващи неща, вярвате в неща, които не са истински или сте необичайно подозрителни, тревожни, объркани, чувствате се виновни, напрегнати или подтиснати.
* Мания: когато се чувствате въодушевени, с приповдигнато настроение, развълнувани, ентусиазирани нли свръхактивни, или пък имате лоша преценка, включително и се държите агресивно и разрушително.
* Биполярна депресия и тежки депресивни епизоди в рамките на тежко депресивно разстройство: може да се чувствате тъжни или да се чувствате подтиснати, виновни, да усещате, че ви липсва енергия, да нямате апетит и/или да не можете да спите.

Когато Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване се приема за лечение на тежки депресивни епизоди в рамките на тежко депресивно разстройство, той трябва да се приема в допълнение към друго лекарство, което се използва за лечение на това заболяване.
Дори след като се почувствате по-добре. Вашият лекар може да продължи да Ви дава Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване.

2.    Какво трябва да знаете, преди да приемете Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване   

Не приемайте Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване, ако:
* Ако сте алергични (свръхчувствителни) към Кветиапин Ламбда или към някоя от останалите съставки на Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване (вижте точка 6: Допълнителна информация)
 Ако приемате някое от следните лекарства:                                                                                                                * Някои лекарства за лечение на СПИН
* Азоли (за лечение на гъбички инфекции)
* Еритромицин или кларитремицин (за лечение на инфекции)
* Нефазодон (за лечение на депресия).

Ако някое от изброените се отнася за Вас, не приемайте Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване. Ако не сте сигурни, преди да приемете Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване говорете с лекаря или фармацевта си.

Обърнете специално внимание прн употребата на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване:

Преди да приемете Вашето лекарство, уведомете Вашия лекар ако:
* Вие или някой в семейството Ви има или е имал проблеми със сърцето, например ритъмни нарушения, или ако приемате лекарства, които повлияват сърдечния ритъм.
* Имате ниско артериално налягане.
* Ако сте прекарали инсулт, особено ако сте в старческа възраст.
* Ако имате проблеми с черния дроб.
* Ако някога сте имали припадък (гърч).
* Ако знаете, че в миналото сте имали ниски стойности на бели кръвни клетки (които може или не може да са били предизвикани от други лекарства).
* Ако имате диабет или сте изложени на риск да се разболеете от диабет. В такъв случай по време на приема на Кветиапин Ламбда с удължено освобождаване Вашият лекар може да следи кръвната Ви захар.
* Ако Вие или някой друг от Вашето семейство има история на кръвни съсиреци, тъй като лекарства като тези са свързани с образуването на кръвни съсиреци.
* Ако сте пациент в старческа възраст с деменция (нарушена мозъчяа функция). Ако сте такъв пациент, не трябва да приемате Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване, понеже лекарствата от групата, към която принадлежи Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване, при пациенти в старческа възраст с деменция може да повишат риска за развитие на инсулт, а в някои случаи - и за смърт.

Незабавно уведомете лекаря см, ако имате:

*Комбинация от температура, силна мускулна скованост, повишено потене или подтиснато съзнание (увреждане, наречено „злокачествен невролептичен синдром). Може да се налага незабавно лечение.
* Неволевн ритмични движения, главно на лицето или езика.
* Виене на свят и силна сънливост. При хора в старческа възраст това може да повиши риска от травматични инциденти (падания).
* Припадъци (гърчове).
* Продължителна и болезнена ерекция (приапизъм).
Тези състояния могат да се дължат на приема на лекарства от този тип.

Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия
Ако се чувствате подтиснати, имате мисли за самонараняване или самоубийство. Тези мисли могат да се засилят при започването на лечение с антидепресанти, понеже за тези лекарства е необходимо време, за да разгърнат действието си - обикновено около две седмици, но понякога и повече. Тези мисли могат да зачестят, ако спрете да вземате лекарствата си внезапно. Вероятността за такива мисли може да е по-голяма, ако сте млад човек. Информацията от клиничните проучвания показва наличието на повишен риск за суицидни помисли и/или суицидно поведение при млади възрастни хора под 25 години с депресия.
Ако Ви споходят мисли за самонараняване или самоубийство, незабавно се свържете с лекаря си или отидете в болница. Може да намерите за полезно да съобщите на свой роднина или близък приятел, че се чувствате подтиснати, и да го помолите да прочете тази листовка. Може да го помолите да Ви уведоми, ако смята, че депресията Ви се влошава или ако се притеснява относно промяна в поведението Ви.

При пациенти, приемащи Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, е наблюдавано увеличаване на телесното тегло. Вие самите и Вашият лекар трябва да проверявате редовно Вашето телесното тегло.

Прием на други лекарства и Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, защото те могат да окажат влияние върху действието на това лекарство. Това включва и лекарства, отпускани без рецепта и билкови лекарства.
Не приемайте Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, ако приемате някое от следните лекарства:
* Някои лекарства за лечение на СПИН.
* Азоли (за лечение на гъбични инфекции).
* Еритромицин или кларитромицин (за лечение на инфекции)
*Нефазодон (за лечение на депресия).
Уведомете Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:
* Лекарства за епилепсия (като фенитоин или карбамазепин).
* Лекарства за повишено артериално налягане,
* Барбитурати (за безсъние).
* Тиоридазин (друг антипсихотичен медикамент).
* Лекарства, които оказват влияние върху сърдечната дейност, например лекарства, които биха могли да предизвикат развитие на електролитни нарушения (понижени стойности на калия или магнезия) като например диуретици („отводняващи’’) или определени антибиотици (лекарства за лечение на инфекции).

Моля, първо говорете с лекаря си, преди да спрете приема на което и да е от лекарствата си.

Прием на Кветиапин Ламбда таблетки с удлъжено освобождаване с храни и напитки и  алкохол

* Някои храни могат да повлияят действието на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване и поради това трябва да приемате таблетките си поне 1 час преди хранене или преди лягане.
* Внимавайте колко алкохол приемате. Причината за това е, че съчетаването на ефектите на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване и алкохола могат да Ви направят сънени.
* Не пийте сок от грейпфрут, докато приемате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване. Той може да окаже влияние върху действието на лекарството.

Бременност, кърмене н фертилитет

Ако сте бременна, опитвате се да забременеете или кърмите, говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване.
По време на бременността не трябва да приемате Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване, освен ако не сте обсъдили това с лекаря си.
Ако кърмите, не трябва да приемате Кветиапин Ламбда таблетка с удължено освобождаване. Следните симптоми могат да се появят при новородени бебета, на майките, които са използвали Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване през последното тримесечие (последните три месеца от бременността): треперене, мускулна скованост и/или слабост, сънливост, възбуда, проблеми с дишането и затруднено хранене. Ако бебето Ви развива някой  от тези симптом може да се наложи да се свържете с Вашия лекар.

Шофиране н работа с машини

Таблетките Ви могат да Ви направят сънени. Не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини, докато не разберете със сигурност как Ви влияят таблетките.

Важна информация относно някои от съставките на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване съдържа лактоза, която е вид захар.
Ако Вашият лекар Ви е казвал, че имате непоносимост към някои захари, говорете с него, преди да започнете да приемате това лекарство.

Ефект на лекарството върху уринните тестове за медикаменти

Ако сте подложени на уринен тест за медикаменти, докато приемате Кветиапин Ламбда таблетки, това може да позитивира резултатите за метадон или за някои медикаменти за лечение иа депресия, наречени трициклични антидепресанти (ТЦА), когато се използват някои методи за тестване, дори и да не сте приемали метадон или ТЦА.
Ако това се случи, трябва да бъде направен по-специфичен тест.

3.    Как да приемате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Винаги приемайте Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Вашият лекар ще определи началната Ви доза. Поддържащата Ви доза (ежедневната Ви доза) зависи от заболяването и нуждите Ви, но обикновено дозата е между 150 и 800мг.
* Ще приемате таблетките си веднъж дневно.
* Поглъщайте таблетките цели, с чаша вода.
* Не чупете, дъвчете или разтрошавайте таблетките.
* Приемайте таблетките си на гладно (поне един час преди хранене или преди лягане -Вашият лекар ще Ви каже кога).
* Дори да се почувствате по-добре, не спирайте да приемате таблетките си, освен ако Вашият лекар не Ви каже да спрете.

Проблеми с черния дроб
Ако имате чернодробни проблеми, Вашият лекар може да промени дозата Ви.

Пациенти в напреднала възраст
Ако сте в напреднала възраст, Вашият лекар може да намали дозата Ви

Деца и юноши на възраст под 18 години
Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване не трябва да се използват от деца и юноши на възраст под 18 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Ако сте приели повече от предписаната Ви от Вашия лекар доза Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, може да почувствате сънливост, замаяност, сърцебиене. Незабавно се свържете с лекаря си или отидете в най-близката болница. Носете Кветиапин Ламбда таблетките с удължено освобождаване със себе си.

Ако сте пропуснали да приемете доза от Кветиапнн Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Ако сте пропуснали да приемете доза, вземете я веднага щом се сетите. Ако почти е време да приемете следващата доза, изчакайте дотогава. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако сте спрели приема на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Ако внезапно спрете да приемате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, е възможно предизвика гадене или повръщане, да не можете да спите (да имате безсъние), да имате конвулсивни движения или симптомите на Вашето заболяване да се завърнат. Вашият лекар може да Ви предложи да намалявате дозата си постепенно, преди да спрете лечението.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Не всички схеми на лечение са възможни с настоящите дозировки на лекарствения продукт- Кветиапин Ламбда е наличен и под формата на други дозировки.

4.ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.
Много чести (развиват се при повече от 1на всеки 10 души):
* Замаяност (може да причини падане), главоболие, сухота в устата.
* Съненост (с времето, ако продължите приема на Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, това може да отзвучи) (може да причини падане).
* Симптоми на отнемане (симптоми, които се развиват при спиране на приема на Кветиапин Ламбда), включително безсъние, гадене, главоболие, диария, повръщане, замаяност и раздразнимост. Препоръчва се постеленно спиране, за период от поне една до две седмици.                                                                                 * увеличаване на телесното тегло

Чести (развиват се при по-малко от 1 на всеки 10 души):
* Ускорена сърдечна дейност
* Чувство за сърцебиене, ускорен пулс или аритмия (пропускане на удар)
* Запушване на носа
* Запек, „разстроен стомах” (лошо храносмилане)
* Отпадналост, прилошаване (може да доведе до падания)
* Отичане на ръцете или краката
* Спадане на артериалното налягане при изправяне. В резултат на това може да се почувствате замаяни или да ви прилошее (може да причини падане)
* Повишаване на крьвната захар
* Замъглено виждане
* Необичайни мускулни движения. Те включват трудно започване на движения, треперене, неспокойствие или неболезнена мускулна скованост.
* Необичайни сънища и кошмари                                                                                                                                * Чувство на глад, повишен апетит
* Раздразнимост
* Нарушения на речта и говора
* Мисли за самоубийство и влошаване на Вашата депресия
* Недостиг на въздух
* Повръщане (най-вече при пациенти в старческа възраст)
* Треска

Нечести (развиват се при по-малко от 1 на всеки 100 души):
* Припадъци или гърчове.
* Алергични реакции, които могат да включват надигнати „бучки” (уртики), отичане на кожата и оток около устата.
* Неприятно усещане в краката (наричано още „синдром на неспокойните крака,г).
* Затруднено преглъщане.
* Неволеви ритмични движения, главно на лицето или езика.
* Сексуална дисфункция.
* Влошаване на съществуващ диабет.
* Промяна в електрическата активност на сърцето, наблюдават сеЕКГ промени (QТ интервала).

Редки (развиват се при по-малко от 1 на всеки 1 000 души):
* Комбинация от повишена температура (треска), потене, мускулна скованост, съненост или отпадналост (заболяване, известно каto „Злокачествен неврoлеpтичен синдром”).
* Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница),
* Възпаление на черния дроб (хепатит).
* Продължителна и болезнена ерекция (приапнзъм).
* Подуване на гърдите и неочаквано отделяне на кърма (галакторея).
* Нарушение в менструацията.
* Образуване на съсиреци във вените, особено във вените на краката (симптомите включват подуване, болка и зачервяване на крака), които могат да се откъснат и по кръвоносните съдове да стигнат до белите дробове, предизвиквайки болка в гърдите и задух. Ако забележите някой от тези симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.
* Ходене, говорене, ядене или други дейности, докато спите.
* Намалена телесна температура (хипотермия).
* Възпаление на панкреаса.
 

Много редки (развиват се при по-малко от I на всекн 10 000 души):
*  Тежък обрив, мехури по кожата, червени петна ло кожата.
*  Тежка алергична реакция (наречена „анафилактична”), която може да причина затруднено дишане или шок.
*   Бързо отичане на кожата, обикновено около очите, устните и гърлото (ангиоедем).
*   Неподходяща секреция на хормон, които контролира количеството на урината.
*   Разкъсване на мускулни влакна и болка в мускулите (рабдомиолиза).

С неизвестна честота (не могат да се определят от наличните данни):
*Кожен обрив с неправилни червени петна (еритема му.тгиформе).
*Сериозна, внезапна алергична реакция със симптоми като повишена температура и мехури по кожата.
*Белене на кожата (токсична епидермална некролиза).
*Неутропения.
*Синдром на отнемане на новороденото.

Лекарствата от класа, към който принадлежи Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване, може да причини нарушения на сърдечния ритъм, които да са сериозни, а в тежки случаи - фатални.

Някои нежелани реакции се откриват само при изследване на кръв. Те включват промени в нивата на определени липиди (триглицериди и общ холестерол) или на кръвната захар, понижаване на броя на определени видове кръвни клетки, понижаване на нивото на натрий в кръвта и повишаване на нивото на хормона пролактин в кръвта. В редки случаи повишаването на нивото на хормона пролактин може да предизвика:
* Подуване на гърдите на мъже и жени и неочаквано отделяне на кърма
* При жени - липса на менструация или нередовна менструация.
Затова, от време на време Вашият лекар може да иска да Ви направи изследване на кръвта.

Деца и юноши:

При деца и юноши могат да се развият същите нежелани реакции, които се развиват при възрастни.

Следните нежелани реакции са наблюдавани само при деца и юноши:
Много чести (развиват се при повече от 1 на всеки 10 души):
Повишаване иа кръвното налягане.

Следните нежелани реакции са наблюдавани по-често при деца и юноши:
Много чести (развиват се при повече от 1 на всеки 10 души):
* Повишаване на нивото на хормона пролактин в кръвта. В редки случаи то може да причини:
При момчета и момичета - подуване на гърдите, както и неочаквано отделяне на кърма.
При момичета - липса иа менструация или нередовна менструация
* Повишен апетит
* Необичайни мускулни движения. Те могат да включват затруднено започване на движения, треперене, неспокойствие или мускул на скованост без болка.

5. Как да съхранявате Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Този лекарствен продукт не изисква специални условия за съхранение
* Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
* Не използвайте Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и блистерната лента. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
 

Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ше спомогнат за опазване на околната среда.

6.    Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържат Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване

Активното вещество е кветиапин (като хемифумарат).                                                                                            Всяка Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване съдържа или 200 мг, 300мг  или 400 мг кветиапин (като кветиапин хемифумарат).

Другите съставки са лактоза монохидрат, хипромелоза, натриев хлорид, повидон К30, талк, магнезиев стеарат(Е470Ь), хипромелоза 6 сР(Е464), титанов диоксид(Е171), макрогол (Е400), Таблетките от 200 и 300 т§ съдържат и железен оксид, жълт (Е 172).

Как изглеждат Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване и какво съдържа опаковката
Кветиалин Ламбда таблетки с . удължено освобождаване 200мг са жълти, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки, с гравиран надпис 12 от едната страна и гладки от другата.
Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване 300мг са светложълти, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки, с гравиран надпис " Q300" от едната страна и гладки от другата.
Кветиапин Ламбда таблетки с удължено освобождаване 400 са бели, кръгли, двойноизпъкнали филмирани таблетки, с гравиран надпис "14" от едната страна и гладки от другата.

За всички дозови единици са регистрирани опаковки от 10, 30, 50, 60 и 100 таблетки. Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.
 

Споделете мнението си за КВЕТИАПИН ЛАМБДА 400МГ ТАБ. С УДЪЛЖЕНО ОСВОБОЖДАВАНЕ Х 30

Web Statistics