Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НИОЛОЛ 0.1% ГЕЛ 5ГР

Nyolol-Лекарственото вещество на Ниолол гел - тимолол - спада към група лекарства, известни като неселективни бета-блокери.Ниолол гел се използва, за понижаване на повишеното вътреочно налягане при различни състояния като; Повишено вътреочно налягане; Хронична откритоъгълна глаукома.

Този продукт Ви носи 73 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Ниолол Гел 0,1% гел за очи /

Nyolol® Gel 0,1% eye gel

Тимолол / (timolol)

 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да прилагате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

1.   Какво представлява Ниолол гел и за какво се използва  

2.   Преди да използвате Ниолол гел    

3.   Как да използвате Ниолол гел  

4.   Възможни нежелани реакции                                            

5.   Как да съхранявате Ниолол гел

6.   Допълнителна информация            

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА НИОЛОЛ ГЕЛ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Ниолол гел е стерилен гел за очи.

Ниолол гел съдържа тимолол, който е бета - блокер. Той понижава вътреочното налягане, като намалява образуването на течност в окото. Ниолол гел се използва за намаляване на очното налягане и за предотвратяване на отслабване на зрението при глаукома (повишено вътреочно налягане).

2.   ПРЕДИ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НИОЛОЛ ГЕЛ

Не използвайте Ниолол гел

ако сте свръхчувствителни към тимолол или към някоя от останалите съставки,

съдържащи се в Ниолол гел или към друг бета-блокер.

ако имате астма или ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест)

ако имате тежко нарушение на сърдечната проводимост, сърдечна недостатъчност,

кардиогенен шок

ако имате тежко нарушение на периферното кръвообращение (болест на Рейно) и

периферни нарушения

ако страдате от ангина на Принцметал

ако страдате от заболяване, известно като феохромоцитом, което не е лекувано

ако имате ниско кръвно налягане

ако имате нарушения на роговицата на окото

ако имате тежка сенна хрема

ако се лекувате с флоктафенин или султоприд.

синусова тахикардия (bradicardia)

синдром на болния синусов възел (включително синоаурикуларен блок) тежък алергичен ринит и бронхиална хиперреактивност.

Употребата при деца под 12 години не се препоръчва.

Обърнете специално внимание при употребата на Ниолол гел

Приложението на Ниолол гел трябва да се прецени внимателно, ако страдате от сериозни нарушения на кръвообращението (побледняване на пръстите).

Ниолол гел, както и другите бета-блокери, при лечение на диабет би могъл да прикрие симптоми, причинени от евентуална проява на ниско ниво на кръвната захар.

Не използвайте Ниолол гел преди да сте разговаряли с Вашия лекар, в случай че имате сериозно сърдечно заболяване, брадикардия, забавен пулс, ниско кръвно налягане, диабет, алергия или повишена над нормалното активност на щитовидната жлеза, както и ако се лекувате с лекарства известни като МАО-инхибитори.

Прием на други лекарства

Уведомете Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, тъй като те биха могли да повлияят ефикасността на лечението с Ниолол гел и тяхната съвместимост. Лечение с Ниолол гел не трябва да се прилага едновременно с флоктафенин и султоприд. Необходимо е повишено внимание в случай на едновременно приложение на Ниолол гел с бета-блокери, калциеви антагонисти, лекарства за нарушения в пулса, дигиталисови гликозиди, инсулин или други лекарства за диабет.

Преди упойка или операция информирайте лекаря, че използвате Ниолол гел. Препоръчва се постепенно прекратяване на лечението с Ниолол гел 1 до 2 седмици предварително при високорискови пациенти (включително пациенти с коронарна болест на сърцетоо сърдечно заболяване). Прекратяването на приема на Ниолол гел трябва да стане 24 до 48 часа преди хирургичната интервенция.

Препоръчва се повишено внимание при едновременната употреба на амисулприд и Ниолол гел при пациенти с по-рано съществуваща брадикардия.

При едновременно приложение на амиодарон и бета-адренергични блокери се препоръчва внимателно проследяване на сърдечната дейност и наблюдение на пациента за брадикардия или сърдечен блок.

Ниолол гел не трябва да се употребява с други бета-блокери за локал но приложение. Контактни лещи

Ниолол гел за очи не трябва да се използва при поставени контактни лещи. Свалете контактните лещи преди прилагане на лекарствения продукт и изчакайте най-малко 15 минути преди да ги поставите отново.

Бременност и кърмене

Въздействието на Ниолол гел по време на бременност и кърмене не е изследвано, поради което употребата на продукта не се препоръчва по време на бременност и кърмене. Ако сте бременна или кърмите, посъветвайте се с Вашия лекар.

Шофиране и работа с машини

Не са провеждани клинични проучвания за ефекта на този лекарствен продукт върху способността за шофиране. Необходимо е да се знае, че по време на шофиране или работа с машини могат да настъпят някои редки нарушения на зрението и редки епизоди на замаяност или умора. Ако имате такива симптоми, не трябва да шофирате и да работите с машини.

3.   КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ НИОЛОЛ ГЕЛ

За очно приложение.

При възрастни и деца над 12-годишна възраст, препоръчваната доза е една капка дневно в болното око (очи), за предпочитане сутрин. Очното налягане следва да се измери отново от 2 до 4 седмици след започване на лечението. Ако едновременно с това използвате други капки за очи, между поставянето на различните капки за очи трябва да изчакате най-малко 5 минути, така че лекарството да не се отмие от окото, а Ниолол гел трябва да се дозира последен.

Ниолол гел не се препоръчва за употреба при деца под 12-годишна възраст.

Преди поставяне на капките:

измийте ръцете си

изберете подходящо, естествено положение за поставяне на капките (например в седнало положение, легнали по гръб, пред огледалото).

Поставяне на лекарството:

1.   Отворете флакона. Не допирайте отвора му до друг предмет, за да не замърсите съдържащото се в него лекарство.

2.   Наклонете главата назад и разположете флакона над окото.

3.   Дръпнете долния клепач надолу, насочете погледа нагоре и поставете в окото една капка от флакона.

4.   Затворете окото и натиснете с пръст вътрешния ъгъл на окото за около една минута. Така ще предотвратите изтичането на капките за очи в слъзния канал. Затворете флакона.

Ако сте поставили повече отколкото е необходимо Ниолол гел

Ако сте поставили повече Ниолол гел в окото/очите си, изплакнете с чиста вода и се свържете с Вашия лекар.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, Ниолол гел може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Обикновено Ниолол гел се понася добре. След поставянето на капките е възможно да последва краткотрайно дразнене в окото, зачервяване и замъгляване на зрението. Други възможни нежелани реакции може да бъдат сухота в окото и намаляване на чувствителността на роговицата на окото.

Във връзка с употребата на бета-блокери може да се наблюдава също забавяне на пулса, понижение на кръвното налягане, замаяност, умора, главоболие, алергични кожни реакции и свиване на бронхите, особено при пациенти, които по-рано са имали астматични симптоми. Възможно е при някои пациенти да възникнат нежелани реакции от страна на сърдечносъдовата система: ниско кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, нарушения в пулса, студени ръце и крака, стягащи болки в краката и др.

От страна на дихателната система е възможна появата на кашлица, нарушения в дишането и др. При някои пациенти се наблюдават умора, главоболие, слабост и болки в гръдния кош, хипогликемия.

Други наблюдавани нежелани реакции са:

реакции на свръхчувствителност (алергия); отлепване на хороидеята след филтрационна хирургия; замаяност, депресия, безсъние, изтръпване на крайниците; гадене, повръщане, диария, болки в стомаха, сухота в устата намалено либидо и др.

Информирайте Вашия лекар, в случай че имате неприятни усещания или други проблеми при прилагането на Ниолол гел.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5.   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ НИОЛОЛ ГЕЛ

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Съхранявайте флакона под 25°С.

Съхранявайте флакона в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлината.

След отваряне съхранявайте флакона с отвора надолу, в опаковката, при температура под 25°С, за улесняване на поставянето на капките.

Да не се използва след срока на годност, отбелязан на опаковката.

Да се използва в продължение на не повече от 4 седмици след първоначалното отваряне. Всяко неизползвано количество да се унищожава според местните разпоредби.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Какво съдържа Ниолол гел

Активното вещество е тимолол (1 mg/g) като тимолол малеат (1,37 mg/g).

Другите съставки са бензалкониев хлорид, сорбитол, поливинилов алкохол, карбомер, натриев ацетат трихидрат, лизин монохидрат и вода за инжекции.

Ниолол гел се предлага в туба, съдържаща 5 g гел.

Притежател на разрешението за употреба и производител

Novartis Pharma GmbH

Roonstrasse 25, D-90429 Numberg, Германия

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

Novartis Pharma Services Inc.

Бизнес Парк София, Младост 4, София 1766 Тел: 02/489 98 28 ; Факс: 02/489 98 29

Дата на последна редакция на листовката: май 2010

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НИОЛОЛ 0.1% ГЕЛ 5ГР

Web Statistics