Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НИАР ТАБЛ. 5 МГ X 30

NIAR / НИАР табл.. 5 мг. се използва като спомагателно средство при лечение на пациенти с болест на Паркинсон, подложени на продължителна терапия с Леводопа.

Този продукт Ви носи 117 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

   Листовка за пациента:

 НИАР  /NIAR / ТАБЛ. 5 МГ X

 

Niar® таблетки 

Активна съставка - Selegiline hydrochloride

Състав

Всяка таблетка съдържа Selegiline hydrochloride 5 mg Показания

Използва се като спомагателно средство при лечението на пациенти с болест на Паркинсон с идиопатична етиология, които са подложени на продължителна терапия с леводопа с или без инхибитори на декарбоксилазата, които показват влошено по качество повлияване след продължителна терапия, проявяващо се с акинезия през нощта и рано сутрин, акинезии непосредствено преди прием на поредна доза, изчерпване на ефекта, леки колебания в повлияването (“on-off” ефекти) и т.н.

Дозировка и начин на приложение

1-2 таблетки сутрин след закуска или 1 таблетка след закуска и 1 таблетка след обяд, като и в двата случая се приема в комбинация с индивидуализираната доза леводопа.

Дневната доза Selegiline hydrochloride не трябва да превишава 10 мг. Таблетките се поглъщат цели с течност.

Продължителността на приложението зависи от клиничното протичане и трябва да се коригира с оглед задоволяване на нуждите на отделния пациент.

Противопоказания

Комбинираното лечение със Selegiline hydrochloride и леводопа е противопоказано при пациенти с хипертония, болест на Grave (хипертиреоза), феохромоцитом, първична (тесноъгълна) глаукома, аденом на простатата със задръжка на урина, тахикардия, аритмия, тежка стенокардия, психози, напреднала деменция, известна свръхчувствителност кум Selegiline hydrochloride.

Selegiline hydrochloride не трябва да се прилага едновременно с флуоксетин и до 5 седмици след спиране на лечението с флуоксетин (вж. също взаимодействия).

Selegiline hydrochloride не трябва да се предписва на пациенти с язва на дванадесетопръстника или стомаха. Лечение със Selegiline hydrochloride трябва да се избягва при пациенти, приемащи антидепресанти или петидин.

Много от посочените тук симптоми и състояния представляват познати противопоказания при симпатикомиметиците и са включени тук за изчерпателност, тъй като при комбинацията леводопа и Selegiline hydrochloride не може да бъде изключена симпатикомиметична активност.

Специални предупреждения

Selegiline hydrochloride не трябва да се прилага едновременно с МАО-А инхибитори (напр. моклобемид). Selegiline hydrochloride трябва да се комбинира с внимание със серотонинергични лекарствени продукти.

Ползите и рисковете трябва да бъдат претеглени много внимателно преди прилагане на Selegiline hydrochloride на пациенти с анамнеза за влошено повлияване от лечение с леводопа от няколко месеца (с или без инхибитори на декарбоксилазата) или с напреднала форма на заболяването, резистентна на лечение или с болест на Паркинсон в злокачествен стадий.

Лекарствени и други взаимодействия

Selegiline hydrochloride в никакъв случай не трябва да се прилага едновременно със симпатикомиметици, подтискащи ЦНС средства или алкохол.

Selegiline hydrochloride не бива да се прилага едновременно с флуоксетин (вж. Противопоказания) и до 5 седмици след спиране на лечението с флуоксетин.

Лечение с флуоксетин не трябва да се започва поне до 14 дни след спиране на лечението със Selegiline hydrochloride.

Известно е възникването на взаимодействия между неселективните МАО инхибитори и петидин. Тъй като механизмът, определящ тези взаимодействия не е напълно изяснен, се препоръчва избягване комбинирането на петидин и Selegiline hydrochloride, независимо от това че Selegiline hydrochloride е селективен МАО В инхибитор.

Едновременното приложение на амантадин и антихолинергични средства може да е причина за повишаване на честотата на неблагоприятните реакции.

Фармакокинетични взаимодействия, приписвани на едновременната употреба на Selegiline hydrochloride и леводопа или глибенкламид, практически са били изключени.

Досега няма доказателства за конкретни взаимодействия меящу Selegiline hydrochloride и медикаментозната терапията на интеркурентни сърдечносъдови, бъбречни, чернодробни или други заболявания.

Във високи дози (>20 мг) Selegiline hydrochloride има свойствата на МАО-А инхибитор. По тази причина трябва да се вземат под внимание следните взаимодействия:

Не могат да бъдат изключени напълно взаимодействия между високи дози Selegiline hydrochloride и тирамин-съдържащи храни. По тази причина не трябва да бъдат приемани в големи количества храни с високо съдържание на тирамин. Също така МАО-А инхибиторите усилват ефектите на опиевите препарати. Има отделни съобщения за тежки интоксикации на ЦНС при индивиди, приемащи МАО-А инхибитори едновременно с декстрометорфан. Едновременното приложение на МАО-А инхибитори и серотонинергични средства (напр. флуоксетин, флувоксамин, кломипрамин и др.) може да доведе до серотонинергична свръхактивност, проявяваща се с хипертермия, обърканост, хиперрефлексия и миоклонус.

Известно е, че обратимият МАО-А инхибитор моклобемид забавя метаболизма на симетидина. Ефектите на високи дози Selegiline hydrochloride върху метаболизма на симетидина не са проучени.

Специални предпазни мерки при употреба

Масивът с данни относно клиничния опит или проучванията върху лабораторни животни на ефектите на Selegiline hydrochloride по време на бременност е ограничен. По тази причина Selegiline hydrochloride не трябва да се предписва на бременни жени.

Не е известно дали Selegiline hydrochloride се отделя в човешката кърма. По тази причина Selegiline hydrochloride не трябва да се предписва на кърмачки.

Дори и приеман съгласно предписанията, Selegiline hydrochloride може да въздейства върху способността за реагиране до такава степен, че да увреди способността на пациентите за шофиране на МПС или работа с машини. Това е особено вярно, ако Selegiline hydrochloride се смесва с алкохол.

По време на лечение със Selegiline hydrochloride рядко се появяват съхнене на устата, гадене, аритмии, нарушения на съня, както и диплопия, затруднена акомодация и блефароспазъм.

Следните неблагоприятни ефекти могат да се наблюдават при пациенти, лекуващи се със Selegiline hydrochloride в комбинация с леводопа: умора, замаяност, световъртеж, загуба на равновесие, главоболие, тревожност, възбуда, свръхстимулация, безсъние, дискинезия, невъзможност за неподвижно стоене (акатизия), неволни движения, мускулноскелетни травми, хипотония, хипертония, синкоп, сърдечни аритмии, нововъзникнала стенокардия или влошаване на съществуваща, отоци, загуба на апетит, гадене, повръщане, запек, съхнене на устата и рядко обърканост, психози, нарушено уриниране, кожни обриви и диспнея.

Има изолирани съобщения за повишаване на стойностите на чернодробните ензими, но без кпинично проявление.

В някои случаи посочените неблагоприятни ефекти могат да бъдат редуцирани чрез намаляване на дозата на леводопа, което е възможно когато Selegiline hydrochloride се използва като спомагателно средство на леводопа.

Предозиране

Няма натрупан опит относно възникване на реакции след орален прием на токсични дози Selegiline hydrochloride.

В случай на предозиране Selegiline hydrochloride загубва своята селективност към МАО В. Инхибирането на МАО тип А при дози, превишаващи 60 мг/ден в комбинация с приемане на тирамин-съдържащи храни може да провокира пристъпи на главоболие и хипертонични кризи (така наречената “реакция към консумация на сирене”). Поради своя механизъм на действие на базата на намеса в катаболизма на катехоламините, при предозиране, Selegiline hydrochloride може да предизвика възбуждане на ЦНС. Не е известно да съществува специфичен антидот. По тази причина лечението на предозирането трябва да бъде симптоматично. В рамките на първите часове след орален прием могат да бъдат ефективни предизвикване на повръщане и стомашна промивка с капелно въвеждане на активен въглен.

Трябва обаче да се има предвид, че трябва да се избягват лекарства противопоказани при болест на Паркинсон (напр. невролептици), и че действието на адренергичните средства (напр. катехоламините) може значително да бъде усилено от блокирането на МАО.

Действие

Selegiline hydrochloride инхибира селективно моноаминооксидазата, отговорна главно за разграждането на допамина в мозъка (МАО В). Това има за резултат по-високи допаминови концентрации в substantia nigra и striatum, което на свой ред подобрява способността за движение на пациента. По този начин Selegiline hydrochloride удължава и усилва действието на едновременно прилаганата леводопа.

В препоръчваната доза, Selegiline hydrochloride не води до така наречената “реакция към консумацията на сирене”, провокирана предимно от тирамин и други биогенни амини и проявяваща се с пристъпи на главоболие и внезапни хипертонични кризи. Така Selegiline hydrochloride може да се използва безопасно и без ограничения в диетата за разлика от класическите инхибитори на моноаминооксидазата тип А.

Списък на помощните вещества и техните количества

Пшеничено нишесте Микрокристална целулоза Манитол

Поливинил пиролидон Магнезиев стеарат

Срок на годност

Лекарственият продукт не трябва да се употребява след указания срок на годност.

Съхранение

Лекарствените продукти трябва да се съхраняват внимателно.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Опаковка, съдържаща 30 таблетки .

Производител

Abbott GmbH & Co. KG Knollstrasse 50 67061 Ludwigshafen Germany

Притежател на разрешителното за употреба

Abbott GmbH & Co. KG Max- Planck - Ring 2 65205 Wiesbaden Germany

Дата на последната актуализация на листовката

24.03.2000 г

Споделете мнението си за НИАР ТАБЛ. 5 МГ X 30

Web Statistics