Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НЕУРОНТИН КАПС 300МГ Х 100

НЕУРОНТИН е лекарство за лечение на някои форми на епилепсия (антиепилептик) и за овладяване на болка със специфичен произход (невропатна болка).
Самостоятелна терапия за лечение на парциални пристъпи (форма на епилепсия) с или без вторична генерализация при възрастни и деца над 12 години.

  • Производител: Pfizer Co
  • Код: 8202
Този продукт Ви носи 191 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Неуронтин™ 300 mg капсули,

Neurontin® 300 mg capsules, hard

габапентин (gabapentin)

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако получите някоя от нежеланите лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява НЕУРОНТИН и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете НЕУРОНТИН

3.   Как да приемате НЕУРОНТИН

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате НЕУРОНТИН

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява НЕУРОНТИН и за какво се използва

НЕУРОНТИН е лекарство за лечение на някои форми на епилепсия (антиепилептик) и за овладяване на болка със специфичен произход (невропатна болка).

Самостоятелна терапия за лечение на парциални пристъпи (форма на епилепсия) с или без вторична генерализация при възрастни и деца над 12 години.

Допълнителна терапия при възрастни и деца на 3 и повече години с парциални пристъпи с или без вторична генерализация,

Невропатна болка при възрастни: за овладяване на невропатна болка (болка в резултат на засягането на нерв) при възрастни на 18 и повече години.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете НЕУРОНТИН

Не приемайте НЕУРОНТИН, ако сте алергични към габапентин или към някоя от останалите съставки на гбва*Лекарство"щ (изброени в точка 6).   

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете НЕУРОНТИН:

-     Ако страдате от бъбречно увреждане, Вашият лекар може да Ви предпише различна схема на дозиране.

-     Ако сте на хемодиализа (за отстраняване на отпадайте продукти от организма, поради бъбречна недостатъчност), кажете на Вашия лекар, ако при Вас се прояви мускулна болка и/или слабост

-     Ако при Вас се проявят симптоми като продължителна болка в стомаха, гадене и повръщане, незабавно се свържете с Вашия лекар, тъй като това могат да са симптоми на остър панкреатит (възпаление на панкреаса).

В периода след пускане на продукта на пазара се съобщава за случаи на злоупотреба и зависимост с габапентин. Говорете с Вашия лекар, ако имате предистория за злоупотреба и зависимост.

Малка част от хората, лекувани с антиепилептици като габапентин, са имали мисли за самонараняване или самоубийство. Ако се появят такива, незабавно се обърнете към Вашия лекар.

Важиа информация за потенциално сериозни реакции

Малък брой хора, приемащи НЕУРОНТИН, получават алергична реакция или потенциално сериозна кожна реакция, която може да доведе до по-сериозни проблеми, ако не се лекува. Необходимо е да познавате и да обръщате внимание на тези симптоми, докато приемате НЕУРОНТИН.

Прочетете внимателно описанието на тези симптоми в точка 4 на тази листовка в раздел „Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако проявите някои от следните симптоми след като приемете НЕУРОНТИН, тъй като те могат да бъдат сериозни”.

Ако при Вас се прояви мускулна слабост, чувствителност или болка, особено ако едновременно с това се чувствате зле, или имате висока температура, това може да се дължи на необичаен разпад на мускулите, който може да е животозастрашаващ и да доведе до проблеми с бъбреците. Може да се прояви и обезцветяване на урината и промяна в резултатите от кръвните тестове (особено повишени стойности на креатин фосфокиназа). Ако проявите някои от тези симптоми, моля сържете се с Вашия лекар незабавно.

Други лекарства и НЕУРОНТИН

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Лекарства, съдържащи морфин

Ако приемате лекарства, съдържащи морфин, моля кажете на Вашия лекар или фармацевт, тъй като морфинът може да повиши ефектите на НЕУРОНТИН.

Антиапидни продукти

Едновременното приемане на НЕУРОНТИН и антиацидни средства (лекарства срещу повишена стомашна киселинност), съдържащи алуминий или магнезий, може да намали резорбцията на НЕУРОНТИН от стомашно-чревния тракт. Препоръчително е НЕУРОНТИН да се приема около 2 часа след приема на антиацидни средства.

НЕУРОНТИН:

-     Не се очаква да взаимодейства с други антиепилептични лекарства или лерорални контрац

-     Може да взаимодейства с някои лабораторни тестове. Ако Ви предстои изследване

кажете на лекаря или медицинския специалист, който го провежда, какво приемате/

! / А ,

НЕУРОНТИН с храни, напитки и алкохол

НЕУРОНТИН може да бъде приеман със или без храна.

Вашият лекар също трябва да е информиран за всякаква употреба на алкохол или уп лекарства, предизвикващи зависимост. Причината за това е, че много от нежеланите 

НЕУРОНТИН върху ЦНС като например сънливост, нестабилност на походката (атаксия) и т.н. могат да се влошат от алкохол или лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар преди употребата на това лекарство.

Бременност

Не са правени специални проучвания върху ефекта на НЕУРОНТИН при бременни, но с други лекарства за лечение на гърчове се съобщава за повишен риск от увреждания при плода, особено при едновременен прием на повече от едно лекарство. По тази причина, в случай на бременност, ако е възможно, трябва да приемате само едно антиепилептично лекарство и то под лекарски контрол.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако забременеете, мислите, че може да сте бременна или планирате да забременеете, докато приемате НЕУРОНТИН. Не прекратявайте внезапно приема на това лекарство, тъй като това може да доведе до повторна поява на гърчове, което може да има сериозни последствия за Вас и Вашето бебе.

Кърмене

Габапентин, активното вещество в НЕУРОНТИН се излъчва в кърмата. Тъй като ефектът върху кърмачето е неизвестен, не е препоръчително да кърмите, докато приемате НЕУРОНТИН.

Шофиране и работа е машини

НЕУРОНТИН може да предизвика замаяност, сънливост или чувство на умора. Не бива да шофирате, да работите с машини и да участвате в потенциално опасни дейности, докато не установите дали това лекарство повлиява способността Ви да вършите тези дейности.

НЕУРОНТИН съдържа лактоза

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

3, Как да приемате НЕУРОНТИН

Винаги приемайте НЕУРОНТИН, точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Какви дози НЕУРОНТИН трябва да бъдат приемани

За индивидуализиране на дозировката има на разположение НЕУРОНТИН капсули от 100 mg, 300 mg или 400 mg.

Дозата се определя от лекаря в зависимост от индивидуалната поносимост и ефект.

Дневната доза трябва да се разделя на три равни дози, приемани на равни интервали.

Дозата на НЕУРОНТИН може да бъде увеличена стъпаловидно или да се започне с терапевтична доза. Това ще реши Вашият лекар. Общата дневна доза не трябва да надхвърля 3600 mg при пациенти над 12-годишна възраст и 50 mg/kg/ден при деца от 3 до 12 години.

Лекарят може да намали дозата при пациенти с нарушена бъбречна функция (креатииинов по-малък от 80 ml/min) или при пациенти на хемодиализа. 

Моля, спазвайте стриктно инструкциите, тъй като в противен случай НЕУРОНТИН. Можкц да се окфке

неефективен.

Как и кога трябва да се приема НЕУРОНТИН

Капсулите НЕУРОНТИН трябва да се поглъщат цели с достатъчно течност. Дневните дози трябва да бъдат разпределени така, че интервалът между два приема да не надвишава 12 часа.

Ако НЕУРОНТИН трябва да се приема заедно с антиацидни средства (лекарства срещу повишена стомашна киселинност), съдържащи магнезиеви или алуминиеви соли, той трябва да се взема около 2 часа след приема на антиацидите. По този начин в голяма степен се предотвратява намалението на резорбцията на НЕУРОНТИН (виж Прием на други лекарства).

Колко дълго трябва да се приема НЕУРОНТИН Продължителността на лечение зависи от клиничните показания.

При лечението на епилепсия обикновено се изисква по-продължителна терапия.

При лечението на невропатната болка ефикасността и безопасността не са изследвани за период по- дълъг от пет месеца.

Ако сте приели повече от необходимата доза НЕУРОНТИН

При предозиране на НЕУРОНТИН може да се наблюдава увеличаване на нежеланите реакции, включително загуба на съзнание, замаяност, двойно виждане, нарушен говор, сънливост, и диария.

Незабавно уведомете Вашия лекар! Той ще реши какво да предприеме според изявата на клиничните симптоми,

НЕУРОНТИН може да бъде отстранен от кръвообращението чрез хемодиализа. Опитът показва, че това обикновено не се налага.

Хемодиализата може да бъде показана за пациенти с нарушена бъбречна функция.

Ако сте пропуснали да приемете НЕУРОНТИН

Ако сте забравили да приемета доза, приемете я веднага щом си спомните за това, освен ако не е време за следващата Ви доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.

Ако сте спрели приема на НЕУРОНТИН

Вие не трябва самоволно да прекъсвате лечението с НЕУРОНТИН.

Ако терапията с НЕУРОНТИН трябва да бъде прекратена, спирането трябва да се извърши постепенно в продължение най-малко на седмица. Ако спрете приема на НЕУРОНТИН внезапно, или преди да Ви е казал Вашият лекар, съществува повишен риск от повторна поява на гърчове.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако при Вас се проявят някои от следните сима^мЙ^/^ след като приемете НЕУРОНТИН, тъй като те могат да бъдат сериозни:

Тежки кожни реакции, които могат да изискват повишено внимание, п лицето, кожен обрив и зачервяване и/илн косопад (това могат да бъдат симптоми на сериозна алергична реакция)     

Продължителна коремна болка, гадене и повръщане, тъй като това могат да са С остър панкреатит (възпаление на панкреаса)

• НЕУРОНТИН може да предизвика сериозна животозастрашаваща алергична реакция, която може да засегне кожата или други части на Вашето тяло, като черен дроб или кръвни клетки. Може да имате или да нямате обрив, като проявите тази реакция. Тя може да наложи да постъпите в болница или да спрете приема на НЕУРОНТИН. Обърнете се незабавно към Вашия лекар ако проявите някои от следните симптоми:

•     кожен обрив

•     уртикария

•     треска

•     подуване на жлезите, което не изчезва

•     подуване на устните и езика

•     пожълтяване на кожата и бялото на очите

•     поява на необичайни синини или кървене

•     силна умора или слабост

•     неочаквана мускулна болка

•     чести инфекции

Тези симптоми могат да са първи признаци на сериозна реакция. Необходимо е да Ви прегледа лекар, за да се установи дали можете да продължите приема на НЕУРОНТИН.

• Ако сте на хемодиализа, кажете на Вашия лекар, в случай, че проявите мускулна болка и/или слабост

Другите нежелани реакции включват:

Много чести нежелани реакции (с вероятност да се прояват при повече от 1 на 10 пациенти):

•     Вирусна инфекция

•     Сънливост, замаяност, загуба на координация

•     Умора, треска

Чести нежелани реакции (с вероятност да се прояват при по-малко от 1 на 10 пациенти):

• Пневмония, дихателна инфекция, инфекция на пикочните пътища, възпаление на ухото или други инфекции

Намален брой на белите кръвни клетки Анорексия, повишен апетит

Враждебност, объркване, промени в настроението, депресия, тревожност, нервност, затруднено мислене

Гърчове, резки движения, затруднения в говора, загуба на памет, треперене, безсъние, главоболие, кожна чувствителност, понижена чувствителност, затруднена координация, необичайни движения с очите, отслабени, засилени или липсващи рефлекси Замъглено зрение, двойно виждане Световъртеж

Повишено кръвно налягане, зачервяване или разширяване на кръвоносните съдове Затруднено дишане, бронхит, възпалено гърло, кашлица, сухота в носа Повръщане, гадене, проблеми със зъбите, възпаление на венците, диария, стомашна болка, нарушено храносмилане, запек, сухота в устата или гърлото, газове Подуване на лицето, синини, обрив, сърбеж, акне

Ставна болка, мускулна болка, болка в гърба, мускулни потрепвания  

Проблеми с ерекцията (импотентност)

Подуване на ръцете и краката, затруднено ходене, слабост, болка, общо неразположение, ; грипоподобни симптоми

Понижен брой бели кръвни клетки, повишаване на теглото    

Инцидентно нараняване, счупване, ожулване 

В допълнение при клиничните проучвания при деца, често се съобщава за агресивно поведение и резки движения.

Нечести нежелани реакции (с вероятност да се прояват при по-малко от 1 на 100 пациенти):

•     Алергични реакции, като поява на копривна треска

•     Намалени движения

•     Сърцебиене

•     Подуване, което може да включва лицето, тялото и крайниците

•     Кръвни тестове, които показват промени във функцията на черния дроб

•     Падане

Редки (с вероятност да се прояват при по-малко от 1 на 1000 пациенти):

•     Загуба на съзнание

След пускането на лекарството на пазара, се съобщава за следните нежелани реакции:

•     Намаляване на броя на тромбоцитите (кръвните клетки, отговорни за кръвосъсирването)

•     Халюцинации

•     Проблеми с необичайни движения, като например гърчове, резки движения и скованост

•     Шум в ушите

•     Група нежелани реакции, която може да включва подути лимфни възли (изолирани, малки подкожни подутини), треска, обрив и възпаление на черния дроб, настъпващи едновременно

•     Пожълтяване на кожата и очите (жълтеница), чернодробно възпаление

•     Остра бъбречна недостатъчност, неволево уриниране (инконтиненция на урина)

•     Увеличаване размера на гърдите

•     Нежелани реакции, вследствие на внезапно спиране на лечението с НЕУРОНТИН (тревожност, безсъние, гадене, болка, изпотяване), гръдна болка

•     Повишаване или понижаване на стойностите на кръвната захар, най-често наблюдавани при пациенти с диабет

•     Болка, скованост и слабост в мускулите, често свързана с потъмняване на урината (рабдомиолиза)

•     Повишени стойности на ензима креатинфосфокиназа

•     Понижени стойности на натрий в кръвта (хипонатриемия)

•     Промени в сексуалната функция

Съобщаване на нежелани реакции

Не използвайте НЕУРОНТИН след срока на годност, отбелязан върху картоненс блистера. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа НЕУРОНТИН

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.be. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

Активното вещество е: габапентин.

Другите съставки са: лактоза, царевично нишесте и талк.

Помощни вещества в капсулната обвивка:

НЕУРОНТИН 100 mg капсули: желатин, натриев лаурилсулфат, титанов диоксид (Е171).

НЕУРОНТИН 300 mg капсули: желатин, натриев лаурилсулфат, титанов диоксид (Е171), железен оксид, жълт (Е 172).

НЕУРОНТИН 400 mg капсули: желатин, натриев лаурилсулфат, титанов диоксид (Е171), железен оксид, жълт (Е172), железен оксид, червен (Е172).

Как изглежда НЕУРОНТИН и какво съдържа опаковката

Неуронтин 100 mg капсули - х 20, х 100 Неуронтин 300 mg капсули - х 50, х 100 Неуронтин 400 mg капсули - х 50, х 100

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

PFIZER EUROPE МА EEIG

Ramsgate Road, Sandwich, Kent CT13 9NJ,

Обединено кралство Производител

Pfizer Manufacturing Deutschland GmbH Betriebsstatte Freiburg Mooswaldallee 1 79090 Freiburg,

Г ермания

Дата на последно преразглеждане на листовката:

5.   Как да съхранявате НЕУРОНТИН

Да се съхранява под 30°С.

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ЗА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НЕУРОНТИН КАПС 300МГ Х 100

Web Statistics