Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НЕЛИДИКС 500МГ ТАБЛ. Х 40 АКТАВИС

Нелидикс е химиотерапевтичен продукт с тесен спектър на антибактериално действие, който включва предимно грам-отрицателни микроорганизми. Потиска синтезата на ДНК на бактериалната клетка. Неледикс® се прилага при:

• остри и хронични обострени инфекции на пикочните пътища, причинени от грам-отрицателни микроорганизми, чувствителни на продукта; -

• профилактично при урогенитални операции и манипулации;

• стомашно-чревни и други бактериални инфекции на храносмилателната система - ентероколит.

Този продукт Ви носи 86 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

НЕЛИДИКС 500 MG ТАБЛЕТКИ NELIDLX 500 MG TABLETS

НАЛИДИКСОВА КИСЕЛИНА (NALIDIXIC ACID)

 

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.    Какво представлява Нелидикс и за какво се използва

2.    Какво трябва да знаете, преди да приемете Нелидикс

3.    Как да приемате Нелидикс

4.    Възможни нежелани реакции

5.    Как да съхранявате Нелидикс

6.    Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.    Какво представлява Нелидикс и за какво се използва

Нелидикс е химиотерапевтичен продукт с тесен спектър на антибактериално действие, който включва предимно грам-отрицателни микроорганизми. Потиска синтезата на ДНК на бактериалната клетка.

Нелидикс се прилага при:

•     Остри и хронични обострени инфекции на пикочните пътища, причинени от грам- отрицателни микроорганизми, чувствителни на продукта.

•     Профилактично при урогенитални операции и манипулации.

•     Стомашно-чревни и други бактериални инфекции на храносмилателната система — ентероколит.

2.    Какво трябва да знаете, преди да приемете Нелидикс Не приемайте Нелидикс:

•     ако сте алергични към налидиксова киселина, хидроксибензоатни естери или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

•     ако в миналото сте имали гърчове от различен произход.

•     ако страдате от порфирия (наследствено заболяване на черния дроб, при което организмът не произвежда достатьчно хемоглобин).

•     ако имате тежка бъбречна недостатъчност.

Предупреждения и предпазни мерки

Информирайте Вашия лекар, ако имате някое от следните състояния. Той ще преце Нелидикс е подходящ за Вас:

Вроден недоимък на ензима глюкозо-6-фосфатдехвдрогеназа.

Умерено увреждане на бъбречната функция. Чернодробни заболявания.

Мозъчна атеросклероза.

Възможно е Вашият лекар да Ви назначи изследвания в хода на лечението с Нелидикс за да контролира кръвните показатели, бъбречната и чернодробната функция.

По време на лечението с Нелидикс могат да се променят резултатите от някои диагностични тестове като фалшиво-положителен резултат при определяне на захар в урината, фалшиво покачване на 17-кетостероиди и високи стойности при измерване на ванилманделовата киселина в урината.

Действие на Нелидикс може да бъде отслабено при приложението на други антибактериални продукти.

По време на лечението не се препоръчва прекомерното излагане на слънце.

При поява на симптоми на нервно или ставно увреждане, приемането на продукта трябва да се преустанови.

Рядко може да настъпи увреждане или скъсване на сухожилие. При поява на сухожилни болки, възпаление или скъсване, лечението трябва да се преустанови.

Други лекарства и Нелидикс

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Вашият лекар или фармацевт трябва да са информирани, ако Вие приемате (или планирате да приемате) някое от следните лекарства: антикоагуланти (лекарства надяващи съсирваемостга на кръвта), пробенецид (за лечение на подагра), нестероидни противовъзпалителни средства, мелфалан (за лечение на някои ракови заболявания), циклоспорин (потискащ отхвърлянето на трансплантирани органи), други антибактериални средства (хлорамфеникол, нитрофурантоин, тетрациклин), продукти предпазващи от забременяване (съдържащи половите хормони естрогени), перорална противотифна ваксина, антиациди (намаляващи киселинността на стомшния сок).

Нелидикс с храна и напитки

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за повлияване на способността за шофиране и работа с машини.

Нелидикс съдържа лактоза и пшенично нишесте

Този лекарствен продукт съдържа лактоза (млечна захар). Ако сте предупреден от Вашия лекар че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него преди да започнете да приемате този лекарствен продукт.

 Този продукт съдържа пшенично нишесте. Подходящ е за хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия). Пациенти с алергия към пшеница (различна от цьолиакия) не трябва този продукт.

3.    Как да приемате Нелидикс 

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възрастни

Обичайната доза е 4 пъти дневно по 2 таблетки, в продължение най-малко на 7 дни (обща дневна доза 4 g). При хронични и тежки инфекции продължителността на лечението е до 2 седмици. Ако се налага по-продължително лечение се прилага по 1 таблетка 4 пъти дневно.

Употреба при деца

Обичайна доза при деца над 7 години - 50 mg/kg. Лекарствената форма не е подходяща за деца под 7-годишна възраст.

Ако сте приели повече от необходимата доза Нелидикс

При прием на по-висока доза от предписаната, веднага се обърнете за помощ към лекар.

Може да се наблюдава засилване на нежеланите лекарствени реакции.

Лечението се състои в стомашни промивки и симптоматични средства.

Ако сте пропуснали да приемете Нелидикс

Ако сте пропуснали един прием, вземете продукта във времето на следващия регулярен прием без да увеличавате дозата.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.    Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава. Ако не сте сигурни, какво представляват изброените по-долу нежелани реакции, попитайте Вашия лекар, за да Ви ги обясни.

При лечение с Нелидикс могат да се наблюдават:

Нарушения на кръвта и лимфната система: промени в клетъчния състав на кръвта (еозинофилия, левкопения, тромбоцитопения, хемолитична анемия), промени в концентрацияте на протромбин.

Нарушения на метаболизма и хранене то .метаболтш ацидоза (подкиселяване на кръвта).

Стомашно-чревни нарушения: гадене, диария, коремна болка, жлъчна задръжка.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан: реакции на фоточувствителност (еритема, образуване на мехури), тежки кожни реакции (синдром на Стивънс-Джонсън, еритема мултиформе).

Нарушения на имунната система: уртикария, сърбеж, ангиоедем (оток на меките тъкани на лицето, езика, гърлото), анафилаксия (тежка алергична реакция).

Нарушения на мускулно-скелетната система и съединителната тъкан: ставни и мускулни болки, мускулна слабост, увреждане или скъсване на сухожилие.

Нарушения на нервната система и психични нарушения: главоболие, периферна нрр:ж s rv замаяност, световъртеж, нарушения на съня, депресия, халюцинации, обърканоср, ^ьабуда~и '^5 нарушения в усещанията за вкус и мирис. Възможно е повишаване на вътречер^пЙОто налягай при кърмачета. Има съобщения за токсични психози и гърчове, понякога свързани с предозиране. Пациенти с данни за гърчове в миналото или за мозъчна ангиоскАфоза са с повишен риск от гърчове при прием на налидиксова киселина.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел,: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.    Как да съхранявате Нелидикс

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.    Съдържание иа опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Нелидикс

Активното вещество е налидиксова киселина. Всяка таблетка съдържа 500 rag налидиксова киселина.

Другите съставки са: лактоза монохидрат, пшенично нишесте, повцдон, кросповидон, магнезиев стеарат, талк.

Как изглежда Нелидикс и какво съдържа опаковката

Описание: бледожълти, кръгли, плоски таблетки с диаметър 13 mm, двустранна фасета и делител на черта от едната страна.

Опаковка:

20 таблетки в блистер.

2 блистера в опаковка.

Притежател на разрешението за употреба

Актавис ЕАД

ул. ”Атанас Дуков” № 29

1407 София, България

Производител

Балканфарма-Дупница АД ул. “Самоковско шосе” 3 2600 Дупница, България

Дата на последно преразглеждане на листовката 03/2016

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА(САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НЕЛИДИКС 500МГ ТАБЛ. Х 40 АКТАВИС

Web Statistics