Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НАПРОКСЕН ТАБЛ 250МГ Х 20 Д

Напроксен Актавис е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт (НСПВП) с обезболяващо и противовъзпалително действие.Напроксен Актавис се прилага за лечение на ревматоиден артрит,остеоартроза (дегенеративен артрит), анкилозиращ спондилит, остри мускуло- скелетни увреди (изкълчване и навяхване, директни травми, болка в лумбосакралната област, цервикален спондилит, тендосиновит и фиброзит) и дисменорея.


Този продукт Ви носи 40 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

НАПРОКСЕН АКТАВИС 250 mg  / Naproxen Actavis 250 mg tabl


Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Напроксен Актавис и за какво се използва

2.     Какво трябва да знаете, преди да приемете Напроксен Актавис

3.      Как да приемате Напроксен Актавис

4.             Възможни нежелани реакции

5.             Как да съхранявате Напроксен Актавис

6.             Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.                                                                     Какво представлява Напроксен Актавис и за какво се използва

Напроксен Актавис е нестероиден противовъзпалителен лекарствен продукт (НСПВП) с обезболяващо и противовъзпалително действие.

При възрастни се прилага за лечение на ревматоиден артрит, остеоартроза (дегенеративен артрит), анкилозиращ спондилит (хронично възпаление, вследствие на което се обездвижва гръбначния стълб), пристъпи на подагра, остри мускуло-скелетни нарушения (изкълчване и навяхване, директни травми, болка в областта на кръста, цервикален спондилит, тендосиновит, фиброзит) и дисменорея (болезнена менструация).

При депа над 5 години се прилага единствено при ревматоиден артрит.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Напроксен Актавис

Не приемайте Напроксен Актавис:

•  ако сте алергични към напроксен или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6);

•   при тежка сърдечна недостатъчност;

•       ако имате активна или данни от миналото за рецидивираща пептична язва/кръвоизлив (два или повече епизода);

•    ако преди след лечение с НСПВС сте имали стомашно-чревно кървене или перфорация.

•     ако имате данни за реакции на свръхчувствителност (напр. астма, ринит, уртикария) към ацетилсалицилова киселина или други НСПВС;

•                              по време на последните три месеца от бременността.   

•                             Предупреждения и предпазни мерки   

Лекарства като Напроксен Актавис могат да бъдат свързани с леко повишен риск от сърдечен инцидент (миокарен инфаркт) или инсулт. Рискът е по-вероятен при прилагане «а високи дози и продължително лечение. Препоръчаните дози не трябва да се превишават.

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Напроксен Акгавис, ако: страдате от улцерозен колит или болест на Крон; ако сте имали язва, усложнена с кървене или перфорация;

имате нарушения в кръвосъсирването или провеждате лечение, което оказва влияние върху кръвосъсирването;

имате увредена бъбречна или чернодробна функция (вкл. чернодробна цироза); изтощени сте или сте в старческа възраст;

страдате от бронхиална астма или алергии (особено към ацетилсалицилова киселина), ринит, полипи в носа

ако имате трудности при забременяването или се изследвате за безплодие; ако страдате от системен лупус еритематозус или имате други заболявания на съединителната тъкан

Ако имате проблеми със сърцето, прекаран инсулт или мислите, че за Вас може да има риск от появата им (напр. ако имате високо кръвно налягане, диабет, повишени стойности на холестерола или сте пушач) трябва да обсъдите лечението с Вашия лекар.

По време на лечение с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, като напроксен се наблюдава поява на отоци. Ето защо, ако имате високо кръвно налягане и/или лека до умерена застойна сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето, заболяване на периферните артерии и/или мозъчносъдова болест уведомете лекуващия си лекар, който ще прецени дали да започне лечението Ви с напроксен.

Стомашночревни кръвоизливи, язви или перфорации, включително с летален изход, са наблюдавани при употреба на всички НСПВС по всяко време в хода на лечението, с или без предупредителни симптоми или данни за предшестващи сериозни инциденти от страна на стомашно-чревния тракт.

Ако сте над 65 години уведомете лекуващия си лекар специално в началото на лечението за всеки необичаен признак от страна на стомашно-чревния тракт (особено за кървене), които са се проявили при Вас. При пациенти в старческа възраст се наблюдава повишена честота на нежеланите лекарствени реакции, особено на стомашна язва или кървене, които може да имат фатален изход.

Сериозни кожни реакции са наблюдавани много рядко при употребата на НСПВС. Най-висок е рискът в началото на лечението (през първия месец). Приемът на лекарството се преустановява още при първите кожни или други признаци на свръхчувствителност.

Ако страдате от чести главоболия и редовната употреба на обезболяващи лекарства не Ви помага, трябва да се свържете с Вашия лекар.

За да се предотврати евентуално развитие на хронично главоболие препоръчваните дневни дози на обезболяващите трябва да бъдат внимателно наблюдавани и да се избягва значителна месечна употреба на лекарства за мигрена.

Други лекарства и Напроксен Акгавис

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

Уведомете лекуващия си лекар, ако приемате:

•     Други обезболяващи и противовъзпалителни средства, като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен, диклофенак, парацетамол;

•    Противосъсирващи, като варфарин, хепарин или клопидогрел;

•  Хидантоин (за епилепсия), като фенитоин;

• Лекарства от групата на сулфонамидите, като хидрохлоротиазид, ацетазоламид, индапамид, вкл, и сулфонамиди за лечение на инфекции;                         

•  АСЕ инхибитори или други лекарства за лечение на високо кръвно налягането цилазаприл, еналаприл или пропранолол; 

•   Отводняващи средства, като фуроземид;                                                     

•   Сърдечни гликозиди (напр. дигоксин) за лечение на сърдечна недостатъчност;

•    Стероиди (напр. хидрокортизон, преднизолон или дексаметазон);

•   Средства за лечение на психични проблеми, напр. литий или инхибитори на обратното захващане на серотонина (флуоксетин или циталопрам)

•    Хинолони (ципрофлоксацин, моксифлоксацин, левофлоксацин);

•  Пробенецид (за подагра);

•      Метотрексат (за лечение на кожни проблеми, артрити или тумори);

•    Циклоспорин или такролимус (за кожни проблеми или след трансплантация);

•   Зидовудин (за лечение на СПИН и ХИВ-инфекция);

•    Мифепристон (за прекъсване на нежелана бременност).

Уведомете лекуващия си лекар, ако Ви предстоят тестове за изследване на надбъбречната жлеза или изследване на урината.

Напроксен Акта вие с храна, напитки и алкохол

Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни и напитки по време на лечението с този продукт.

Таблетката се приема по време на хранене или след хранене.

Бременност, кърмене и фертилнтет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Напроксен Акгавис не се прилага през последните три месеца на бременността, тъй като може да увреди Вашето бебе и трябва да се избягва в първите шест месеца. Необходимостта от прилагането му се преценява само от лекар.

Кърмене

Напроксен Акгавис не трябва да се прилага по време на кърмене.

Фертилитет

Напроксен може да затрудни опитите Ви да забременеете. Трябва да информирате Вашия лекар, ако планирате да забременеете или ако имате проблеми при забременяване (изследвате се за безплодие).

Шофиране и работа с машини

Ако след прием на Напроксен Акгавис при Вас се появи световъртеж не трябва да шофирате или да работите с машини.

Напроксен Актавис съдържа лактоза монохидрат и пшенично нишесте

Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.

Пшеничното нишесте е подходящо за хора с цьолиакия (глутенова ентеропатия). Пациенти с алергия към пшеница (различна от цьолиакия) не трябва да вземат този продукт.

3.   Как да приемате Напроксен Актавис 

Дозировка

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Нежеланите лекарствени реакции могат да бъдат намалени като за контролиране на симптомите се употребява възможно най-ниската ефективна доза за възможно най-кратък срок от време.

Възрастни

Лечението трябва да започне с най-ниската препоръчвана доза, специално при пациенти в старческа възраст.

Ревматоиден артрит, остеоартрит и аннилозиращ спондилит

Обичайната доза е 500 mg до 1 g дневно на два приема през 12 часови интервали или еднократно. В острата фаза при следните случаи се препоръчва прилагане на натоварваща начална доза от 750 mg или 1 g дневно:

•    При пациенти, съобщаващи за тежка нощна болка или сутрешно сковаване;

•    При пациенти, преминаващи към Напроксен Актавис от високи дози на друг антиревматичен продукт;

•      При остеоартроза, при която болката е доминиращ симптом.

Пристъпи на подагра

Еднократна доза от 750 mg, след което се прилагат по 250 mg на всеки В часа до отзвучаване на пристъпа.

Остри мускулно-скелетни нарушения и дисменорея

Началната доза е 500 mg, последвана от 250 mg на 6-8 часови интервали. Максималната дневна доза след първия ден е 1250 mg.

Патенти в старческа възраст

Напроксен Актавис трябва да се прилага в най-ниската възможна доза, тъй като при тези пациенти рискът от поява на нежелани лекарствени реакции е по-висок. Необходимо е пациентите да се проследяват редовно за стомашночревно кървене.

Патенти с чернодробни и бъбречни нарушения

При пациенти с бъбречни и чернодробни нарушения напроксен се прилага в ниски дози. При клирънс на креатинина < 30 ml/min прилагането на продукта е противопоказано.

Педиатрична популаиия Пеиа на възраст над 5 години

При ювенилен ревматоиден артрит: дневна доза от 10 mg/kg, разпределена на два приема през 12 часови интервали.

Употребата на Напроксен Актавис не се препоръчва за други показания при деца под 16 години.

Лечението с напроксен трябва да се преоценява на определени интервали и да бъде преустановено, ако не се наблюдава подобрение.

Начин на приложение

Таблетката се приема по време на хранене или след хранене.

За успокояване на болка Напроксен Актавис се приема не по-дълго от 7 дни.

Ако сте приели по-голямо количество от лекарството:

При прием на по-висока доза от предписаната веднага се обърнете за помощ към лекар. Симптомите на предозиране са: повдигане, повръщане, болка в епигастриума, шум в ушите, дезориентация и гърчове.

Лечението се провежда в здравно заведение.

Ако сте пропуснали да вземете Напроксен Актавис

Ако сте пропуснали да приемете поредната доза, приемете я час по-скоро.

Нечести {между 1 и 10 на всеки 1 000 патенти могат да ги получат): зрителни нарушения, нарушения на слуха, периферен оток, стомашно-чревно кървене, бъбречна недостатъчност, астма, уртикария.

Редки (между 1 и 10 на всеки 10 000 патенти могат да ги получат): силно намаляване на броя на кръвните клетки, което води до слабост, поява на синини или увеличена вероятност от възникване на инфекции (апластична анемия), намаляване на броя на червените кръвни клетки, което може да доведе до бледност или пояеьлтяване на кожата, слабост или задух (хемолитична анемия), понижен брой на тромбоцитите в кръвта, което повишава риска от кървене и образуване на синини, понижен брой на гранулоцитите в кръвта, нарушена чернодробна функция, хепатит, тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото, алергични реакции.

Много редки (могат да повлияят до 1 на всеки 10 000 паииенти) - в много редки случаи са наблюдавани булозни реакции, вкл. синдром на Стивънс-Джонсън и токсична епидермална некролиза (тежки заболявания, съроводени с образуване на мехури по кожата и лигавиците).

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8,1303 София, тел,: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.               Как да съхранявате Напроксен Актавис

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.               Съдържание на опаковката н допълнителна информация

Какво съдържа Напроксен Актавис

Активното вещество е напроксен. Всяка таблетка съдържа 250 mg напроксен.

Другите съставки са: лактоза монохидрат, пшенично нишесте, хидрокс и пропил целулоза, магнезиев стеарат.

Как изглежда Напроксен Актавис и какво съдържа опаковката

Бели или почти бели, кръгли, плоски таблетки, с двустранна фасета, с делителна черта от едната страна и диаметър 11 mm.

Таблетката може да бъде разделена на две равни дози.

По 10 броя таблетки в блистер от PVC/A1 фолио. По два блистера в кутия.                  

Притежател на разрешението за употреба

Актавис ЕАД ул .’’Атанас Дуков”№ 29 1407 София, България

 

 

Производител

Балканфарма Дупница АД ул. “Самоковско шосе”№ 3 2600 Дупница, България

Дата на последно преразглеждане на листовката 03/2016

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА(САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за НАПРОКСЕН ТАБЛ 250МГ Х 20 Д

Web Statistics