Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

НАЗОНЕКС 0.05% СПРЕЙ ЗА НОС 18ГР

• НАЗОНЕКС воден назален спрей се прилага за лечение на симптомите на сезонен и целогодишен алергичен ринит при възрастна, включително пациенти в напреднала възраст и деца на 12 години;

• НАЗОНЕКС воден назален спрей се прилага за лечение на симптомите на сезонен и целогодишен алергичен ринит при деца на възраст от 6 до 11 години;

• При пациенти с анамнеза за умерени до тежки симптоми на сезонен алергичен ринит се препоръчва профилактичното лечение с NASONEX воден назален спрей да започне до четири седмици преди предполаганото начало на сезона на полените.

Този продукт Ви носи 163 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

НАЗОНЕКС воден назален спрей /

NASONEX aqueous nasal spray

 

 

Лекарствено вещество: Mometasone furoate monohydrate

Състав:

Лекарствено вещество: мометазон фуроат монохидрат.

Помощни вещества: диспергируема целулоза ВР 65 cps, глицерол, натриев цитрат дихидрат, лимонена киселина, безводна, полисорбат 80, бензалкониев хлорид, фенилетилов алкохол, пречистена вода.

Лекарствена форма

Воден назален спрей.

Име и адрес на производителя

Schering - Plough Labo N.V.,

Industriepark 30 - Zone A Heist-op-den-Berg,

Belgium

собственост на Schering — Plough Corp. USA

Име и адрес на притежателя на разрешението за употреба

Schering-Plough Ltd.,

Shire Park Welwyn Garden City Hertfordshire AL7 1TW UK

Фармакотерапевтична група

Момехазон фуроат, активната съставка в НАЗОНЕКС воден назален спрей е лекарствен продукт от групата на кортикостероидите.

Показания

                 NASONEX воден назален спрей се прилага за лечение на симптомите на сезонен и целогодишен алергичен ринит ври възрастни, включително пациенти в напреднала възраст и деца на 12 години;

                 NASONEX воден назален спрей се прилага за лечение на симптомите на сезонен и целогодишен алергичен ринит при деца на възраст от 6 до 11 години;

                 При пациенти с анамнеза за умерени до тежки симптоми на сезонен алергичен ринит се препоръчва профилактичното лечение с NASONEX воден назален спрей да започне до четири седмици преди предполаганото начало на сезона на полените.

Противопоказания

Кога не трябва да се използва този лекарствен продукт?

Този продукт не трябва да се използва ако:

                 сте алергични към НАЗОНЕКС воден назален спрей или към някоя от съставките на лекарствения продукт;

                 имате инфекциозен процес в носа, който не е лекуван до момента;

                 в случай на скорошна операция или травма на носа. В този случай се препоръчва да изчакате докато раната/операцията заздравее, преди да използвате НАЗОНЕКС воден назален спрей.

Ако имате някакви въпроси, важно е да се посъветвате с вашия

лекуващ лекар или фармацевт.

Специални предупреждения за употреба и специални противопоказания

Кога трябва да сте особено внимателни?

Ако преда започване на лечението или по време на лечение с този продукт се появят някои от изброените по-долу състояния, Вашият лекар трябва да намали дозировката, или да приложи допълнително лечение за овладяването им. При нужда Вашият лекар ще реши дали се налагат някакви промени в лечението Ви. В някои случаи може да е необходимо спиране на лечението.

Преди да приложите НАЗОНЕКС воден назален спрей, съобщете на Вашия лекар, ако имате някое от следните заболявания:

                   възпаление на носната лигавица;

                   туберкулоза (прекарана или активна);

                   инфекция (гъбична, бактериална или вирусна);

                   херпес симплекс (вирусна) инфекция на очите.

Внимание при пациенти с алергии! (виж състав на лекарствения продукт).

Внимание! Лекарствения продукт не трябва да се пръска в очите или директно върху носната преграда

Няма доказателства за подтискане на оста хипоталамо-хипофизо- надбъбречната ос след продължително прилагане на NASONEX воден назален спрей. Пациенти, които преминават от продължителна терапия с кортикостероида със системно действие, към NASONEX воден назален спрей се нуждаят от специално внимание. Внезапното спиране на кортикостероидите със системно действие при тези пациенти може да доведе до надбъбречна недостатъчност, продължаваща няколко месеца до възстановяването на функцията на хипоталамо-хипофизо-надбъбречната ос. Ако тези пациенти прояват признаци на надбъбречна недостатъчност, трябва да се започне отново прилагането на кортикостероидите със системно действие и да се предприемат необходимите мерки.

При преминаване от терапия със системни кортикостероида към NASONEX воден назален спрей, при някои пациенти в началото могат да се появат болки в ставите и мускулите, отпадналост и депресия, въпреки облекчението на назалните симптоми. Тези пациенти трябва да продължат терапията с NASONEX воден назален спрей.

Подобна смяна на терапията може да разкрие вече съществуващи алергични заболявания, като алергичен конюнктивит и екзема, чиято проява е била подтисната от терапията със системни кортикостероиди.

При пациентите, приемащи кортикостероиди е възможно подтискане на имунитета. Те трябва да бъдат предупредени за риска от контакт с определени инфекции (например варицела, морбили), както и за необходимостта от лекарски съвет в случай на такъв контакт.

Изключително рядко се съобщава за случаи на перфорация на носната преграда или за повишаване на вътреочното налягане в резултат на употребата на интраназални кортикостероиди.

Системни ефекти при приложението на назални кортикостероиди може да се наблюдават главно когато са предписани във високи дози, за продължителен период от време. При деца, получаващи назални кортикостероиди в разрешени дози се съобщава за забавяне на растежа.

Препоръчва се височината на деца, получаващи продължително време назални кортикостероиди да се контролира системно. Ако растежът при такива деца се забави, терапиата с назални кортикостероиди следва да бъде преразгледана с цел намаляване дозата на лекарствения продукт ако е възможно, до-най ниската доза, осигуряваща ефективен контрол на симптомите.

Лечението с дози по-високи от препоръчаните може да доведе до клинично значимо подтискане на функцията на надбъбречните жлези и прояви на хиперкортицизъм. Ако се проявят такива симптоми, приложението на локални кортикостероиди следва да бъде прекратено постепенно, като се спазват установените правила за преустановяване на орална стероидна терапия. Ако са налице доказателства, че са използвани дози по-високи от препоръчаните, трябва да се обсъди приложението на системна кортикостероццна терапия през периоди на стрес или хирургични интервенция.

Съществува риск от развитие на локална инфекция с Candida albicans, което налага преустановяване приложението на продукта

Предпазни мерки при употреба

                 При употреба на този лекарствен продукт спазвайте точно инструкциите на лекаря. Не използвайте НАЗОНЕКС воден назален спрей в дози по-големи от препоръчаните и не го прилагайте по-често отколкото е препоръчано

                 Не използвайте един и същи спрей с някой друг и не прилагайте този лекарствен продукт при други заболявания;

                 Ако смятате, че развивате алергична реакция към НАЗОНЕКС воден назален спрей (внезапен задух или затруднено дишане малко след прилагането на продукта), потърсете незабавно лекарска помощ.

                 Ако приемате кортизонови лекарствени продукти и имате проблеми с имунната система (трудно преодолявате инфекции), избягвайте контакт с хора болни от заушка или дребна шарка Ако сте били в контакт, кажете на Вашия лекар.

Лекарствени и други взаимодействия

За да избегнете опасността от лекарствени взаимодействия, не забравяйте да се посъветвате с вашия лекар или фармацевт за всеки друг лекарствен продукт, който взимате, особено: кортикостероидни лекарствени продукти, приемани през устата или инжекционно;

Докато трае лечението с НАЗОНЕКС воден назален спрей, може да се наложи промяна в дозировката на някои други лекарствени продукти.

Бременност и кърмене

Съобщете на Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите. Кърменето не се препоръчва по време на лечение с НАЗОНЕКС воден назален спрей.

Шофиране и работа с машини

Не оказва влияние.

Лекарствен контрол при спортни прояви

Този лекарствен продукт е кортикостероид за инхалнране. Той не е от забранените за използване в спорта лекарствени продукти. Въпреки, че не може да се измери в кръвта, кортикостероидът може да се открие в урината при допинг контрол, така че някои спортни агенции може да изискват писмено разрешение за употребата му.

Дозировка и начин на приложение

Дозировка

Лечение на сенна хрема и други алергични състояния При възрастни (включително пациенти в напреднала възраст) и юноши: обичайната препоръчителна доза е по две впръсквания (100 микрограма) във всяка ноздра веднъж дневно. При овладяване на симптомите Вашият лекар може да препоръча по едно впръскване (50 микрограма) във всяка ноздра, веднъж дневно за контролиране на състоянието.

Деца на възраст между 3 и 11 години: обичайната препоръчителна доза е едно впръскване (50 микрограма) във всяка ноздра, веднъж дневно (обща дневна доза - 100 микрограма).

Вашият лекар може да промени тази дозировка, в зависимост от вашето повлияване от НАЗОНЕКС воден назален спрей.

При някои пациенти повлияването настъпва след 12 часа, докато при други облекчаване на симптомите се наблюдава след 48 часа. За осигуряване на пълен благоприятен ефект от лечението, продължете редовната употреба на лекарствения продукт.

Начин на приложение

Преди всяка употреба внимателно издухайте носа, за да осигурите проходимост на носните пьтшца. Разклатете добре флакона. НАЗОНЕКС воден назален спрей трябва да бъде зареден преди първата употреба. За да заредите, натиснете пулверизатора 6-7 пъти до появата на фини капчици. Така пулверизаторът е готов за употреба. Наведете главата надолу и впръскайге във всяка ноздра според предписанието на лекаря. Ако спреят не е бил използван 14 или повече дни, заредете го наново до появата на фини капчици. Наведете главата надолу и впръскайге във всяка ноздра според предписанието на лекаря.

Честота на приложение

Веднъж дневно. Не използвайте по-често.

Продължителност на лечението

Продължителността на лечението ще бъде определена от Вашия лекар. НАЗОНЕКС воден назален спрей съдържа 120 впръсквания, които обикновено осигуряват употреба за 1 месец. Ако флаконът не се употребява продължително време, не трябва да го използвате повече от два месеца след първата употреба.

Предозиране

Въпреки, че не се очакват нежелани лекарствени реакции, свържете се веднага с Вашия лекар.

Какво да направите когато сте пропуснали една доза?

Ако сте забравили да приемете една доза навреме, вземете я веднага, след което продължете по обичайната схема.

Не удвоявайте дозата

Риск от абстинентен синдром

Не съществува.

Нежелани лекарствени реакции

Не всички от изброените симптоми могат да се проявят, но при появата на някой от тях може да се наложи лекарска намеса

Нежеланите лекарствени реакции, които може да се появят при употреба на кортикостероидни назални спрейове, включително НАЗОНЕКС воден назален спрей са: главоболие, кървене от носа или кръвонапълване на лигавицата, парене или дразнене в носа или зачервяване на гърлото.

Рядко може да се прояви внезапна реакция на свръхчувствителност (алергична реакция) при употребата на този лекарствен продукт. Много рядко реакциите може да са остри. В случай, че имате хрипхене или затруднено дишане, незабавно потърсете медицинска помощ.

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт, ако се появи нежелана или обезпокоителна лекарствена реакция, която не е между изброените.

Съхранение

Не използвайте този лекарствен продукт след изтичане срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Да се съхранява при температура под 30°С.

Да не се замразява.

Срок на годност

Срок на годност 24 месеца.

Дата на последна актуализация на текста

Август 2003

Номер на разрешението за употреба

9800256/24.08.1998

Споделете мнението си за НАЗОНЕКС 0.05% СПРЕЙ ЗА НОС 18ГР

Web Statistics