Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АМИТРИПТИЛИН МЕДА 25МГ ТАБЛ. X 60

НЗОК заплаща до 100 мг дневно и в съответствие с утвърдени критерии

Този продукт Ви носи 31 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Амитриптилин МЕДА 25 mg обвити таблетки /

Amitriptyline MEDA 25 mg coated tablets

Амитриптилинов хидрохлорид /

(Amitriptyline hydrochloride)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболявай са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежела

Какво съдържа тази листовка:  

1.   Какво представлява Амитриптилин МЕДА и за какво се използва     

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Амитриптилин МЕДА               

3.   Как да приемате Амитриптилин МЕДА    

4.   Възможни нежелани реакции   

5.   Как да съхранявате Амитриптилин МЕДА

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация  

1.   Какво представлява Амитриптилин МЕДА и за какво се използва

Амитриптилин МЕДА е антидепресивно лекарство. Точният механизъм на неговото действие е неизвестен. Амитриптилин променя нивата на веществата в мозъка и подобрява провеждането на нервните импулси. Той облекчава симптомите на депресия и има успокояващо действие. Амитриптилин МЕДА е показан за лечението на симптомите на депресия, особено състояния, при които е необходима седация (успокояване).

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Амитриптилин МЕДА Не приемайте Амитриптилин МЕДА

ако сте алергични (свръхчувствителни) към амитриптилин или някоя друга от съставките на Амитриптилин МЕДА или към лекарства от групата на бензодиазепините (напр. диазепам, алпразолам);

ако сте имали инфаркт на миокарда, сърдечен блок, нередовен сърдечен ритъм, болест на коронарната артерия;

ако изпитвате период на превъзбудено или пресилено поведение; ако имате тежко чернодробно заболяване; ако имате порфирия;

ако приемате инхибитори на моноаминооксидаза (МАО) (напр. селегилин) или ако сте приемали МАО инхибитори през предходните 14 дни заради депресията; ако кърмите;

ако пациентът е по-малък от 16 години.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Амитриптилин МЕДА:

ако имате чернодробно заболяване, свръхактивна щитовидна жлеза и вземате тироидни хормони (в такива случаи действието на лекарството може да се засили); ако имате: биполярно афективно разстройство, шизофрения, епилепсия, параноидни симптоми, хипертрофия на простатата, тесноъгълна глаукома, разстройства, които забавят преминаването на продуктите на храносмилането в гастроинтестиналния тракт (лекарството може да повлиява симптомите на тези отклонения);

ако приемате високи дози на лекарството, тъй като то може да причини нередовен или ускорен сърдечен ритъм и значимо понижаване на кръвното налягане (подобни нарушения могат да се случат след прилагане на нормални дози при пациенти със сърдечни заболявания);

Сърдечен проблем, наречен „удължен QT интервал” (който се вижда на електрокардиограмата Ви, ЕКГ), и нарушения на сърдечния ритъм (ускорена или неритмична сърдечна дейност) са докладвани при Амитриптилин МЕДА. Говорете с Вашия лекар, ако:

•     имате забавена сърдечна честота,

•     имате или сте имали проблем, при който сърцето Ви не може да изпомпва кръвта по тялото, както би трябвало (състояние, наречено сърдечна недостатъчност),

•     приемате някакви други лекарства, които могат да причинят сърдечни проблеми или

•     имате проблем, който води до ниско ниво на калий или магнезий, или високо ниво на калий в кръвта.

ако ви предстои някаква операция, включително стоматологична (трябва да кажете на лекаря си, че приемате Амитриптилин МЕДА, така че той/тя да може да спре употребата на лекарството няколко дена преди процедурата или да приложи различна процедура); ако имате заболявания на кръвта, астма или алкохолизъм; ако не можете да уринирате.

През началния период на лечението, обикновено около две до четири седмици, се увеличава рискът от извършване на суициден опит (виж т.4).

Не се препоръчва прилагането на електрошокова терапия по време на употреба на амитриптилин, защото усложненията, свързани с тази терапия, могат да се засилят.

Трябва да помните, че рязкото прекъсване на лечението, особено когато е било прилагано продължително време, може да предизвика многобройни нежелани реакции; за да бъдат избегнати, се препоръчва постепенно преустановяване.

Други лекарства и Амитриптилин МЕДА

Не използвайте амитриптилин едновременно с лекарства от групата на МАО инхибиторите и по-рано от 2 седмици след последната доза на такива лекарства (има риск от поява на високо кръвно налягане, треска и гърчове), както и със симпатомиметични лекарства (такива като епинефрин, норепинефрин, изопреналин, ефедрин, фенилефрин и фенилпропаноламин).

Трябва да се проявява предпазливост, когато амитриптилин се използва едновременно с:

холинолитични средства (напр. оксибутинин, трихексифенидил) или тироидни хормони; симпатолитични средства (напр. клонидин или гуанитидин);

средства, потискащи централната нервна система, такива като барбитурати, бензодиазепини, производни на фенотиазина, наркотични аналгетици, ненаркотични аналгетици, антихистаминови средства; дисулфирам;

лекарства, които потискат метаболизма на амитриптилина, като: квинидин, циметидин, някои антидепресанти, производни на фенотиазина, инхибитори на обратното захващане на серотонина, антиаритмици от клас 1C (пропафенон и флекаинид между тях); анестетици;

антихолинергични лекарства или невролептици;

ритонавир - той може да повиши серумните нива на амитриптилина.

Информирайте Вашия лекар, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете, други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Амитриптилин МЕДА с храна, напитки и алкохол

Храните и напитките не влияят на ефектите на лекарството.

Седативните свойства на амитриптилина могат да се засилят, когато едновременно се консумира алкохол.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Лекарството трябва да се използва по време на бременност, само ако по мнението на лекаря ползите за майката надвишават потенциалните рискове за плода.

Лекарството е противопоказано за кърмещи жени.

Шофиране и работа с машини

По време на лечението не шофирайте и не работете с машини, защото амитриптилинът може да предизвика сънливост и да наруши концентрацията.

Важна информация относно някои от съставките на Амитриптилин МЕДА

Това лекарство съдържа лактоза и захароза. Ако Вашият лекар Ви е информирал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с Вашия лекар преди да приемате този лекарствен продукт.

Лекарството съдържа също кохинил червено (Е 124) и брилянтно черно - това може да причини алергични реакции.

3.   Как да приемате Амитриптилин МЕДА

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възрастни и юноши над 16 години

Лечението започва с доза от 50 mg до 100 mg дневно, прилагана като еднократна доза преди лягане или в разделни дози. След това Вашият лекар ще Ви препоръча постепенно увеличаване на дозата, докато бъде достигната ефективната доза; най-високата доза, прилагана при амбулаторно лечение, е 200 mg дневно. Щом като е постигнато клинично подобрение, количеството на прилаганото лекарство трябва постепенно да се намали до най-ниската ефективна поддържаща доза (обикновено 50 mg до 100 mg дневно).

Лекарството се прилага в разделни дози (2-4 пъти дневно) или като еднократна доза, приемана вечерта поради седативния и сънотворния ефект (50 mg до 100 mg преди лягане)

Лица в старческа възраст

При пациенти над 65-годишна възраст лечението трябва да започне с доза от 25 mg до 75 mg дневно. Тъй като съществува повишен риск от нежелани реакции, дозите на лекарството трябва да се увеличават внимателно, при стриктно наблюдение от лекар.

Терапевтичният ефект може да бъде постигнат при тази група пациенти с половината от дозата, прилагана при по-млади пациенти.

За да се намали вероятността от рецидив на заболяването, се препоръчва продължителността на лечението да бъде между 3 и 6 месеца.

Лекарството не трябва да се използва от деца и юноши под 16 години.

Ако сте приели повече от необходимата доза Амитриптилин МЕДА

Ако е прието излишно количество от Амитриптилин МЕДА, могат да се появят животозастрашаващи симптоми, като сърдечни и дихателни дисфункции, както и загуба на съзнание, преходни зрителни халюцинации, сънливост, нарушения на концентрацията, дезориентация, сърдечна недостатъчност, понижаване на телесната температура, разширяване на зениците, нарушения на очната подвижност, спадане на кръвното налягане, полирадикулоневропатия, чревни дисфункции, кома и гърчове. Поради заплаха за живота, трябва да се потърси лекар, ако е прието излишно количество от Амитриптилин МЕДА.

Ако Вие или някой друг сте взели по-голямо количество от лекарството, отколкото е трябвало да се приеме, незабавно информирайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете Амитриптилин МЕДА

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приема на Амитриптилин МЕДА

Рязкото прекъсване на лекарството, особено след продължителна употреба, може да предизвика симптоми на отнемане: безсъние, раздразнителност, гадене, главоболие и прекалено изпотяване; в отделни случаи се наблюдават симптоми на хипомания и мания през първата седмица след спирането.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Амитриптилин МЕДА може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Честотата на нежеланите реакции, представени по-долу, е неизвестна (не може да бъде оценена от наличните данни).

Стомашно-чревни нарушения:

намалена секреция на слюнка и свързани с това сухота в устата и предразположеност към зъбен кариес, запек, паралитичен илеус, гадене, повръщане, епигастрапна болка, стоматит, черен език, неприятен вкус (метален или кисел), меки изпражнения, подуване на слюнчените жлези.

Нарушения на кожата и подкожната тъкан:

прекалено изпотяване, падане на косата, кожни обриви, уртикария, фотодерматоза (свръхчувствителност към светлина).

Нарушения на очите:

нарушения на акомодацията, разширяване на зениците, повишено вътреочно налягане, нарушения на зрението.

Нарушения на бъбреците и пикочните пътища:

затруднения при уриниране (особено при мъжете), неотложни позиви за уриниране. Изследвания:

покачване или спадане на кръвното налягане, повишаване или понижаване на нивата на кръвната захар, загуба или покачване на тегло, промени в ЕЕГ.

Съдови нарушения:

хипотония след рязка промяна на положението на тялото от седнало към изправено или от легнало към седнало или изправено.

Сърдечни нарушения:

ускорен сърдечен ритъм, сърцебиене, миокарден инфаркт, сърдечни аритмии, нарушения на предсърдно-камерната проводимост, Сърдечен проблем, наречен „удължен QT интервал” (който се вижда на електрокардиограмата Ви, ЕКГ).

Нарушения на нервната система:

исхемичен мозъчен инсулт, нарушения на концентрацията, сънливост, възбудимост, скованост, изтръпване и други нарушения на чувствителността в крайниците, периферна невропатия, нарушение на координацията на движенията, мускулен тремор, генерализирани гърчове, кома, непроизволни движения и тардивна (късна) дискинезия (необичайни движения на езика, лицевите мускули), речеви нарушения, главоболие, виене на свят.

Психични нарушения:

обърканост, дезориентация, халюцинации, хипомания, безсъние, неспокойствие, състояния на тревожност, кошмари.

Нарушения на ухото и лабиринта: шум в ушите.

Общи нарушения и ефекти на мястото на приложение: умора, слабост, оток на лицето и езика.

Нарушения на кръвта и лимфната система:

Костномозъчна недостатъчност, която се проявява като липса или намален брой на левкоцити, или като намален брой тромбоцити, или еозинофилия (намален брой на еозинофилни гранулоцити), или хеморагична пурпура.

Хепато-билиарни нарушения: хепатит, холестатична жълтеница.

Нарушения на възпроизводителната система и гърдата:

подуване на тестисите, гинекомастия, нарушения на менструацията, уголемяване на гърдите и галакторея при жените, повишено или понижено либидо, импотентност.

Нарушения на ендокринната система:

нарушения в секрецията на антидиуретичен хормон, отговарящ за количеството на отделената урина (синдром на Schwartz-Bartter).

Нарушения на метаболизма и храненето: прекомерен или недостатъчен апетит.

При пациенти, вземащи този тип лекарства, се наблюдава повишен риск от счупване на кости.

Суицидни мисли и влошаване на Вашето депресивно или тревожно разстройство Ако сте в депресия и/или имате тревожно разстройство, понякога може да Ви идват мисли за самонараняване или самоубийство. Тези мисли могат да се усилят, когато за първи път започвате да приемате антидепресант, тъй като е необходимо време за всички тези лекарства, преди да започнат да действат, обикновено около две седмици, но понякога и по-дълго.

Има по-голяма вероятност да мислите по този начин:

Ако по-рано сте имали мисли за самоубийство или самонараняване.

Ако сте млад човек. Информация от клинични проучвания показва повишен риск от суицидно поведение при възрасти, по-малки от 25 години, с психиатрични състояния, които са лекувани с антидепресант.

Ако имате мисли да се самонараните или да се самоубиете по което и да е време, свържете се с Вашия лекар или отидете направо в болница.

Може да се окаже полезно да кажете на роднина или близък приятел, че сте в депресия или имате тревожно разстройство и да ги помолите да прочетат тази листовка. Бихте могли да ги помолите да Ви кажат, ако мислят, че Вашата депресия или тревожност се влошава, или ако се притесняват относно промени във Вашето поведение.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване:

Изпълнителна агенция по лекарствата

ул. „Дамян Груев” № 8

1303 София

Тел.: +359 2 8903417

уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Амитриптилин МЕДА

Да се съхранява на място недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25°С.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляте лекарствата в в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Амитриптилин МЕДА

Активното вещество е: амитриптилинов хидрохлорид - 10 mg и 25 mg.

Помощните вещества са:

Лфо.лактоза монохидрат, картофено нишесте, талк, магнезиев стеарат, повидон.

Обвивка: основен бутилметакрилатен съполимер, захароза, талк, арабска гума, кохинил червено A (Е124) и брилянтно черно; пчелен восък бял, карнаубски восък.

Как изглежда Амитриптилин МЕДА и какво съдържа опаковката

10 mg обвити таблетки: червени, кръгли, двойно изпъкнали, с бяла делителна черта..

25 mg обвити таблетки: светловишневи, кръгли, двойно изпъкнали, с бяла делителна черта..

Размер на опаковката: 1 или 2 блистера, всеки с по 30 обвити таблетки, в картонена кутия с необходимите обозначения.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

Притежател на разрешението за употреба и производител

MEDA Pharma GmbH & Co. KG Benzstrasse 1 D-61352 Bad Homburg Германия

Производител:

ICN Polfa Rzeszow S.A. ul. Przemyslowa 2 35-959 Rzeszow, Полша

Дата на последно преразглеждане на листовката

01/2016 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АМИТРИПТИЛИН МЕДА 25МГ ТАБЛ. X 60

Web Statistics