Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

МОКСОГАМА 0.3МГ ТАБЛ. Х 30

Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки е лекарствен продукт с централно действие за понижаване на високото кръвно налягане. Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки се използва за лечение на леки до среднотежки форми на високо кръвно налягане, което не е обусловено от други органи увреждания (есенциална хипертония).

Този продукт Ви носи 81 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

 

                     МОКСОГАМА / MOXOGAMMA

                                           0.3мг. х 30табл.

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Активнодействащата съставка е Моксонидин (Moxonidine).Една филмирана таблетка съдържа 0,3мг.Моксонидин.                 

Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки е лекарствен продукт с централно действие за понижаване на високото кръвно налягане. Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки се използва за лечение на леки до среднотежки форми на високо кръвно налягане, което не е обусловено от други органи увреждания (есенциална хипертония).

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не приемайте Моксогамма:

* ако сте свръхчувствителни (алергични) към активното вещество моксонидин, или към някои от помощните вещества на Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки;

* ако при Вас е на лице определено смущение в сърдечния ритъм, т.нар. синдром на болния синусов възел, или има смущения в проводимостта на сърдечните импулси между синусовия възел и предсърдията (синуатриален блок);

* ако при Вас сърдечният пулс, измерен във покой, е силно забавен (по-малко от 50 удара за минута);

* ако страдате от тежко нарушение на бъбречните функции (гломерулна филтрация < 30 ml/min, серумен креатинин > 160 µmol/l);

* ако при Вас в миналото са се появявали тъканни отоци по кожата и лигавиците (ангионевротичен едем);

* ако при Вас са налице високостепенни смущения в проводимостта на импулсите от предсърдията към камерите (AV-блок от II или III степен);

* ако страдате от неконтролируемо смущение на сърдечния пулс (малигнена аритмия);

* ако при Вас е на лице тежка сърдечна недостатъчност (вижте раздел "Обърнете специално внимание при употребата на Моксогамма:”);

* ако страдате от смущения в кръвоснабдяването на сърдечния мускул, респ. усещате болки като стягане в гърдите (нестабилна ангина пекторис);

* ако при Вас е налице тежко чернодробно заболяване.

Поради липса на терапевтичен опит Моксогамма не трябва да се прилага в следните случаи:

* когато се оплаквате от смущения в кръвоснабдяването на краката, които се проявяват като болки при движение (claudicatiointermittens);

* когато страдате от нарушение на периферното кръвообръщение, водещо до болки в областта на пръстите на ръцете и краката (синдром наRaynaud);

* когато страдате от сковаващо треперене (болест на Паркинсон); * когато страдате от епилепсия;

* когато страдате от болестно повишаване на вътреочното налягане (глаукома);

* когато сте болни от депресия;

* по време на бременност и кърмене;

* при деца и юноши под 16 години .

Обърнете специално внимание при употребата на Моксогамма:

* ако страдате от средно тежко смущение на бъбречните функции (гломерулна филтрация > 30 ml/min, но < 60 ml/min, серумен креатинин > 105 µmol/l, но < 160 µmol/l ). Тук е необходим редовен и често провеждан контрол върху понижаващото кръвното налягане действие на Моксогамма 0,3 mg, особено в началото на лечението.Като следваща стъпка е необходимо старателно да се определи дозировката.

* ако Вие едновременно приемате и бета-блокер, и поради някаква причина трябва да се спре това лечение. Първо трябва да се преустанови постепенно лечението с бета-блокера и след няколкодневен период да се започне спирането на моксонидина, за да се избегне реактивно повишаване на кръвното налягане при спирането.

* ако страдате от нарушения в кръвооросяването на мозъка;

* в случай, че неотдавна сте прекарали сърдечен инфаркт;

* ако страдате от нарушения в кръвоснабдяването на крайниците;

* ако страдате от средностепенна сърдечна недостатъчност.

Не трябва да прекъсвате рязко приема на Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки. По указание на Вашя лекар е необходимо това да стане с бавно и постепенно приключване на лечението за период от две седмици .

Деца и юноши под 16 години

Моксогамма 0,3 mg не трябва да се употребява от деца и юноши под 16 години, тъй като до сега няма достатъчно опит от прилагане на лекарствения продукт при тази възрастова група.

Дозите на Моксогамма 0,3 mg не трябва да се редуцират при по-възрастните пациенти.

Бременност и кърмене

Бременност

Предвид недостатъчните данни относно приложението на моксонидин при бременни, приемът на Моксогамма 0,3 mg по време на бременност е позволен само след като лекарят прецени съотношението полза-риск.

Кърмене

Моксонидинът преминава в майчиното мляко и затова не трябва да се приема по време на кърмене. Ако провеждането на терапия с моксонидин е наложително, то кърменето по време на терапията трябва да се спре.

Шофиране и работа с машини

Не е провеждано изследване относно въздействието върху способността за шофиране и обслужване на машини, но са докладвани случаи на замаяност и световъртеж. Затова е необходимо да внимавате при провеждането на тези дейности.

Обърнете специално внимание при употреба на Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки, ако при Вас е установена непоносимост към някои определени видове захари (напр. лактоза, галактоза, глюкоза), можете да приемате Моксогамма 0,3 mg едва след като разговаряте за това с Вашия лекар.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт в случай, че приемате/Ви е предписан и друг лекарствен продукт, респ. наскоро сте приемали и друг лекарствен продукт. Това важи също и за лекарствените продукти, които не се изписват по рецепта. Други антихипертензивни лекарствени продукти (понижаващи кръвното налягане лекарствени продукти) Засилва се понижаващото действие върху кръвното налягане.. Лекарствени продукти за подтискане на тревожни състояния и състояния на напрегнатост (транквиланти), сънотворни и успокояващи средства Засилва действието на тези лекарствени продукти. Трициклични антидепресанти (вид лекарствени продукти за лечение на депресии) Засилва действието на тези продукти. Бензодиазепини (вид успокоителни и/или приспивателни лекарствени продукти) Засилва действието на тези продукти. Lorazepam (бензодиазепин, който е успокояващо средство) Леко понижение на когнитивната познавателната функция на мозъка. Моксонидинът, активното вещество на Моксогамма, се излъчва през бъбреците чрез активен механизъм на екскреция (тубулна секреция). Не могат да бъдат изключени взаимодействия с други лекарства, които имат същия път на елиминиране от организма. Като пример могат да се посочат: дигиталисови гликозиди, инсулин, сулфанилурейните продукти (лекарствени продукти за лечение на захарен диабет), нитрати (лекарствени продукти за лечение на коронарна болест на сърцето), лекарства за лечение на ревматизъм, за намаляване нивото на липидите в кръвта, алопуринол, пробенецид, колхицин (лекарствен продукт за лечение на подагра), антиулцерозни (противоязвени) продукти, екстракти от щитовидна жлеза. Толазолинът (съдоразширяващо лекарство) може дозозависимо да отслаби действието на Моксогамма.

Прием на Моксогамма с храни и напитки

Моксогамма 0,3 mg може да усили действието на алкохола.

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Приемайте Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки винаги точно според указанията на Вашия лекар. Моля, запитайте Вашия лекар или фармацевт, ако за нещо не сте съвсем сигурни.

 За перорално приложение :Приемайте Моксогамма 0,3 mg преди, по време или след едно от храненията за деня с достатъчно количество течност (напр. чаша вода).

Указание: Съществуват и Моксогамма 0,2 mg филмирани таблетки, както и Моксогамма 0,4 mg филмирани таблетки.

В случай, че лекарят не Ви в предписал друго, обичайните дози са:

Възрастни Лечението трябва да започне с доза от 0,2 mg моксонидин сутрин. Ако терапевтичното действие е недостатъчно, дозировката може да се завишава до 0,4 mg (съотвестващи на две филмирани таблетки Моксогамма 0,2 mg) в рамките на един триседмичен интервал. Приемът може да се осъществява като една доза или разделен в две дози за деня (сутрин и вечер). При недостатъчни резултати, дозировката може да се завиши до максимума от 0,6 mg (съответстващ на две филмирани таблетки Моксогамма 0,3 mg) в рамките на един следващ триседмичен период. При това дневната доза трябва да е разделена на два приема (сутрин и вечер). Не е разрешено да се надвишават единичната доза от 0,4 mg моксонидин и дневната доза от 0,6 mg моксонидин (съответства на две филмирани таблетки Моксогамма 0,3 mg).

Пациенти в старческа възраст В случай, че не е ограничена бъбречната функция, важи дозировката за възрастни.              

Смущения в бъбречните функции Пациентите със среднотежко ограничение на бъбречните функции (гломерулна филтрация > 30 ml/min, но < 60 ml/min): Максимална единична доза: 0,2 mg моксонидин. Максимална дневна доза: 0,4 mg моксонидин. На пациентите със силно ограничена бъбречна функция (гломерулна филтрация < 30 ml/min) не е разрешено да приемат Моксогамма 0,3 mg .                                                                                                         

Смущения в чернодробната функция Пациентите с леко до среднотежко ограничение на чернодробните функции: Важат същите препоръки относно дозировката, като при възрастни. На пациентите с тежки чернодробни заболявания не е разрешено да приемат филмирани таблетки Моксогамма 0,3 mg .

Ако считате, че ефектът на Моксогамма е прекалено силен или слаб, обсъдете това с Вашия лекар или фармацевт.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Признаците на предозиране при малки деца могат да бъдат: Седиране, свиване на зениците, спад на кръвното налягане, затруднения в дишането, кома.                                                          Признаците на предозиране при възрастни могат да бъдат: Подтиснатост, понижаване на кръвното налягане, спад на кръвното налягане при промяна в положението на тялото, силно забавяне на сърдечния пулс, сухота в устата. В по-редки случаи могат да се срещнат повръщане и парадоксално повишаване на кръвното налягане. При по-тежко предозиране може да се стигне също до смущения в съзнанието, както и до тежки дихателни оплаквания. При случай на предозиране Вие трябва веднага да информирате Вашия лекар! Тогава той трябва да предприеме подходящи стъпки, напр. мерки за стабилизиране на кръвообращението.

 

Ако сте пропуснали да приемете Моксогамма                                Ако Вие сте пропуснали предишния прием на доза от продукта, не вземайте двойна доза, а продължавайте да следвате предписанията на приема (както Ви е предписал Вашият лекар).

  Лечението не трябва да се прекъсва рязко! Моля, не прекъсвайте и не приключвайте приема на Моксогамма сами, без изрично указание от Вашия лекар. Приемът на Моксогамма трябва да се прекъсва, като стъпково се намалява дозата в рамките на период от две седмици.

  ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ

Като всички лекарствени продукти и Моксогамма 0,3 mg филмирани таблетки може да причини нежелани реакции, въпреки че те не се проявяват при всеки пациент.                                                                      При оценяването на нежеланите лекарствени реакции са използвани за база следните данни относно честотата на тези прояви: Много чести: при повече от 1 от 10 лекувани пациенти Чести:: по-малко от 1 от 10 лекувани, но повече от 1 на 100 лекувани пациенти Нечести: по-малко от 1 на 100, но повече от 1 на 1000 лекувани Редки: по-малко от 1 на 1000, но повече от 1 на 10 000 лекувани Много редки: по-малко от 1 на 10 000 лекувани пациенти, единични случаи по изключение

Нежелани лекарствени реакции Съобщава се за сухота в устата, главоболие, усещане за слабост и световъртеж, особено чести в началото на лечението. Честотата и интензитета им по правило намаляват при редовна употреба на лекарствения продукт.      

Психични нарушения Често: Смущение в мисловния процес. Понякога: Депресии, състояния на тревога.                                 

Нарушения на нервната система Много често: Замаяност, главоболие, световъртеж, отпадналост, Сънливост. Често: Смушения в съня. Понякога: Подтиснатост                                 

Стомашно-чревни нарушения Често: Гадене, запек и други стомашно-чревни оплаквания.                                                         

Нарушения на бъбреците и пикочните пътища Понякога: Задръжка на урина или неволно изпускане на урина.                   

Нарушения на кожата и подкожната тъкан Понякога: Алергични кожни реакци.                                                                     

Хепато-билиарни нарушения Много рядко Реакции на черния дроб (чернодробно възпаление, затруднено оттичане на жлъчен сок (холестаза)).                                                                                         

Нарушения на очите Понякога: Усещане за сухота със сърбежи, или усещане за парене на очите                                                                    

Съдови нарушения Често: Съдоразширение Понякога: Понижено кръвно налягане, спад на кръвното налягане при промяна в положението на тялото, смущения в сетивните усещания (мравучкане) по кожата на ръцете и краката, съдови спазми в областта на пръстите на краката и ръцете (синдром на Raynaud), смущения в периферното кръвообръщение.                                  

Нарушения на ендокринната система Понякога: Увеличаване на гръдните жлези при мъжете, импотентност и загуба на либидо.

Други нежелани реакции Много често: Сухота в устата Често: Чувство на слабост Понякога: Задръжка на течности (отоци) на различни места по тялото,чувство на слабост в краката, тъканни отоци по кожата и лигавиците (ангиоедем), краткотрайна загуба на съзнание, намалено отделяне на течности от организма, загуба на апетит, болки в подушните жлези

Ако някоя от нежеланите реакции стане сериозна или ако забележите реакция, която не е описана в тази листовка, моля информирайте за това Вашият лекар или фармацевт.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Да се съхранява под 30 °C ! Лекарственият продукт да се съхранява на места, недостъпни за деца! Не използвайте Моксогамма след изтичане на срока, отбелязан върху картонената опаковка или блистера след ”Годен до:” За дата на изтичане срока на годност се счита последния ден от указания месец.

Лекарствените продукти не трябва да се изхвърлят в канализационните води или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашият фармацевт, как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда. 

Споделете мнението си за МОКСОГАМА 0.3МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics