Валута: BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

МЕТЕРГИН 0.125МГ ТАБЛ. Х 30

MERHERGIN /МЕТЕРГИН се използва за активно водене на третата фаза на раждането (като средство, спомагащо отделянето на плацентата и намаляване на кръвозагубата).Лечение на субинволуция на матката, лохиометра, пуерперално кървене

Този продукт Ви носи 27 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 2.65лв.
или 2650 бонус точки
Няма наличност
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Метергин табл / Methergin®

                                        0.125 mg обвити таблетки

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Всяка обвита таблетка съдържа 0,125 mg метилергометрин хидроген малеат.

МЕТЕРГИН се използва за активно водене на третата фаза на раждането (като средство, спомагащо отделянето на плацентата и намаляване на кръвозагубата).

Лечение на субинволуция на матката, лохиометра, пуерперално кървене.Methergin не се препоръчва по време на кърмене

НАЧЕН НА УПОТРЕБА

Активно водене на третата фаза на ражданетоПри израждане под обща анестезия препоръчваната доза е 0,2 mg. Лечение на субинволуция на матката, лохиометра, пуерперално кървене 0,125 до 0,250 mg перорално (1 или 2 таблетки) до три пъти дневно.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Бременност; първа фаза на раждането; втора фаза на раждането преди показване на главата (Methergin не трябва да се използва за предизвикване или усилване на родовата дейност); тежка хипертония; пре-еклампсия и еклампсия; оклузивно съдово заболяване (вкл. исхемична болест на сърцето); сепсис; известна свръхчувствителност към метилергометрин, ерготаминови ергоалкалоиди или някое от помощните вещества на Methergin.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ

При седалищно предлежание и други патологични предлежания Methergin не трябва да се предписва преди да завърши израждането на детето и при наличие на повече от един плод - никога преди израждане на последното дете.

Активното водене на третата фаза на раждане налага акушерски контрол

Необходимо е повишено внимание при наличие на лека или умерена форма на хипертония (тежката хипертония е противопоказание) или нарушена чернодробна или бъбречна функция.Таблетките Methergin съдържат лактоза. Пациентите с редки наследствени проблеми като галактозна непоносимост, тежък лактазен дефицит или глюкозо-галактозна малабсорбция не трябва да приемат Methergin.

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Ергоалкалоидите са инхибитори на CYP3A.Трябва да се избягва едновременната употреба на Methergin с мощни CYP3A инхибитори, като макролидни антибиотици (напр. тролеандомицин, еритромицин, кларитромицин), HIV протеазни инхибитори или инхибитори на обратната транскриптаза (напр. ритонавир, индинавир, нелфинавир, делавирдин), или антигъбични лекарства с азолова структура (напр. кетоконазол, итраконазол, вориконазол), тъй като това може да доведе до повишена експозиция на метилергометрин и ерготаминова токсичност(вазоспазъм на крайниците и други тъкани).

Необходимо е особено внимание при едновременна употреба на Methergin с по-малко мощни CYP3A инхибитори.

Необходимо е повишено внимание при едновременна употреба на Methergin с други вазоконстриктори или други ерготаминови алкалоиди. Methylergometrine може да усили вазоконстрикторните/ вазопресорни ефекти на други лекарства като триптани (5HTib/id рецепторни агонисти), симпатикомиметици (включително тези в локалните анестетици) или други ергоалкалоиди.Не се препоръчва едновременна употреба на бромокриптин и Methergin по време на пуерпериума.Липсват данни за нежелани лекарствени взаимодействия при едновременно прилагане на Methergin и окситоцин. За профилактика и лечение на маточен кръвоизлив с мускулна инжекция е полезно съчетанието на двата утеротонични принципа, тъй като окситоцин има много къс латентен период, докато действието на Methergin е продължително.Анестетици като халотан и метоксифлуран могат да намалят окситоциновия потенциал на Methergin.

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Бременност

Употребата на Methergin по време на бременност е противопоказана, защотр той потенцира утеротоничната активност.

Кърмене

Има съобщения, че Methergin намалява секрецията на кърма и се екскретира в кърмата (виж "Фармакокинетични свойства"). Има изолирани публикации за интоксикация на кърмачета, чиито майки са приемали лекарството в продължение на няколко дни. Наблюдавани са били един или повече от следните симптоми (отзвучаващи след преустановяване на терапията): повишено кръвно налягане, брадикардия или тахикардия, повръщане, диария, неспокойствие, клонични крампи.С оглед на възможните нежелани ефекти за детето и намаляването на кърмата, Methergin не се препоръчва за употреба по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Methylergometrine може да предизвика замаяност и конвулсии. Ето защо е необходимо да се внимава при шофиране или работа с машини, особено в началото на лечението.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Нежеланите реакции (табл. 1) са подредени според честотата, като се започва с най-честите по следните критерии: много често (> 1/10); често (> 1/100 до < 1/10); нечесто 1/1000 до < 1/100); рядко (> 1/10 000 до< 1/1000); много рядко (< 1/10 000), включително изолирани случаи.

 

Нарушения на имунната система

Много рядко: Анафилактични реакции.

Нарушения на нервната система

Често: Главоболие.

Нечесто: Замаяност; гърчове.

Много рядко: Халюцинации.

Нарушения на ушите и лабиринта

Много рядко: Тинитус (звън в ушите).

Нарушения в сърдечносъдовата система

Нечесто: Гръдна болка.

Рядко: Брадикардия; тахикардия; палпитации;

Много рядко: Инфаркт на миокарда, коронарен вазоспазъм.

 

Съдови нарушения

Често: Хипертония.

Нечесто: Хипотония.

Рядко: Артериален спазъм (периферен).

Много рядко:. Тромбофлебит.

Дихателни, медиастинални и торакални нарушения

Много рядко: Запушване на носа.

Гастроинтестинални нарушения

Гадене; повръщане. Диария.

Нарушения на кожата и подкожните тъкани

Често: Кожни ерупции.

Нечесто: Хиперхидроза.

Нарушения на скелетно-мускулната и съединителната тъкан

Много рядко: Мускулни крампи.

Бременност раждане и перинатални състояния

Често: Коремна болка причинена от маточни контракции)

ПРЕДОЗИРАНЕ

Симптоми

Гадене; повръщане; хипертония или хипотония; сковааност, изтръпване и болки в крайниците; потискане на дишането; гърчове; кома.

Лечение

Отстраняване на перорално приетото лекарство чрез прилагане на високи дози активен въглен.Симптоматично лечение при стриктно проследяване на дейността на сърдеччносъдовата и дихателната система.При необходимост от седация, може да се приложат бензодиазепини.

В случай на тежък артериален спазъм трябва да се прилагат вазодилататори, като например натриев нитропрусид, фентоламин или дихидралазин. В случай на коронарна констрикция трябва да се осигури адекватно антистенокардно лечение (напр. нитрати).

 

 

 

 

ФАРМАЦЕВТИЧНИ ДАННИ

Помощни вещества

Methergin обвити таблетки: малеинова киселина; стеаринова киселина; желатин; талк; царевично нишесте; лактоза; червен железен оксид (Е172); безводен колоиден силика гел; акация; захароза, цетил палм

СРОК НА ГОДНОСТ

Methergin обвити таблетки: 5 години.

СЪХРАНЕНИЕ

Methergin обвити таблетки: да се съхраняват при температура под 30 °С. Methergin трябва да се пази на недостъпни за деца места.

 

 ПРИТЕЖАТЕЛ НА РАЗРЕШЕНИЕТО ЗА УПОТРЕБА

Novartis Pharma Services Inc.Lichtstrasse 35, CH-4056 Basel, Switzerland

Споделете мнението си за МЕТЕРГИН 0.125МГ ТАБЛ. Х 30

Web Statistics