Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ЛУЦЕТАМ 40МГ ТАБЛ. Х 60

  • Производител: Egis AD
  • Код: 30049
Този продукт Ви носи 47 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

LUCETAM 400 mg
film-coated tablets
Луцетам 400 mg
филмирани таблетки

Състав:

Лекарствено вещество: 400 mg във всяка филмирана таблетка респективно.Помощни вещества: Магнезиев стеарат, поливидон, макрогол, дибутил себакат, титаниев диоксид (Е171), талк, етилцелулоза, хипромелоза.

Изглед:Бели или белезникави, овални, изпъкнали таблетки, маркирани с Е 241 (400 mg), Е 242 (800 mg) и Е 243 (1200 mg) от едната страна.

Опаковка:

Бутилка от тъмно стъкло с пластмасова капачка, осигурена срещу развиване, с антивибрационен материал. Бутилката е поставена в картонена кутия заедно с листовката за пациента.

 

 КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА LUCETAM И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА?

Piracetam, лекарственото вещество на Lucetam, е ноотропно (увеличаващо познавателните и паметовите функции на мозъка) лекарство. Той увеличава обмяната на веществата на нервните клетки, възстановява структурата и подобрява функцията на клетъчните мембрани, поради което подобрява обмяната на информация между тези клетки.Piracetam има благоприятни ефекти върху мозъчното кръвообращение и обмяна на веществата.

Piracetam намалява слепването на кръвните плочици, а също и захващането на червените кръвни клетки към съдовата стена, което е първи етап в образуването на тромби с последващо запушване на кръвоносните съдове.

Приложения:

Възрастни:

• Лечение на проявите при психо-органичен синдром, такива като: нарушения на паметта, невъзможност за концентрация, липса на мотивация;

• Лечение на последствията от исхемични (поради влошено мозъчно кръвоснабдяване) мозъчно-съдови инциденти, по-специално - афазия (загуба на говора);

• Лечение на кортикален миоклонус (внезапни неволеви мускулни съкращения), като самостятелно лечение или в комбинация;

- Лечение на вертиго (световъртеж) и свързаните с него нарушения на равновесието, с изключение на замаяност от съдов или психичен произход.

Деца:

• Лечение на дизлексия (нарушения в способността за четене) в комбинация с подходящи други лечебни подходи, например говорна терапия.

 ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ LUCETAM

Преди да започнете да вземате Lucetam, моля информирайте Вашия лекар. Не трябва да взимате това лекарство, ако:

- сте алергични към лекарственото или помощните вещества;

- страдате от тежка бъбречна недостатъчност;

- сте прекарали хеморагичен мозъчен инсулт (кръвоизлив в мозъка, удар);

- кърмите;

- сте бременна.

Могат ли да се приемат Lucetam таблетки ако имате други заболявания?

Някои заболявания могат да повлияят възможността за прилагане на това лекарство, затова уведомете Вашия лекар ако:

- Страдате от бъбречно увреждане, тъй като отделянето на лекарственото вещество от организма може да намалее и следователно ефектът му да се увеличи. При пациенти в напреднала възраст лекарят ще изследва бъбречната функция преди да започне лечението;

- Страдате от епилепсия или имате склонност към мускулни спазми, защото лекарственото вещество може да провокира пристъпи;

- Страдате от нарушение на кръвосъсирването или от тежко кървене, или сте опериран, защото лекарственото вещество може да задълбочи нарушенията в кръвосъсирването; употребата му в такива случаи изисква специално внимание;

- Страдате от кортикален миоклонус, защото внезапното преустановяване на лечението може да доведе до внезапно влошаване или нов пристъп;

- Страдате от тиреотоксикоза (увеличени хормони на щитовидната жлеза), защото лекарството може да утежни треперенето, безпокойството, нарушенията в съня и объркаността.

 

Бременност

Макар, че изследванията досега не са показали, че лекарственото вещество е вредно за плода, тъй като то преминава през плацентата, обикновено това лекарство е противопоказано по време на бременност. Вашият лекар може да го предпише ако сте бременна само ако ползата надхвърля възможните рискове.

Кърмене

Лекарственото вещество се излъчва с кърмата, затова приемането на Lucetam не се препоръчва по време на кърмене.Ако сте бременна или кърмите търсете съвета на Вашия лекар за всяко лекарство което започвате да приемате.

Шофиране и работа с машини

Няма клинични наблюдения, че piracetam повлиява тези активности, но предвид възможните нежелани реакции, тази възможност не може да бъде изключена. Следователно степента на евентуалната забрана / ограничение ще бъде определена индивидуално от Вашия лекар.

Приемане на други лекарства по време на лечението с Lucetam

Лекарствените взаимодействия могат да се отнасят до лекарства, които приемате в момента, сте приемали преди известно време или ще приемате в бъдеще. Затова е изключително важно да информирате Вашия лекар ако приемате или ако наскоро сте приемали други лекарства, дори и такива без рецепта. Не забравяйте да съобщите на лекаря ако приемате ЦНС стимуланти, антипсихотици (лекарства за психични заболявания), лекарства, съдържащи щитовидни хормони или антикоагуланти (противосъсирващи). Тяхната едновременна употреба с Lucetam изисква внимателно наблюдение от лекаря и в някои случаи преразглеждане на дозата.

КАК ДА ПРИЕМАТЕ LUCETAM

Използвайте лекарствения продукт само както е предписано, препоръчаната доза и продължителността на лечението ще бъдат стриктно следени от лекаря. Дозата се определя индивидуално в зависимост от вида и тежестта на заболяването и от клиничния резултат.Таблетките трябва да се приемат със 100-200 ml течност.Не е от значение дали приемате таблетките преди или след храна.Препоръчвани дневни дози в зависимост от показанията:

Лечение на проявите на психо-органичен синдром: 2.4 - 4.8 g дневно, разделени на 2 - 3 приема.

Лечение на последствията от мозьчно-съдови инциденти, по-специално - афазия (загуба на говора): При подостри и хронични (траещи повече от 15 дни) такива препоръчваната дневна доза е 4.8 - 6 g.

Лечение на кортикален миоклонус: препоръчваната начална доза е 7.2 g дневно, която може да бъде увеличена с 4.8 g дневно на 3-4 дневни интервали до максимум 24 g дневно.

Лечение на вертиго (световъртеж): 2.4 - 4.8 g дневно, разделени на 2 - 3 приема.

Лечение на деца с дизлексия (невъзможност за четене): препоръчваната дневна доза при деца над 8 години и подрастващи е 3.2 g, разделена на 2 приема.Може да се наложи намаляване на дозата при пациенти с увреждане на бъбречната функция.Продължителността на лечението се определя в зависимост от клиничната картина. При хронични заболявания лечението обикновено трае 6-12 седмици, но може да продължи няколко месеца.Не спирайте лечението с това лекарство по Ваше усмотрение. В случай, че сте приели повече таблетки от предписаното:Потърсете медицинска помощ ако това се е случило или ако имате съмнение за това. Ако сте пропуснали прием:Ако сте пропуснали прием на лекарството в обичайното за това време, вземете го възможно най-бързо. Ако обаче е време за следващ прием не вземайте две дози за да компенсирате пропуснатата.Не рискувайте да предозирате, никога не приемайте две дози по едно и също време.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЛЕКАРСТВЕНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарствени продукти, Lucetam също може да причини нежелани реакции. Последните обикновено са леки и се проявяват най-вече след приемане на високи дози. Въпреки това информирайте Вашия лекар, ако получите такива.Ако някоя от долу изброените се прояви, спрете приемането на Lucetam и информирайте незабавно Вашия лекар или се обърнете към най-близкото звено за Спешна медицинска помощ:

- Подуване на устните или гърлото, което причинява затруднено дишане или преглъщане;- Припадък или усещане за прималяване

Тези нежелани реакции са много сериозни. Ако настъпят това е признак, че може би сте алергични към Lucetam.

• Уртикария (кожен обрив) Тя също може да бъде признак на много рядката алергична реакция. Веднага спрете приемането на лекарството, уведомете лекуващия лекар и се осведомете как да продължите лечението си. Ако обривите са обширни и са по цялото тяло, свържете се незабавно с Вашия лекар за да не се стигне до сериозни последици.Гореспоменатите нежелани реакции се проявяват изключително рядко.Нежеланите лекарствени реакции, посочени по-долу обикновено са леки. Въпреки това информирайте за тях Вашия лекар.Нежелани реакции с честота по-малка от 5%, проявяващи се най-вече при пациенти в напреднала възраст, при лечение с дози по-високи от 2400 mg дневно.

- нервност, раздразнимост, тревожност, безпокойство, агресивно поведение,повишена двигателна активност, нарушения в съня.

Нежелани реакции, с честота по-малка от 2%:гадене и повръщане, диария и стомашна болка, наддаване на тегло.

Редки:ниско или високо кръвно налягане, замаяност, главоболие, треперене, увеличена сексуалност, алергични реакции.

Много редки:Сънливост, уморяемост (парадоксални ефекти).Други редки нежелани реакции, наблюдавани в клиничните проучвания: Обърканост, халюцинации (видения, чуване на гласове), несигурна походка, нарушения в позата, влошаване на епилепсията, разширение на кръвоносните съдове с оток, дерматит, сърбеж.Всички гореспоменати реакции отзвучават при постепенно намаляване на дозата.Много е вероятно никоя от гореспоменатите лекарствени реакции да не се прояви във Вашия случай.Уведомете Вашия лекар ако изпитате нежелана реакция, която не е описана в тази листовка.

Споделете мнението си за ЛУЦЕТАМ 40МГ ТАБЛ. Х 60

Web Statistics