Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ЛИНДРОН ТАБЛ. 10 МГ X 28

Линдрон 10мг / LINDRON® 

ЛИНДРОН се прилага при терапия на остеопороза при жени в менопауза, тумор - индуцирана хиперкалциемия, болест на Пейджет.

  • Производител: KRKA
  • Код: 25422
Този продукт Ви носи 189 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Линдрон 10мг / LINDRON®  
Таблетки 10 mg
Алендронат натрий


Това е Вашата листовка за Лнндрон, запазете я за справка, дакато приемате Линдрон. Ако не разбирате нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.


Какво съдържа Линдрон?
1 таблеткаЛиндрон съдържа 10 mg алендронат натрий.
Помощни вещества: прежелатиново нишесте, царевично нишесте, микрокристална целулоза, колоиден-безводен силиций, магнезиев стеарат.


Какво е Линдрон и как действа?
Линдрон спада към групата лекарствени средства, наречени бифосфонати. Бифосфонатите спират загубата на костна тъкан по време на менопауза, когато обикновено се наблюдава изтъняване и отслабване на костите. Линдрон действа като избирателно подтиска разграждането на костта и увеличава костната маса.


Кога се приема Линдрон?
Линдрон се прилага за лечение на остеопороза при жени след менопауза. Остеопороза е намаляване на плътността на костната тъкан, което прави костите крехки и податливи на счупване.


Кога не бива да се приема Линдрон?

    * свръхчувствителност към някоя от съставките на лекарственото средство;

    * намалено, съдържание на калций в кръвта (хипокалцемия);

    * увреждания в хранопровода и други фактори, които забавят изпразването на хранопровода (например стесняване на хранопровода и перфорация);

    * при пациенти, които не са в състояние да стоят изправени иди седнали поне за 30 минути.  

    * ако сте имали или имате болка, подуване или вкочаняване на челюстта, «чувство - на тежест на челюстта» или разклащане на зъбите.


Кога е противопоказан Линдрон? Какви предупреждения при употреба на Линдрои трябва да спазвате?
Преди да започнете лечение с Линдрон трябва да сте сигурни, че не страдате от ниски нива на калций кръвта. Моля направете това изследване. Ако страдате от бъбречна недостатъчност информирайте лекаря за да прецени степента на заболяването и дали е подходящо Лечение е Линдрон.

Информирайте лекаря за лечение с други медикаменти, преди да започнете лечение с Линдрон.
Линдрон, подобно на други бифосфонати, може да предизвика дразнене на лигавицата на горната част на стомашно-чревиия тракт. Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт като гастрит, язва на стомаха и/или дванадесетопръстника, колит, проблеми с хранопровода или друго заболяване, информирайте лекаря преди да започнете с употребата на това и всяко друго лекарство.   

При лечение с Линдрон е възможно да получите признаци на дразнене и дори на възпаление на хранопровода: като връщане на храна, придружено с  горчив вкус в устата, затруднено, преглъщане, болезнено гълтане; усещане, че храната стои в хранопровода, усещане за парене и горене в стомаха с уригване и киселини. При такива реакции от страна на хранопровода, моля спрете незабавно взимането на лекарството и се обърнете веднага към лекаря, който е предписал медикамента.


За да се ускори преминаването на лекарственото средство към стомаха и да се намали опасността от дразнене на хранопровода и/или от нежелани странични явления, е важно да се спазват точно следните инструкциии:

    * Линдрон трябва да се приема след ставане сутрин най-малко с 200 ml чешмяна вода (не с минерална вода),

    * поне-30 минути, след като сте приели Линдрон не трябва да лягате,

    * поне 30 минути, след като сте приели Линдрон не трябва да вземате друго лекарство или да се храните,

    * таблетките Линдрон не трябва да се дъвчат или разтварят в устата поради опасността от разраняване на устата или на глътката,

    * специално се забранява таблетките Линдрон да се вземат преди лягане вечер или преди ставане сутрин.


Приема ли се Линдрон при бременност и кърмене?
Линдрон не се прилага при бременност и кърмене.


Как влияе Линдрон върху способността за шофиране и работа с машини?
Линдрон не оказва влияние върху способността за шофиране и работа с машини.


Как да приемаме Линдрон, ако приемаме и други медикаменти?
Едновременната, употреба на Линдрон с минерали (калций, желязо), с лекарства за лечение на киселини в стомаха или с други лекарства през устата може да повлияят приела на Линдрон. Затова трябва да се спазва разлика от поне 30 минути между дозата  Линдрон и друго, лекарствено средство, приемано през устата.


Как да дозираме и да прилагаме Линдрон?
Ако лекарят не е предписал друго, препоръчваната доза за лечение на остеопороза е 1 таблетка (IQ mg) дневно. Не дъвчете и не смучете таблетката Линдрон, погълнете я цяла. За постигане на максимален ефект е много важно таблетката да се приема след ставане сутрин и поне 30 минути преди първото поемане на храна, напитки или приемане иа друти лекарства за деня. Запомнете, трябва да приемате таблетката най-малко с 200 ml чешмяна вода (но не-минерална, нито с кафе, чай или сок) и не трябва да лягате поне 30 мин., след като сте, взели Линдрон. От правилният прием на Линдрон зависи правилното Ви лечение.

Важно е да се приема допълнително калций и витамин Д, ако количеството им в храната е недостатъчно. Приема на тези или други допълнителни медикаменти трябва да е с повече от 30 минути разлика след приема на Линдрон.


Какво да правим, ако приемем повече таблетки Линдрон?
Незабавно  потърсете лекарска помощ. При случайно приемане на повече таблетки Линдрон може да  се очакват реакции от страна на стомашно-чревния тракт. Затова се препоръчва прием на медицински въглен, мляко или лекарства приемани против киселини в стомаха. Тези медикаменти се свързват с Линдрона. Не трябва да се предизвиква повръщане и трябва да останете в напълно изправено положение, за да не се дразни хранопровода.

Какви нежелани реакции можем да очакваме при прием на Линдрон?
Както при всяко друго лекарство и при Линдрон освен полезно има и нежелано действие на медикамента. Макар и рядко при приемане на Линдрон се наблюдават нежелани реакции. Основно те са от страна на храносмилателния тракт.

При наблюдаване на следните и други нежелани реакции потърсете лекарска консултация: коремна болка, гадене, повръщане, болки и тежест в долната част на стомаха и болка в гърдите.

Други нежелани странични явления са: главоболие и болки в мускулите и костите. Много рядко са наблюдавани реакции на свръхчувствителност, които може да включват оток на кръвоносните съдове, обрив (рядко съчетан с фоточувствителност) и сърбеж. В редки случаи се съобщава за възпаление на очите (двойно виждане, болка в очите, подуване на клепачите). При всички такива случаи, както и случаи на съмнение за нежелана реакция, свързана с приема на медикамента обърнете се незабавно към лекуващия Ви лекар. Само лекарят може да прецени дали да се спре или продължи лечението с Линдрон.

Рядко са наблюдавани случаи на остеонекроза на челюстта, свързана най-вече със забавено лечение и инфекции, получавани след вадене на зъб.


Как и докога да съхраняваме Линдрон?
Лекарството не трябва да се употребява след изтичане на срока на годност, отбелязан на опаковката.

Да се съхранява под 30°С.

Да се пази от влага.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Запомнете:
Лекарят е предписал този медикамент само за Вас, не го препоръчвайте на други лица, дори да имат същите като Вашите оплаквания. Само лекар може да предпише Линдрон.


Опаковка
14 таблетки
28 таблетки


Произведено от
Krka, d.d., Novo-mesto, Slovenia
 

Ако имате някакви въпроси обърнете се към вашия лекар или фармацевт

Споделете мнението си за ЛИНДРОН ТАБЛ. 10 МГ X 28

Web Statistics