Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ЛАНТУС ИНЖ. 100 IU/МЛ - 3 МЛ x 1

Лантус представлява бистър безцветен разтвор за инжектиране, съдържащ инсулин гларгин. Инсулин гларгин е модифициран инсулин, много подобен на човешкия. Той се произвежда по рекомбинантна ДНК технология чрез използване на микороорганизма Escherichia coli. Инсулин гларгин предизвиква продължително и равномерно понижение на кръвната захар.
Лантус се предлага в специален пълнител за приложение с автоматичните инсулинови инжектори тип „писалка” OptiPen. Всеки пълнител съдържа 3 ml разтвор (300IU) и се продава в опаковки съдържащи 4, 5 и 10 пълнителя.

(Терапевтични показания)
Лантус се използва за намаляване на увеличената кръвна захар при пациенти, страдащи от захарен диабет. Захарният диабет е заболяване, при което организмът не произвежда достатъчно инсулин за контролиране нивото на кръвната захар.

Този продукт Ви носи 265 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Лантус

Лантус е интермедиерен аналогов инсулин за лечение на диабет

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛАНТУС И ЗА КАКВО СЛУЖИ

(Лекарствена форма и съдържание; фармакотерапевтична група)

Лантус представлява бистър безцветен разтвор за инжектиране, съдържащ инсулин гларгин. Инсулин гларгин е модифициран инсулин, много подобен на човешкия. Той се произвежда по рекомбинантна ДНК технология чрез използване на микороорганизма Escherichia coli. Инсулин гларгин предизвиква продължително и равномерно понижение на кръвната захар.
Лантус се предлага в специален пълнител за приложение с автоматичните инсулинови инжектори тип „писалка” OptiPen. Всеки пълнител съдържа 3 ml разтвор (300IU) и се продава в опаковки съдържащи 4, 5 и 10 пълнителя.

(Терапевтични показания)
Лантус се използва за намаляване на увеличената кръвна захар при пациенти, страдащи от захарен диабет. Захарният диабет е заболяване, при което организмът не произвежда достатъчно инсулин за контролиране нивото на кръвната захар.

2. ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА УПОТРЕБЯВАТЕ ЛАНТУС

(Информация необходима преди лечение с медикамента)
(Противопоказания)

2.1. Кога да не се използва Лантус?
Не използвайте Лантус ако сте алергични към инсулин гларгин или към някоя от останалите съставки.

2.2. Специални предупреждения
Моля, следвайте безусловно указанията за дозиране, проследяване (изследвания на кръв и урина), диета и физическа активност (физическа работа и спорт) така, както сте ги обсъждали със своя лекар.

Особени групи пациенти
Опитът с прилагането на Лантус при деца и при пациенти, чиито черен дроб или бъбреци не функционират добре е ограничен.

Пътуване
Преди пътуване се консултирайте със своя лекар. Възможно е да се наложи да говорите относно:

 • Намира ли се вашия инсулин в страната, която посещавате,
 • Снабдяване с инсулин, спринцовки и т.н.,
 • Правилно съхранение на вашия инсулин по време на пътуването,
 • Разпределение на храненията и прилагане на инсулин по време на пътуването,
 • Възможни ефекти при смяната на различните часови пояси,
 • Възможни нови опасности за здравето в страните, които ще посещавате.

Заболявания и травми
Ако боледувате или имате сериозна травма, кръвната ви захар може да се увеличи (хипергликемия). Ако не ядете достатъчно, кръвната ви захар може да се понижи прекалено (хипогликемия). В подобни случаи, овладяването на вашия диабет може да наложи огромно количество грижи. В повечето случаи ще ви е необходим лекар. Свържете се с лекар навреме. Ако имате диабет тип 1 (инсулинозависим захарен диабет), не спирайте инжектирането на инсулин и продължете да приемате достатъчно количество въглехидрати. Винаги съобщавайте на хората, които се грижат за вас или ви лекуват, че се нуждаете от инсулин.

(Употреба от бременни жени или кърмачки)
Бременност

Уведомете своя лекар, ако планирате да забременеете, или ако вече сте бременна. Може да се наложи дозата ви инсулин да бъде променена по време на бременността или след раждане. Особено внимателното овладяване на диабета и предотвратяването на хипогликемия са важни за здравето на вашето бебе.

Кърмене
Ако кърмите, посъветвайте се със своя лекар, тъй като е възможно да се наложи корекция в дозите инсулин и диетата ви.

(Влияние върху способността за шофиране или работа с машини)
Шофиране и работа с машини
Способността ви да се концентрирате или да реагирате може да се понижи, ако имате прекалено ниска (хипогликемия) или прекалено висока (хипергликемия) кръвна захар, или проблеми със зрението. Моля, имайте предвид този възможен проблем при ситуации, които биха могли да изложат вас или околните на опасност (например шофиране на автомобил или работа с машини). Трябва да се консултирате със своя лекар за това, доколко е препоръчително за вас да шофирате, ако имате:
- чести случаи на хипогликемия,
- намалени или липсващи предупредителни признаци за хипогликемия.

(Взаимодействия с други медикаменти)
Вземане/употреба на други лекарства

Някои лекарства могат да предизвикат понижаване нивото на кръвната захар, а други – да го повишат, трети могат да предизвикат и двата ефекта, в зависимост от ситуацията. При всички случаи, може да се наложи вашата доза инсулин да се коригира с цел избягване на прекалено ниски или прекалено високи нива на кръвната захар. Внимавайте не само когато започвате да употребявате ново лекарство, но също и когато го спирате.
Кажете на своя лекар за всички лекарства които вземате, включително и тези, които сте си купили без рецепта. Преди да вземете някакво лекарство, попитайте лекаря си дали то може да повлияе на нивото на кръвната ви захар, и какви мерки да вземете, ако това е необходимо.
Медикаментите, които могат да понижат кръвната ви захар включват всички останали лекарства за лечение на диабет, АСЕ-инхибитори, дизопирамид, фибрати, флуоксетин, МАО-инхибитори, пентоксифилин, пропоксифен, салицилати и сулфонамидни антибиотици.
Медикаментите, които могат да повишат кръвната ви захар включват кортикостероиди („кортизон”), даназол, диазоксид, диуретици, глюкагон, изониазид, естрогени и прогастеганени (например в противозачатъчните таблетки), фенотиазинови производни, соматотропин, симпатомиметични средства (например адреналин, салбутамол, тебуталин) и хормони на щитовидната жлеза.
Кръвната ви захар може или да се повиши, или да се понижи, ако употребявате бета блокери, клонидин, литиеви соли или пиете алкохол. Пентамидин може да предизвика хипогликемия, която понякога може да бъде последвана от хипергликемия.
Бета блокерите, както и други симпатолитични медикаменти (например клонидин, гванетидин, резерпин) могат да отслабят предупредителните симптоми на хипогликемична реакция, или да ги подтиснат напълно.
Ако не сте сигурни дали приемате някои от тези медикаменти, попитайте своя лекар или фармацевт.

3. КАК ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЛАНТУС
(Указания за правилна употреба)
(Дозировка)

Въз основа на вашия начин на живот и на резултатите от изследванията на кръвната ви захар (глюкоза), както и на досегашната ви употреба на инсулин, вашия лекар ще:

 • определи колко Лантус дневно ще ви е нужен,
 • ви каже кога да проверявате кръвната си захар, и дали ще се наложи да провеждате изследвания на урина,
 • ви каже кога може да се наложи да си инжектирате по-висока или по-ниска доза Лантус,
 • ви покаже в коя кожна област да си инжектирате Лантус.

Лантус е дългодействащ инсулин. Вашият лекар може да ви каже да го използвате в комбинация с краткодействащ инсулин, или с таблетки против висока кръвна захар.
Много фактори могат да повлияят нивото на кръвната ви захар. Трябва да знаете тези фактори и да можете да реагирате правилно спрямо промени в нивото на кръвната ви захар и да предотвратявате неговото прекалено повишаване или понижаване. За допълнителна информация, прочетете текста в края на раздел 4.

(Честота на приложение)
Нуждаете се от една инжекция с Лантус всяка вечер.

(Метод и/или пътища на приложение)
Лантус се инжектира под кожата. НИКОГА не инжектирайте Лантус във вена, тъй като това ще промени неговото действие и може да предизвика хипогликемия.
Вашият лекар ще ви посъветва в коя област от кожата да инжектирате Лантус. При всяко инжектиране, променяйте мястото на убождане в рамките на съответната област от кожата, която използвате.

Как се работи с пълнителите
Лантус в пълнители е разработен за употреба с OptiPen. Листовката приложена към писалката ще ви даде информация как да го използвате.
Преди употреба огледайте пълнителя. Използвайте го само, ако разтвора е бистър, безцветен и приличащ на вода, и в него няма видими частици. Лантус представлява разтвор и преди употреба не се нуждае от смесване или разклащане.
Преди зареждане в писалката, оставете пълнителя при стайна температура за 1 до 2 часа. Преди инжектиране, отстранете въздушните мехурчета. Внимавайте нито алкохол, нито други дезинфектанти да не замърсят инсулина. Не пълнете отново и не използвайте повторно празните пълнители. Не прибавяйте никакъв друг вид инсулин в пълнителя. Не смесвайте Лантус с никакъв друг инсулин или с други медикаменти. Не го разреждайте. Смесването или разреждането могат да променят действието на Лантус.

Проблеми с писалката OptiPen
Ако вашият OptiPen не функционира правилно, можете да изтеглите инсулина от пълнителя със спринцовка за инжекции. Затова, винаги трябва да имате и спринцовки с игли. Използвайте обаче, само спринцовки предназначени за инсулин с концентрация 100 IU (международни единици) на милилитър.

(Продължителност на лечението)
(Симптоми в случай на предозоране и мерки, които трябва да се предприемат)
(Мерки, които трябва да се предприемат, когато се пропусне една или повече дози)


Грешки в дозирането
Говорете със своя лекар предварително какво да правите, ако инжектирате прекалено много Лантус, ако пропуснете доза, или ако инжектирате прекалено малка доза.

 • Ако сте си инжектирали прекалено много Лантус, възможно е да развиете хипогликемия. Проверявайте често кръвната си захар. Изобщо, за да предотвратите хипогликемия, е необходимо да изяждате повече храна и да следите кръвната си захар. За информация относно лечението на хипогликемията, вижте текста в края на раздел 4.
 • Ако сте пропуснали доза Лантус, или ако сте си инжектирали прекалено малка доза, нивото на кръвната ви захар може да се повиши прекомерно. Проверявайте често кръвната си захар. За повече информация относно хипергликемията, вижте текста в края на раздел 4.

4. ВЪЗМОЖНИ СТРАНИЧНИ ЯВЛЕНИЯ
(Описание на нежеланите лекарствени реакции)


Прекалено ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия)
Ако нивото на кръвната ви захар се понижи прекалено, е възможно да изпаднете в безсъзнание. Тежката хипогликемия може да предизвика сърдечен пристъп или увреждане на мозъка и може да бъде опасна за живота. Би трябвало да сте в състояние да познаете кога кръвната захар е спаднала прекалено и да предприемете подходящите действия. Моля, прочете текста в края на този раздел за допълнителна важна информация относно хипогликемията и нейното лечение.

Прекалено високо ниво на кръвната захар (хипергликемия)
Прекалено високото ниво на кръвната захар показва, че сте се нуждаели от повече инсулин, отколкото сте си инжектирали. Моля, за допълнителна информация, прочетете текста в края на този раздел.

Очни реакции
Подчертаната промяна (подобрение или влошаване) в овладяването на кръвната ви захар, може да предизвика временно влошаване на зрението ви. Ако имате полиферативна ретинопатия (очно заболяване, свързано с диабета), тежките пристъпи на хипогликемия могат да предизвикат преходна загуба на зрение.

Кожни странични реакции и алергични реакции
Ако прекалено често инжектирате инсулин на едно и също място в кожата, мастната тъкан под кожата на това място може да намалее или да се увеличи (явлението се нарича липодистрофия). Задебеляването на мастната тъкан се получава при 1 до 2% от пациентите, докато намаляването се случва рядко. Инсулинът инжектиран в такова място може да не действа много добре. Промяната на мястото при всяко инжектиране може да помогне при предотвратяване на подобни кожни промени.
От 3 до 4% от пациентите могат да получат реакции в мястото на инжектиране (например зачервяване, необичайно силна болка при инжектиране, сърбеж, уртикария, оток или възпаление). Реакцията може да се разпространи и около мястото на инжектиране. Повечето леки реакции спрямо инсулин обикновено отзвучават за няколко дни до няколко седмици.
Тежките алергични реакции спрямо инсулин са редки. Подобни реакции спрямо инсулин или допълнителните съставки, могат да предизвикат обширни кожни изменения, тежък оток на кожата или лигавиците (ангиоедем), недостиг на въздух, понижаване на кръвното налягане и срив на кръвообращението, и могат да бъдат животозастрашаващи.

Други нежелани лекарствени реакции
Лечението с инсулин може да предизвика образуването в организма на антитела спрямо инсулин (вещества, които действат срещу инсулин). Рядко, това може да наложи промяна във вашата доза инсулин.
В редки случаи, лечението с инсулин може да предизвика също временно натрупване на течности в тялото, с отоци около прасците и глезените.

Ако забележите някое от горе-описаните явления, или някакъв друг нежелан или неочакван ефект, съобщете на своя лекар. За да предотвратите сериозни реакции, незабавно се свържете с лекар, ако страничните явления са тежки, появили се внезапно, или бързо са се влошили.

Ако кръвната ви захар е прекалено висока (хипергликемия)
Нивото на кръвната ви захар може да стане прекалено високо, ако например:

 • Не сте си инжектирали инсулин или не сте си инжектирали достатъчно, или ако инсулинът е станал по-слабо ефективен, например поради неправилно съхранение,
 • Вашата инсулинова писалка не функционира правилно,
 • Имате по-малко физическо натоварване, в стрес сте (психическо претоварване, възбуда), или ако имате травма, направена ви е операция, заболели сте от болест с повишена температура, или някакви други заболявания,
 • Вземате или сте вземали някакви други медикаменти (вж. раздел 2.2.)

Признаци за прекалено висока кръвна захар могат да бъдат: жажда, необходимост от по-често ходене по малка нужда, отпадналост, суха кожа, зачервяване на лицето, загуба на апетит, понижено кръвно налягане, учестена сърдена дейност, и глюкоза и кетонни тела в урината. Стомашните болки, учестеното и дълбоко дишане, сънливостта или даже загубата на съзнание, могат да бъдат признаци на тежко състояние (кетоацидоза), предизвикано от липсата на инсулин.
Изследвайте кръвната си захар и урината за кетони веднага щом се появят такива симптоми. Тежката хипергликемия или кетоацидзата задължително трябва да се лекуват от лекар, обикновено в болница.

Ако кръвната ви захар е прекалено ниска (хипогликемия)
Нивото на кръвната ви захар може да се понижи прекалено, ако например:

 • Инжектирате си прекалено много инсулин,
 • Пропусете хранене или го отложите,
 • Не ядете достатъчно или консумирате храна, съдържаща по-малко от нормалното количество въглехидрати (захарта и веществата подобни на захар се наричат въглехидрати; изкуствените подсладители, обаче НЕ СА въглехидрати),
 • Губите въглехидрати вследствие повръщане или диария,
 • Пиете алкохол, особено ако не ядете достатъчно,
 • Извършвате повече от обичайната физическа дейност, или извършвате различен тип физическа дейност,
 • Възстановявате се от травма, операция, или от друг стресов фактор,
 • Възстановявате се от заболяване, свързано с висока температура или от друго заболяване,
 • Вземате или сте спрели да вземате някои други лекарства (вж. раздел 2.2.)

Доста вероятно е да се получат ниски нива на кръвната захар, ако:

 • Току що сте започнали лечение с инсулин, или сте сменили инсулиновия си препарат с друг (при преминаване от друг базален инсулин към Лантус, хипогликемията, ако такава се появи, е по-вероятно да се развие сутрин, отколкото през нощта),
 • Нивата на кръвната ви захар са почти нормални, или са нестабилни,
 • Смените кожната област, в която инжектирате инсулин (например от бедрото в рамото),
 • Страдате от тежко бъбречно или чернодробно заболяване, или някакво друго заболяване като например хипотиреоидизъм (понижена функция на щитовидната жлеза).

Симптомите, които показват, че кръвната ви захар се е понижила прекалено много, или прекалено бързо, могат да бъдат например: изпотена и лепкава кожа, напрегнатост, сърцебиене, високо кръвно налягане, чувство за „прескачане” на сърцето и неритмична сърдечна дейност, болка в гръдния кош (стенокардия). Често тези симптоми се развиват преди симптомите за ниско ниво на кръвната захар в мозъка.
Следните симптоми показват ниско ниво на кръвната захар в мозъка: главоболие, силен глад, гадене, повръщане, отпадналост, сънливост, нарушения на съня, безпокойство, агресивно държание, загуба на концентрация, нарушени реакции, депресия, обърканост, нарушения в речта (понякога до пълна загуба на говор), зрителни нарушения, треперене, парализа, чувство за лазене на мравки по кожата (парастезии), изтръпване и чувство на сърбеж около устата, замайване, загуба на самоконтрол, неспособност за самообслужване, гърчове, загуба на съзнание.

Първите симптоми, които ви насочват към хипогликемия („предупредителните симптоми”) могат да се променят, да отслабнат или въобще да липсват, ако:

 • Сте в напреднала възраст, или имате диабет от дълго време, или ако в следствие диабета страдате от някои неврологични заболявания (автономна невропатия),
 • Наскоро сте преживели хипогликемия (например преди два дни), или ако хипогликемията се развива бавно,
 • Ако имате почти нормално ниво на кръвната захар или поне значително сте подобрили стойностите на кръвната си захар,
 • Вземате или сте вземали някои медикаменти (вж. раздел 2.2.)

В подобни случаи е възможно да развиете тежка хипогликемия (и дори да припаднете) преди да разберете за проблема. Опитайте се винаги да разпознавате своите предупредителни симптоми. При нужда, по-честото изследване на кръвната захар може да помогне при разпознаване на леките хипогликемични епизоди, които иначе могат да бъдат пропуснати. Докато още нямате увереност при разпознаване на предупредителните симптоми, избягвайте ситуации (например шофиране), при които вие или околните могат да бъдат изложени на опасност поради хипогликемията.

Какво да се направи в случай на хипогликемия?

 • Не инжектирайте инсулин. Незабавно изяжте 10 до 20 грама захар, например под формата на глюкоза, бучки захар, или подсладена със захар напитка (направете си веднъж измерване с чаени лъжички, брой бучки или таблети глюкоза, за да знаете колко прави това). Внимание: запомнете, че изкуствените подсладители и храните с изкуствени подсладители (например диетичните напитки) не помагат при хипогликемия.
 • След това изяжте нещо, което има по-продължителен ефект за повишаване на кръвната захар (например хляб). Вашият лекар или медицинска страна трабва да са обсъдили този въпрос с вас.
 • Ако хипогликемията отново се появи, изяжте още 10-20 грама захар.
 • Незабавно се обадете на лекар в случай, че не можете да овадеете хипогликемията, или ако тя се повтори.

Винаги носете със себе си захар (поне 20 грама). Носете със себе си някакъв документ, показващ, че боледувате от диабет.
Ако не сте в състояние да преглъщате, или ако сте в безсъзна<

Споделете мнението си за ЛАНТУС ИНЖ. 100 IU/МЛ - 3 МЛ x 1

Web Statistics