Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

Л-ТИРОКСИН 50МКГ ТАБЛ. Х 50

ендокринолог или ОПЛ след консултация
L-Тироксин 50 Берлин-Хеми се използва за:

* заместване на липсващия хормон на щитовидната жлеза при всички видове понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);
* предпазване от повторно образуване на гуша след операция на гуша при нормална функция на щитовидната жлеза;
* лечение на доброкачествена гуша при нормална функция на щитовидната жлеза;
* придружаващо лечение с лекарства, които потискат дейността на щитовидната жлеза (тиреостатици) при повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм), след като е постигнато нормално метаболитно състояние.

Този продукт Ви носи 34 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

L-Тироксин 50 Берлин-Хеми  50 микрограма таблетки / L-Thyroxin 50 Berlin-Chemie micrograms tablets

Левотироксин натрий (Levothyroxine sodium)

 

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново. Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт. Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

 

В тази листовка:
1.   Какво представлява L-Тироксин 50 Берлин-Хеми и за какво се използва
2.    Преди да приемете L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
3.    Как да приемате L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
4.    Възможни нежелани реакции
5.    Как да съхранявате L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
6.    Допълнителна информация

 

1.  Какво представлява L-Тироксин 50 Берлин-Хеми и за какво се използва
L-Тироксин 50 Берлин-Хеми съдържа синтетичен левотироксин - хормон на щитовидната жлеза.

L-Тироксин 50 Берлин-Хеми се използва за:

 • заместване на липсващия хормон на щитовидната жлеза при всички видове понижена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм);
 • предпазване от повторно образуване на гуша след операция на гуша при нормална функция на щитовидната жлеза;
 • лечение на доброкачествена гуша при нормална функция на щитовидната жлеза;
 • придружаващо лечение с лекарства, които потискат дейността на щитовидната жлеза (тиреостатици) при повишена функция на жлезата (хипертиреоидизъм), след като е постигнато нормално метаболитно състояние.

 

2.  Преди да приемете L-Тироксин 50 Берлин-Хеми

Не приемайте L-Тироксин 50 Берлин-Хеми

 • ако сте алергични (свръхчувствителни) към левотироксин натрий или към някоя от останалите съставки на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми;
 • при каквато и да е форма на нелекувана повишена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм);
 • при прекаран наскоро инфаркт на миокарда, остро възпаление на сърдечния мускул, при нелекувана недостатъчност на надбъбречната кора или на хипофизата, освен ако лекарят изрично е позволил приложението;
 • ако сте бременна и по време на тази бременност приемате лекарства, подтискащи повишената щитовидна функция (тиреостатици) (вижте "Бременност и кърмене").

 

Обърнете специално внимание при употребата на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми

 • Преди започване на лечение с L-Тироксин 50 Берлин-Хеми, трябва да се изключат следните заболявания: коронарна болест на сърцето (напр. ангина пекторис), високо кръвно налягане, понижена функция на хипофизата или надбъбречната кора и наличие на зони от щитовидната жлеза, които автономно произвеждат щитовидни хормони.
 • При заболяване на коронарните артерии, сърдечна недостатъчност или нарушен сърдечен ритъм с учестен пулс, трябва да се избягва дори и леко повишаване на функцията на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм), предизвикана от левотироксин.
 • При понижена функция на щитовидната жлеза поради заболяване на хипофизата, трябва да се установи дали е налице и понижена функция на надбъбречната кора. При необходимост това състояние трябва да се лекува преди започване на лечение с щитовиден хормон.
 • Ако сте жена след менопауза с хипотиреоидизъм и повишен риск от остеопороза, функцията на щитовидната жлеза трябва да се контролира по-често, за да се избегнат повишени нива на левотироксин в кръвта.
 • Ако например сте пациент на хемодиализа и се лекувате с лекарството севеламер по повод на много високи нива на фосфати в кръвта, Вашият лекар може да проследи определени параметри в кръвта за ефективността на левотироксин (вижте "Прием на други лекарства").

При пациенти в напреднала възраст е необходимо внимателно дозиране и чести консултации с лекар.

 

Прием на други лекарства
Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Усилване на ефектите на ефектите на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми до повишен риск от странични ефекти:

 • Салицилати (лекарства против висока температура и болка), дикумарол (лекарство, което подтиска кръвосъсирването), високи дози фуроземид (лекарство, което увеличава уринирането) (250 mg), клофибрат (лекарство, което понижава високи нива на липиди в кръвта) и други субстанции могат да повишат кръвните нива на левотироксин.
 • Бързото венозно приложение на фенитоин може да доведе до повишени кръвни нива на щитовиден хормон и да допринесе за проявата на нарушен сърдечен ритъм.

Отслабване на ефекта на на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми:

 • Холестирамин или холестипол (лекарства за понижение на липидите в кръвта) подтискат усвояването на левотироксин от червата и поради това трябва да се приемат 4-5 часа след L-Тироксин 50 Берлин-Хеми.
 • Усвояването на левотироксин от червата може да се понижи от едновременен прием на алуминий-съдържащи антациди, свързващи стомашната киселина, лекарства, съдържащи калциев карбонат и желязо. Ето защо L-Тироксин 50 Берлин-Хеми трябва да се приема поне два часа преди приложението на тези лекарства.
 • Пропилтиоурацил (тиреостатик), глюкокортикоиди (хормони на надбъбречната кора), бета-блокери (лекарства за понижаване на високо кръвно налягане) и йод-съдържащи контрастни материи могат да подтиснат превръщането на левотироксин в по- ефективната форма (ТЗ) на щитовидния хормон.
 • Сертралин (лекарство против депресия) и хлороквин/прогуанил (лекарство против малария и ревматични заболявания) понижават ефективността на левотироксин.
 • Барбитуратите (определени сънотворни лекарства) и някои други лекарства могат да увеличат разграждането на левотироксин в черния дроб.
 • Нуждите от левотироксин могат да се увеличат по време на прием на хормонални лекарства за предпазване от забременяване или при хормоно-заместително лечение при менопауза.
 • Севеламер (лекарство за понижаване на повишените нива на фосфати в кръвта на пациенти на хемодиализа) може да намали усвояването и ефективността на левотироксин. Ето защо L-Тироксин 50 Берлин-Хеми трябва да се приема поне 1 час преди или 3 часа след прием на севеламер. Лекарят Ви ще проследява функцията на щитовидната жлеза по-често (вижте "Обърнете специално внимание при употребата на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми").

 

Други възможни взаимодействия

 • Амиодарон (лекарство за лечение на нарушен сърдечен ритъм), поради високото съдържание на йод, може да предизвика както хипертиреоидизъм, така и хипотиреоидизъм. Особено внимание е необходимо при възлеста гуша с необособени области, произвеждащи хормони (автономия).
 • Левотироксин може да усили ефекта на определени лекарства, потискащи кръвосъсирването (кумаринови производни) и да понижи ефекта на лекарствата, понижаващи кръвната захар. При едновременно лечение с тези лекарства и с левотироксин, особено в началото, Вашият лекар ще проследи параметрите на кръвосъсирване и нивата на кръвна захар и при необходимост ще коригира дозата на лекарствата, подтискащи кръвосъсирването или на лекарствата, понижаващи кръвната захар.

 

Прием на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми други лекарства
Продукти, съдържащи соя, могат да нарушат усвояването на левотироксин от червата. В началото и в края на диета, включваща соя, може да се наложи коригиране дозата на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми.

 

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Постоянното заместително лечение с хормони на щитовидната жлеза е особено важно при бременност и кърмене и поради това трябва да бъде продължено. Въпреки широката употреба по време на бременност все още опасностите за плода не са известни. Количеството щитовидни хормони, които се отделят в кърмата, дори и при лечение с високи дози левотироксин, е много ниско и безопасно.

Нуждите от левотироксин може да се увеличат по време на бременност при жени с хипотиреоидизъм поради по-високи нива на естрогена (женски полов хормон) в кръвта. Ето защо функцията на щитовидната жлеза трябва да се проследява както по време на бременността, така и след това и при необходимост дозата на хормона на щитовидната жлеза трябва да се коригира.

Независимо от това L-Тироксин 50 Берлин-Хеми не трябва да се прилага едновременно с лекарства, подтискащи повишената щитовидна функция (тиреостатици) по време на бременност. Това може да доведе до по-големи нужди от тиреостатик. За разлика от левотироксин, тиреостатиците могат да достигнат до циркулацията на плода през плацентата и могат да доведат до хипотиреоидизъм у плода. Ето защо по време на бременността лечението на хипертиреоидизъм трябва да се осъществява с ниски дози тиреостатици.

По време на бременност не трябва да се прави тиреоиден супресионен тест.

По време на бременност и кърмене трябва да се спазва стриктно дозата, предписана от лекаря и не трябва да се надвишава.

 

3. Как да приемате L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
Винаги приемайте L-Тироксин 50 Берлин-Хеми точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Индивидуалната дневна доза трябва да се определи с лабораторни и клинични изследвания. Лечението с хормон на щитовидната жлеза трябва да започне особено внимателно при пациенти в напреднала възраст, с коронарна болест на сърцето или с тежък или продължителен хипотиреоидизъм. Това означава, че трябва да се избере ниска начална доза, която бавно да се увеличава на по-големи интервали при чест контрол на щитовидните хормони.

Опитът показва, че ниските дози са достатъчни и при ниско телесно тегло и голяма възлеста гуша.

 

Дозировка
Обичайната доза е:

Приложение   Доза (микрограма/ден)

Хипотиреоидизъм:

Възрастни       
(Повишава се на интервали от 2-4 седмици с 25-50 микрограма) 

Начална

Поддържаща

25-50

100-200

Предпазване от повторно образуване на гуша след операция на гуша      75 - 200
Доброкачествена гуша при нормална функция на щитовидната жлеза   75 - 200
Придружаващо лечение с тиреостатици при хипертиреоидизъм   50- 100

       
При деца лечението започва с максимална доза до 1 таблетка L-Тироксин 50 Белин-Хеми дневно (еквивалентно на 50 микрограма левотироксин натрий дневно), а при новородени с до 1 таблетка L-Тироксин 50 Белин-Хеми дневно (еквивалентно на 25-50 микрограма левотироксин натрий).

При продължително лечение дозата се определя както от другите фактори, така и от възрастта и от теглото на всяко дете.

На таблицата са показани най-често използваните дози при заместително лечение при новородени и деца:

Възраст Доза микрограма/ден Доза микрограма/kg/ден
0-6 месеца 25-50 10-15
6-24 месеца 50-75 8-10
2-10 години 75 - 125 4-6
10-16 години 100-200 3-4
>16 години 100-200 2-3

      
При новородени с дефицит на щитовидните хормони е много важно лечението да започне възможно най-рано, за да се постигне нормално психическо и физическо развитие. Нивата на левотироксин в кръвта трябва да се поддържат в горни граници на нормата през първите 3-4 години от живота. През първите шест месеца от живота измерването нивата на левотироксин в кръвта е по-надежден метод в сравнение с нивата на TSH (тиреоиден стимулиращ хормон) в кръвта. Независимо от опималния прием на левотироксин, нормализирането нивата на TSH в някои случаи може да продължи до 2 години.

При продължително лечение, ако се налага приложение на по-висока доза, се препоръчва преминаване към форма, съдържаща по-висока доза активно вещество.

 

Указания за разделяне на таблетките
Поставете таблетката на твърда повърхност, като делителната черта остане от горната страна. Тогава с пръст натиснете вертикално горната страна на таблетката и така ще получите две равни половини на таблетката.
Ако имате чувството, че ефектът на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми е много силен или много слаб, говорете с Вашия лекар.

 

Начин на приложение
Цялата дневна доза се приема наведнъж с достатъчно течност на гладно поне половин час преди закуска.
Децата приемат цялата дневна доза наведнъж поне половин час преди първото хранене за деня. Поради това, таблетките се разтварят в малко вода до получаване на фина суспензия, която се приготвя непосредствено преди приема и се дава на детето с допълнително течност.

 

Продължителност на лечението

 • При хипотиреоидизъм: обикновено цял живот.
 • При профилактика на рецидив на гуша: от няколко месеци до години или цял живот.
 • При еутиреоидна гуша: от няколко месеци до години или цял живот.
  За лечението на еутиреоидна гуша са необходими от 6 месеца до 2 години. Ако през този период не се постигне ефект с L-Тироксин 50 Берлин-Хеми, трябва да се предприемат други терапевтични възможности.
 • При придружаващо лечение на терапия на хипертиреоидизъм: според продължителността на тиреостатичната терапия.

Продължителността на лечението се определя от лекар.

 

Ако сте приели повече от необходимата доза L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
В случай на предозиране може да се появят типични признаци на хипертиреоидизъм: сърцебиене, неправилен сърдечен ритъм, чувство за стягане в гърдите (ангина пекторис), мускулна слабост и мускулни крампи, горещи вълни, обилно изпотяване, висока температура, тремор на пръстите, субективно чувство на безпокойство, безсъние, загуба на тегло, повръщане, диария, менструални нарушения, главоболие, повишено мозъчно налягане.
Моля, информирайте Вашия лекар при проява на тези оплаквания.

 

Ако сте пропуснали да приемете L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
Ако пропуснете доза, не я компенсирайте с двойна доза. Продължете с нормалния дозов режим.

 

Ако сте спрели приема на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми
За успешно лечение се изисква редовно приложение на предписаната доза L-Тироксин 50 Берлин-Хеми. В случай на преустановяване или преждевременно прекъсване на лечението, може да се очаква отново проява на оплаквания, които се определят от подлежащото заболяване.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

 

4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства, L-Тироксин 50 Берлин-Хеми може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

При оценка на нежеланите реакции се приема следната честота:

Много чести Засягат повече от 1 на 10 лекувани пациенти
Чести Засягат от 1 до 10 на 100 лекувани пациенти
Нечести Засягат от 1 до 10 на 1000 лекувани пациенти
Редки Засягат от 1 до 10 на 10000 лекувани пациенти
Много редки Засягат по-малко от 1 на 10000 лекувани пациенти (честотата
не може да се определи от наличните данни)

 

При правилното приложение на L-Тироксин 50 Берлин-Хеми не се очакват нежелани лекарствени реакции.
Ако в изолирани случаи дозата не се понася добре или при предозиране, особено при много рязко повишаване на дозата в началото на лечението, може да се прояват типичните признаци на хипертиреоидизъм (сърцебиене, неправилен сърдечен ритъм, чувство за стягане в гърдите (ангина пекторис), мускулна слабост и мускулни крампи, горещи вълни, обилно изпотяване, висока температура, тремор на пръстите, субективно чувство на безпокойство, безсъние, загуба на тегло, повръщане, диария, менструални нарушения, главоболие, повишено мозъчно налягане) (вж. "Ако сте приели повече от необходимата доза L-Тироксин 50 Берлин- Хеми").

В този случай след консултация с Вашия лекар, дневната доза трябва да се намали или лечението да се преустанови за няколко дни. Веднага при отшумяване на нежеланите ефекти, лечението може да продължи с внимателно дозиране.

При свръхчувствителност към левотироксин или някоя от другите съставки, може да се проявят алергични реакции като обрив, спазъм на бронхиалната мускулатура със задух (бронхоспазъм) и оток на ларинкса. В изолирани случаи е описана проявата на тежък алергичен шок. При проява на реакции на свръхчувствителност, моля, незабавно посетете лекар.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Споделете мнението си за Л-ТИРОКСИН 50МКГ ТАБЛ. Х 50

Web Statistics