Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

КСАНАКС ТАБЛ. 0.25 МГ X 100

Ксанакс таблетки се използва за лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния или депресия, свързана с други заболявания. Ксанакс таблетки се използва също за лечение на панически разстройства.

Този продукт Ви носи 86 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

КСАНАКС 0,25 mg таблетки /

XANAX 0,25 mg tablets

алпразолам / (alprazolam)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:  

1. Какво представлява КСАНАКС таблетки и за каво се използват 2. Какво трябва да знаете, преди да приемете КСАНАКС таблетки

3. Как да приемате КСАНАКС таблетки   

4. Възможни нежелани реакции

5. Как да съхранявате КСАНАКС таблетки

6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1. Какво представлява КСАНАКС таблетки и за какво се използва

КСАНАКС таблетки принадлежи към група лекарства, наречени бензодиазепини.

КСАНАКС таблетки се използва за лечение на тревожност, смесени тревожно-депресивни състояния или депресия, свързана с други заболявалия.

КСАНАКС таблетки се използва също за лечение на панически разстройства.

КСАНАКС таблетки се отпуска по специално лекарско предписание.

Какво трябва да знаете, преди да приемете КСАНАКС таблетки 

ако страдате от тежка чернодробна недостатъчност

Обърнете специално внимание при употребата на КСАНАКС таблетки:

-     ако приемате други лекарства, предписани от лекар или закупени от Вас, в частност алкохол или лекарства, за които е известно, че водят до подтискане на централната нервна система (ЦНС).

-     ако имате чернодробни или бъбречни проблеми.

-     ако се чувствате потиснат, консултирайте се с Вашия лекар.

Прилагането на КСАНАКС таблетки при деца и юноши на възраст под 18 години не се препоръчва.

Бензодиазепините и свързаните с тях продукти трябва да се използват с внимание при хора в старческа възраст, поради риск от усещане за успокояване/отпуснатост (седиране) и/или мускулно

-     скелетна слабост, които могат да предизвикат падане, често със сериозни последици в тази възрастова група.

Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да увеличите дозата или да прекратите приема на лекарството.

Бързото намаляване или рязкото спиране на лечението с алпразолам, ще бъде съпроводено от синдром на отнемане. Симптомите могат да бъдат лека дисфория, безсъние, главоболие, мускулна болка, тревожност, напрежение, безпокойство, объркване и раздразнителност. В тежки случаи могат да възникнат следните симптоми: коремни и мускулни крампи, повръщане, потене, тремор, конвулсии, дереализация, деперсонализация, хиперакузис, скованост и изтръпване на крайниците, свръхчувствителност към светлина, шум и физически контакт, халюцинации или епилептични припадъци.

Други лекарства и КСАНАКС таблетки

Информирайте Вашия лекар ако приемате, каквото и да е лекарство с КСАНАКС таблетки. Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

КСАНАКС таблетки с храна, напитки и алкохол

Не пийте алкохол, докато приемате КСАНАКС таблетки.

Бременност, кърмене и фертилитет

КСАНАКС таблетки не трябва да се приема по време на бременност, тъй като има риск от засягане на плода. Незабавно се свържете с Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете докато приемате КСАНАКС таблетки. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

При новородени, изложени на бензодиазепини в края на третия триместьр на бременността или по време на раждането, се съобщава за поява на синдрома на отпуснатото кърмаче или за симптоми на отнемане при новороденото. При употреба на алпразолам по време на бременност или ако пациентката забременее, докато приема алпразолам, тя трябва да бъде запозната с потенциалния риск за плода.

Не се препоръчва да кърмите Вашето бебе докато приемате КСАНАКС табл

Шофиране и работа с машини 

КСАНАКС таблетки може да предизвика сънливост. Не трябва да шофирате, да работите с машини или да изпълнявате други потенциално опасни дейности, ако не Ви е известно дали това лекарство повлиява способността Ви да изпълнявате тези дейности.        

КСАНАКС таблетки съдържат лактоза

КСАНАКС таблетки съдържат лактоза. Ако сте свръхчувствителни към някои типове захар, трябва да се свържете с Вашия лекар преди да използвате това лекарство.

3. Как да приемате КСАНАКС таблетки

Общата продължителност на лечение не трябва да надвишава 8-12 седмици, включително процеса на намаляване на дозата.

Вашата доза ще бъде индивидуализирана в зависимост от тежестта на симптомите и индивидуалния Ви отговор към лекарството. Винаги приемайте това лекарство точно както Вие казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте приели повече от необходимата доза КСАНАКС таблетки

Незабавно се свържете с Вашия лекар или най-близкото отделение за спешна помощ. Носете Вашата кутия КСАНАКС таблетки със себе си.

Ако сте пропуснали да приемете КСАНАКС таблетки

Ако забравите да вземете една доза, вземете я веднага щом си спомните, освен ако не е дошло време за Вашата следваща доза. В този случай просто вземете Вашата следваща доза. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ефекти при спиране на лечението с КСАНАКС таблетки

Не спирайте сами приема на КСАНАКС таблетки. Вашият лекар ще Ви каже как да го направите. 4. Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, КСАНАКС таблетки може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежелани реакции, ако такива настъпят, по принцип се наблюдават в началото на лечението и обикновено изчезват при продължителна употреба или при намаляване на дозата.

Много чести нежелани реакции, които могат да засегнат повече от 1 на 10 човека:

Депресия, успокояване, сънливост, нарушения в равновесието и координацията на движенията, паметови нарушения, говорни нарушения, замаяност, главоболие, запек, сухота в устата, умора, раздразнителност.

Нечестн нежелани реакции, които могат да се засегнат до 1 яа 100 човека: мания, халюцинации, гняв, приповдигнатост, загуба на памет, мускулна слабост, менструални нарушения, незадържане на урина.

Нежелани реакции, с неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оценка) са: Повишена секреция на хормона пролактин (хиперпролактинемия), резки промени в настроението, агресивно поведение, враждебност, абнормно мислене, нервност, придружена от повишена двигателна активност, спазми и неволеви движения на мускулите (дистония), стомашно- чревни нарушения, възпаление на черния дроб, нарушена чернодробна функция, жълтеница, задържане на урина, оток на крайниците, повишено вътреочно налягане, вегетативни реакции, тежка алергична реакция с подуване кожата и подкожните тъкани, която може да предизвика оток на лицето и гърлото (ангиоедем), реакция на фоточувствителност.

Употребата на бензодиазепини може да доведе до развитие на физическа и психическа зависимост, синдром на отнемане/rebound феномен (симптомите, довели до лечение с бензодиазепини могат да се появяват в усилена форма при спиране на лечението). Може да бъде придружен от други реакции, включващи промени в настроението, тревожност или нарушения на съня и безпокойство.

При рязко спиране на лечението, особено при пациенти, лекувани с високи дози, могат да се появят симптоми на отнемане като раздразнителност, безсъние, крампи, позиви за повръщане, потене, конвулсии и делириум. Постепенното понижаване на дозата под контрола на Вашия лекар спомага за предпазване от такива реакции.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт.

Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул. „Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: +359 2 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5. Как да съхранявате КСАНАКС таблетки

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25°С.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци/Норитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки

спомогнат за опазване на околната среда. 

Какво съдържа КСАНАКС таблетки

-     Активното вещество е алпразолам. Всяка таблетка съдържа 0,25 mg или 0,5 mg алпразолам.

-     Другите съставки са: лактоза монохидрат, микрокристална целулоза» докузат натрий (85%)+ натриев бензоат (15%), колоиден силиций, безводен, магнезиев стеарат, царевично нишесте. Таблетките от 0,5 mg съдържат също и оцветителя еритрозин натрий алуминиев лак.

КСАНАКС таблетки се предлагат в картонени кутии, съдържащи 30 или 100 таблетки.

Не всички видове опаковки могат да бъдат пуснати в продажба.

PFIZER EUROPE МА EEIG, Ramsgate Road,

Sandwich, Kent,

CT13 9NJ,

Обединено кралство

Производител:

Pfizer Italia S.r.l.

Locality Marino del Tronto 63100 Ascoli Piceno (AP) Италия

За допълнителна информация относно това лекарство, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба.

Дата аа последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за КСАНАКС ТАБЛ. 0.25 МГ X 100

Web Statistics