Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

КЛАЦИД 125МГ/5МЛ ГРАНУЛИ ЗА СУСПЕНЗИЯ 100МЛ

KLACID / КЛАЦИД (clarithromycin)СУСПЕНСИЯ ЗА ДЕЦА125MG/5 ML се използва за лечение на инфекции като:* Инфекции на гърлото и синусите* Гръдни инфекции, като бронхит и пневмонии * Инфекции на кожата и кожните придатъци* Инфекции на ухото, особено възпаление на средното ухо (остър отит на средното ухо)

Този продукт Ви носи 131 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

KLACID / КЛАЦИД

ГРАНУЛИ ЗА ПЕРОРАЛНА СУСПЕНСИЯ 125 MG/5 ML

(Clarithromycin)

 

СЪСТАВ

Наименованието на лекарствения продукт за Вашето дете е Кпацид, гранули за перорална суспенсия. Пероралната суспенсия се получава като към гранулите в бутилката се добави вода до мерителната черта (около 32 ml). Всеки 5 ml от готовата перорална суспенсия съдържат като активно вещество 125 mg кларитромицин.

Другите съставки включват: захароза, карбопол 974Р, повидон К90, хидроксипропил метилцелулоза фталат, рициново масло, силициев диоксид, ксантанова гума, вкус на плодов пунш, калиев сорбат, лимонена киселина, малтодекстрин, титанов двуокис и вода.

Гранулите за перорална суспенсия Кпацид са с мръсно бял цвят и са налични в бутилка от 60 ml.
Кпацид е антибиотик, който принадлежи към групата, наричана макролиди. Антибиотиците спират растежа на бактериите (микробите), които причиняват инфекции. Неговата употреба се описва по-долу.

 

Име и адрес на производителя

Abbott S.p.A., 0410 Campoverde di Aprilia (Latina), Italy

Име и адрес на притежателя на разрешението за употреба

Abbott Laboratories Limited, Queenborough, Kent, ME 11 5EL, United Kingdom

 

ПРИЛОЖЕНИЕ

Клацид суспендия се използва за лечение на инфекции като:

* Инфекции на гърлото и синусите

* Гръдни инфекции, като бронхит и пневмонии

*Инфекции на кожата и кожните придатъци

* Инфекции на ухото, особено възпаление на средното ухо (остър отит на средното
 ухо)

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не давайте Кпацид на Вашето дете, ако Ви е съобщавано; че той или тя е алегичен/а към кларитромицин или други макролидни антибиотици, като еритромицин или азитромицин.
Не давайте на Вашето дете, докато взима Кпацид, ерготаминови или дихидроерготаминови таблетки, например кафергот, или го накарайте да използва ерготаминови инхалатори против мигрена.
Не давайте на Вашето дете терфенадин или астемизол (широко използвани за сенна хрема или алергии) или цизаприд, или таблетки пимозид, докато приема Кпацид, тъй като комбинирането на тези лекарствени продукти може понякога да доведе до сериозни нарушения в сърдечния ритъм. Консултирайте се с Вашия лекар за съвет по отношение на алтернативни лекарствени продукти.
Ако детето Ви има чернодробни или бъбречни проблеми, поговорете с Вашия лекар, преди да му дадете този лекарствен продукт.

Ако детето Ви развие тежка и продължителна диария по време на или след приема на Кпацид, незабавно информирайте Вашия лекар.

Кажете на Вашия лекар, ако детето Ви взима някой от следните лекарствени продукти: дигоксин (лекарствен продукт за сърце), варфарин (за разреждане на кръвта), ерготамин или дихидроерготамин (при мигрена), карбамазепин или фенитоин (лекарствени продукти за епилепсия), теофилин (подпомага дишането), терфенадин или астемизол (за алергии и сенна хрема), триазолам или мидазолам (седативни), дизопирамид (за сърце), симвастатин или ловастатин (при висок холестерол), цизаприд (при стомашни нарушения), циклоспорин, пимозид, зидовудин или рифабутин (за лечение на някои инфекции) и такролимус (при трансплантиране на органи).

Не е позната безопасността на Клацид по време на бременност и кърмене. Тъй като Кпацид може да се дава на момичета в репродуктивна възраст, ако е известна или подозирана бременността, Вие трябва да разговаряте с лекаря, преди да дадете този продукт.

 

 

Прилагане на пероралната суспенсия Клацид

Подготовка за употреба: добавете вода към гранулите в бутилката до мерителната черта (около 32 ml) и разклатете, за да получите 60 ml суспенсия. Ако след това нивото на суспенсията в бутилката е под мерителната черта, добавете още вода. Концентрацията на clarithromyicin в така приготвената суспенсия е 125 mg на 5 ml.

 

ПЕРОРАЛНА СУСПЕНСИЯ КЛАЦИД, 125 MG/5 ML.

ДОЗИРАНЕ ЗА ДЕЦА

Ha деца, чието телесно тегло е по-ниско от 8 kg трябва да се дава доза от 0,3 ml/kg, два пъти дневно. Лекарите може понякога да назначат по-висока или по-ниска доза от посочената. Проверете с лекаря или фармацевта, ако не сте сигурни как ще бъде изчислена дозата за Вашето дете.

Пероралната суспенсия Кпацид трябва да се дава двукратно дневно, веднъж сутрин, а след това привечер. Тя може да се дава по време на хранене, ако това е по-удобно. Преди всяка употреба трябва да разклатите добре бутилката, а след употреба да завъртите здраво капачката. Пероралната суспенсия Клацид обикновено се дава в продължение на 5 до 10 дни.
Ако сте забравили да дадете на детето си доза от лекарствения продукт, дайте дозата веднага след като си спомните. Не давайте в един ден повече перорална суспенсия Кпацид, отколкото Ви е казал лекарят да давате.

Не спирайте да давате лекарствения продукт, ако детето се почувства по-добре. Важно е да давате лекарството толкова дълго, колкото Ви е казал лекарят да го правите, в противен случай проблемът може да се прояви отново.

ПРЕДОЗИРАНЕ

Ако случайно сте дали на Вашето дете, повече перорална суспенсия Кпацид в един ден, отколкото Ви е казал лекарят, или Вашето дете случайно е погълнало малки количества лекарство допълнително, спешно потърсете лекарски съвет. Предозирането на пероралната суспенсия Кпацид може да доведе до повръщане и стомашни болки.

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ

Пероралната суспенсия Клацид понякога води до стомашни проблеми като лошо храносмилане, гадене, повръщане, стомашна болка или диария. Вашето дете може да почувства също скованост или мравучкане. Ако Вашето дете развие тежка или продължителна диария по време или след приема на пероралната суспенсия Кпацид, незабавно се консултирайте с лекар. Има съобщения също за главоболие, ставна или мускулна болка, или загуба на мускулна тъкан.

Вашето дете може да има също оплаквания от наличието на странен вкус в устата или промяна във вкусовите усещания и тези за мирис, докато взима пероралната суспенсия Клацид. Въпреки това, посочените ефекти са временни и заради тях не трябва да спирате да давате лекарствения продукт. Много рядко зъбите променят цвета си, но в повечето случаи, това може да се премахне чрез професионално почистване от стоматолог. Също има съобщения за причинено от Кпацид задебеляване или потъмняване на езика, язви и "млечница" в устата.

Ако на детето Ви се направи кръвен тест, докато приема перорална суспенсия Кпацид, може да се установи, че той/тя има повишени чернодробни ензими. Тези нива скоро ще се върнат до нормалните и няма вероятностВашето дете да прояви някакви симптоми. Въпреки това, рядко пероралната суспенсия Кпацид може да предизвика жълтеница и други чернодробни нарушения, затова ако детето Ви не се чувства добре или развие жълто оцветяване на кожата и/или очите, незабавно се консултирайте с Вашия лекар. Съобщава се също за бъбречни проблеми и рядко, бъбречна недостатъчност. Понякога кръвният тест може да покаже ниски нива на белите кръвни клетки.

Рядко за пероралната суспенсия Клацид са съобщавани алергични реакции, включително обриви. В много редки случаи, може да настъпят затруднено дишане, слабост, оток на лицето и гърлото, които могат да изискват спешно лечение. Алергичните реакции могат да варират по тежест от леко сърбящи кожни ерупции, до по-рядко и по-сериозно състояние, наричано синдром на Stevens-Johnson (който представлява тежко заболяване, с язви в устата, по устните и кожата) или токсична епидермална некролиза (която представлява тежко заболяване, с лющене на кожата). 

Има също няколко случаи на замаяност, загуба на ориентация, "звънтене" в ушите, затруднено заспиване, халюцинации (привиждане на несъществуващи неща), кошмари, обърканост, промяна в чувството за реалност и паника. Тези ефекти са краткотрайни и бързо изчезват. Много рядко се съобщава за прималяване, поради ниски нива на кръвната захар, нарушения на настроението и поведението, които в тежките случаи изискват хоспитализация. Много рядко се съобщава за възпаление на очите, най-вече от пациенти, приемащи рифабутин. Нарушения в сърдечния ритъм,  възпаление на панкреаса и гърчове също се съобщават рядко.

Има редки съобщения за загуба на слуха при употреба на clarithromycin, което е временно и обикновено обратимо след преустановяване на лечението.
Консултирайте се с Вашия лекар, ако детето Ви има някои от тези проблеми или се проявят някакви други неочаквани или необичайни симптоми.

 

СЪХРАНЕНИЕ

Не употребявайте този лекарствен продукт след неговата дата "годен до", която е отпечатана върху опаковката. Ако той е с изтекъл срок на годност, върнете го на Вашия фармацевт и при необходимост, вземете нова рецепта от лекаря.

Съхранявайте лекарствения продукт при температура под 25°С.

Съхранявайте на място далеч от погледа и достъпа на деца.

Пероралната суспенсия Кпацид трябва да се използа в рамките на 14 дни след разтваряне. Да не се замразява или съхранява в хладилник.

Споделете мнението си за КЛАЦИД 125МГ/5МЛ ГРАНУЛИ ЗА СУСПЕНЗИЯ 100МЛ

Web Statistics