Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

КЛАЦИД СР /ХЛ х14тб

КЛАЦИД / KLACID SR XL (CLARITHROMYCIN) се прилага при: Инфекции на дихателните пътища и белия дроб, остро възпаление на средното ухо, синуити, жлъчни инфекции, за ерадикация на Helicobacter pylori при язвена болест; кожно - мекотъканни инфекции; микобактериални инфекции и др. Има мощен антибактериален ефект спрямо стрептококи, стафилококи, повлиява също Хламидия, Моксарела катаралис, Микоплазма пневмоние, Легионела пневмоние и др.

Този продукт Ви носи 585 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

                          КЛАЦИД / KLACID  SR  XL х 14табл.

 

СЪСТАВ:

Clarithromycin. Антибактериален препарат от групата на макролидите.

ПОКАЗАНИЯ:

Инфекции на дихателните пътища и белия дроб, остро възпаление на средното ухо, синуити, жлъчни инфекции, за ерадикация на Helicobacter pylori при язвена болест; кожно - мекотъканни инфекции; микобактериални инфекции и др. Има мощен антибактериален ефект спрямо стрептококи, стафилококи, повлиява също Хламидия, Моксарела катаралис, Микоплазма пневмоние, Легионела пневмоние и др.

 

 

 

ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ KLACID SR
Вие не трябва да приемате този лекарствен продукт, ако:

•имате алергия към активното вещество (кларитромицин), към някое от помощните вещества (вж. точка 6 - Допълнителна информация) или към друг антибиотик от групата на макролидите.
•приемате някое от следните лекарства: цизаприд, пимозид, терфенадин и ерготамин или дихидроерготамин (моля, вж. и написаното по-долу)
•(имате ниски нива на калий в кръвта (хипокалиемия).
Тъй като дозата от 500 mg дневно не може да бъде намалена,Klacid SR е противопоказан при пациенти с тежка бъбречна недостатъчност. 


Обърнете специално внимание при употребата на Klacid SR
Вашият лекар може да прецени, че този лекарствен продукт не е подходящ за Вас, ако имате определено нарушение на чернодробната функция или бъбреците. Може да е необходимо и провеждането на допълнителни изследвани, за които ще бъдете уведомени от Вашия лекар.
Уведомете Вашия лекар в случай, че приемате лекарство, съдържащо колхицин, поради възможността от появата на токсични ефекти при едновременното приложение с кларитромицин (активното вещество в Klacid), особено ако сте в напреднала възраст и/или страдате от бъбречна недостатъчност.
Приложението на почти всички антибиотици, включително Klacid, може да доведе до нарушение в баланса на присъстващите в дебелото черво бактерии и свръхрастеж на определени, причиняващи възпаление на дебелото черво бактерии. Това състояние е известно като псевдомембранозен колит и най-често се проявява с появата на диария по време или след преустановяване на лечението с антибиотика. Ето защо, е много важно да уведомите Вашия лекар за появата на диария, дори доста време (1-2 месеца) след спиране на антибиотичното лечение.
Както при другите антибиотици, продължителното лечение с кларитромицин може да доведе до развитието на множество резистентни (нечувствителни към даден антибиотик) бактерии и гъбички. При появата на подобни инфекции е необходимо започването на определено от Вашия лекар лечение.
Възможно е обостряне симптомите на заболяването миастения гравис (нервно-мускулно заболяване най-често характеризищо се с мускулна слабост) по време на лечението с този лекарствен продукт.
Всяка таблетка съдържа 115 mg лактоза. Вие не трябва да приемате този продукт, ако Ви е известно, че имате непоносимост към някои захари.

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Моля, информирайте Вашия лекар, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Този лекарствен продук може да промени ефекта на редица лекарства, така както други лекарства може да променят ефекта на Klacid.
Особено важно е да уведомите Вашия лекар, ако приемате някое от следните лекарства:
*цизаприд (при стомашни проблеми), пимозид (при психични нарушения), терфенадин (при алергии или сенна хрема), ерготамин или дихидроерготамин (при мигрена) - приложението на тези лекарства с Klacid е апсолютно забранено (вж. по-горе)
*дигоксин (сърдечно-съдово лекарство)
*варфарин и други антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта)
*карбамазепин или фенитоин (при епилепсия)
*астемизол (при алергии и сенна хрема)
*теофилин (за облекчаване на дишането)
*триазолам, алпразолам и мидазолам (седативни лекарства)
*хинидин и дизопирамид (сърдечно-съдови лекарства),
*ловастатин или симвастатин (при висок холестерол)
*циметидин (при стомашни проблеми)
*циклоспорин и такр^шмус (за потискане на имунната реакция, най-често при органна трансплантация)
*флуконазол, итраконазол (при лечение на гъбични инфекции)
*силденафил, тадалафил и варденафил (при нарушена ерекция или т.н еректилна дисфункция)
*зидовудин, ритонавир, саквинавир, атазанавир (лекарства за лечение на НIV/СПИН)
*рифабутин (за лечение на някои инфекции)
*елетриптан (за лечение на мигрена)
*зипразидон (за лечение на шизофрения).


БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Вашият лекар ще прецени възможността за прилагане на този продукт в случай на бременност или кърмене, както и ще обсъди с Вас всички ползи и рискове, свързани с неговото приложение (включително и възможните рискове за плода).


ШОФИРАНЕ И РАБОТА С МАШИНИ

Няма данни за влиянието на продукта върху способността за шофиране. При шофиране или работа с машини трябва да се има предвид възможността за поява на замаяност.

 

ДОЗИРОВКА И ПРИЛОЖЕНИЕ:

 
Винаги приемайте Klacid SR, точно както Ви е казал Вашия лекар. Ако не сте сигурни в нещо попитайте Вашия лекар или фармацевт. Обичайната доза е:
Възрастни: една таблетка с изменено освобождаване от 500 mg дневно, приета с храна.
При по-тежки инфекции, дозата може да бъде повишена на две таблетки с изменено
освобождаване от 500 mg, приети като еднократна дневна доза. Дозата трябва да се приема по едно и също време всеки ден.
Таблетките трябва да се гълтат цели.
Обичайната продължителност на лечението е 6 до 14 дни.
Деца над 12 години: като при възрастни.
Дена под 12 години: необходимо е да се използва пероралната суспензия на Klacid за деца.


ПРЕДОЗИРАНЕ

Ако сте приели повече от необходимата доза Klacid SR, незабавно потърсете Вашия лекар или отидете в най-близкото заведение за медицинска помощ.

 
Ако сте пропуснали да приемете доза Klacid SR
Приемете пропусната доза веднага щом се сетите и след това преминете към нормалния режим на лечение. Ако наближава времето за прием на следващата доза, пропуснете забравената. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този лекарствен продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.


ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
 

Както всички лекарства, така и този лекарствен продукт може да доведе до появата на нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Най -често съобщаваните нежелани лекарствени реакции са нарушенията от страна на стомашно-чревния тракт (гадене, повръщане, диария, нарушено храносмилане, коремна болка).
По-долу са представени и останалите нежелани лекарствени реакции, наблюдавани по време на клиничните проучвания и след пускането на продукта на пазара. Не се притеснявайте от дългия списък с нежелани реакции, при Вас може да не се появи нито една от тях.
Инфекции: гъбични инфекции в областта на устата и влагалището, инфекции на кожата, на стомашно-чревния тракт, носа и влагалището.
Нарушения в кръвната картина: анемия и промяна в броя на отделните кръвни клетки (най-често понижение на белите кръвни клетки и тромбоцитите (кръвните плочки, участващи в кръвосъсирването)).
Нарушения от страна на хрането и обмяната на веществата: загуба или повишение на апетита, понижение на калция и кръвната захар и повишение на пикочната киселина и хлоридите.
Психични нарушения: депресия, безсъние, нервност, сънливост, необичайни сънища, тревожност, обърканост, дезориентация, халюцинации
Нарушения на нервната система: нарушение (загуба) на вкуса и обонянието, замаяност, главоболие, неволно потрепване на мускулите.
Нарушения на очите, ухото и лабиринта: възпаление лигавицата на очите (конюнктивит), нарушение на слуха (вкл. глухота) и зрението, световъртеж Сърдечно-съдови нарушения: разширяване на съдовете, нарушения в ритъма на сърцето, включително промени в електрокардиограмата
Нарушения от страна на дихателната система: астма, нарушено дишане и нарушена функцията на белите дробове
Стомашно-чревни нарушения: подуване на корема, възпаление на дебелото черво (псевдомембранозен колит, вж. написаното по-горе) запек, сухота в устата, уригване, кървене, възпаление лигавицата на устата, промяна в оцветяването на езика и зъбите, възпаление на задстомашната жлеза;
Чернодробни и жлъчни нарушения: възпаление на черния дроб (хепатит) и жълтеница (жълто оцветяване на кожата и бялата част на очите)
Нарушения на кожата и подкожната тъкан: суха кожа, екзема, повишено потене, сърбеж, обрив, уртикария
Нарушения на мускулно-скелетната система: болка в гърба
Нарушения на бъбреците и пикочните пътища: възпаление на бъбреците, наличието на албумин, кръв или гной в урината
Нарушения на имунната система: различни алергични реакции, някои от които тежки Общи нарушения: умора, отоци, гръдна болка, физическо неразположение, болка, жажда
**Изследвания: възможна е появата на отклонения от нормалните стойности при провеждането на редица лобораторни изследвания (напр. повишение на билирубина, серумния креатинин, уреята, някои от чернодробните ензими и др.)

 
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.


КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ KLACID SR
* Съхранявайте на място, недостъпно за деца
*Този лекарствен продукт не трябва да се съхранява при температура над 30 °С
*Klacid не трябва да бъде използван след срока на годност отбелязан върху опаковката. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. 


Притежател на разрешението за употреба и производител
Притежател на разрешението за употреба

Abbott Laboratories Limited
Queenborough
Kent ME11 5EL
Обединено Кралство

 

Споделете мнението си за КЛАЦИД СР /ХЛ х14тб

Web Statistics