Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

АКСЕФ 250 ТАБЛ. ФИЛМ 250МГ x 10

AKSEF / АКСЕФ    е антибиотик от групата на цефалоспорините и е активен спрямо щамовете на различни Грам-положителни, Грам-отрицателни и някои анаеробни микроорганизми.Използва се  за лечение при:* Инфекции на долните дихателни пътища: остър бронхит, обострен хроничен бронхит и пневмония. * Инфекции на горните дихателни пътища: УНГ инфекции, като отит на средното ухо, синузит, тонзилит и фарингит. * Урогенитални инфекции: пиелонефрит, цистит и уретрит. * Инфекции на кожата и меките тъкани: фурункулоза, пиодермия и импетиго. * Гонорея: остър неусложнен гонококов уретрит и цервицит.

Този продукт Ви носи 192 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

АКСЕФ 250 mg филмирани таблетки /

AKSEF 2S0 mg film-coated tablets

цефуроксим (cefuroxime)

Прочетете внимателно цялата листовка преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо от това, че техните симптоми са същите като Вашите.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:

1.   Какво представлява АКСЕФ и за какво се използва

2.   Преди да приемете АКСЕФ

3.   Как да приемате АКСЕФ

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате АКСЕФ

6.   Допълнителна информация

1.   КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АКСЕФ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА

Активното вещество в АКСЕФ е цефуроксим (като цефуроксим аксетил), който принадлежи към второ поколение цефал оспори ни. Цефуроксим е бактерициден антибиотик, който убива бактериите, причиняващи инфекции.

АКСЕФ филмирани таблетки е показан за лечение на следните инфекции, причинени от чуствителни бактерии:

•     Инфекции на долните дихателни пътища: остър бронхит, обострен хроничен бронхит и пневмония (инфекция на белите дробове)

•     Инфекции на горните дихателни пътища: УНГ инфекции, като отит (възпаление) на средното ухо, синузит (възпаление на околоносните кухини (синуси)), тонзилит (възпаление на сливиците) и фарингит (остро възпаление на лигавицата на гьлтача)

•     Урогенитални инфекции: пиелонефрит (бактериално възпаление на бъбрека и неговото легенче), цистит (възпалително заболяване на лигавицата на пикочния мехур, което се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината, тазова болка) и възпаление на уретрата, предизвикано от микроорганизми, проявяващо се със сърбеж, парене, болка при уриниране

•     Инфекции на кожата и меките тъкани: фурункулоза (наличие на циреи, които се задържат по-дълго време и имат склонност да се повтарят), пиодермия (бактериална инфекция на кожата, причинена най-често от стафилококи или стрептококи, с основен симптом нагнояване) и импетиго (остро заразно заболяване на кожата, протичащо с мехурчета, които по-късно се покриват с коричка)

•     Гонорея (полово предавана болест, известна още като трипер): остър неусложнен гонококов уретрит и цервицит (възпаление на слизестата обвивка на шийката на щ

•     Ранен стадий на Лаймска болест (бактериално инфекциозно заболяване, от един вид спирохета и се разпространява чрез ухапване от кърлеж) и пред< последващо развитие на болестта в късен стадий при възрастни и деца над

2.   ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ АКСЕФ Не приемайте АКСЕФ

ако сте алергични (свръхчувствителни) към цефуроксим, към други антибиотици от групата на цефалоспорините или към някое от помощните вещества на АКСЕФ. Алергичната реакция може да се разпознае по наличието на: обрив, сърбеж, зачервяване на кожата или затруднено дишане.

Обърнете специално внимание при употребата на АКСЕФ

Цефалоспориновите антибиотици най-общо могат да бъдат прилагани при пациенти свръхчуствителни към пеницилини, въпреки, че е доказана кръстосана реакция. Ако сте имали алергични реакции спрямо пеницилин, уведомете Вашия лекар, тъй като е необходимо да Ви обърне специално внимание. Той ще прецени дали развивате клинично значима алергична реакция и дали лекарството трябва да бъде спряно и да се започне съответна терапия.

Когато приемате продължително цефуроксим, както и при други широкоспектърни антибиотици, може да се предизвика развитието на нечувствителни микроорганизми (например гъбички), които могат да наложат спиране на лечението. Ако развивате диария по време или след употребата на антибиотика, съобщете на Вашия лекар, тъй като това може да се дължи на псевдомембранозен колит.

При пациенти на хемодиализа трябва да се има предвид, че продуктът се отстранява при хемодиализа. Уведомете лекуващия лекар, ако имате бъбречно заболяване.

След лечение на Лаймска болест с цефуроксим е наблюдавана реакция на Jarisch-Herxheimer. Тя е в резултат на бактерицидната активност на цефуроксим към причинителя на Лаймска болест спирохета Borrelia burgdorferi. Пациентите трябва да бъдат успокоени, че това е често и преходно последствие от антибиотично лечение на Лаймска болест.

Ако изследвате урината си за захар или Ви предстоят други лабораторни тестове (например за определяне на глюкоза в кръвта, за изследване на чернодробната функция или тест на Coombs), уведомете лекаря или медицинския лаборант, че приемате АКСЕФ, тъй като антибиотикът може да повлияе на резултатите от изследванията.

Приложение при деца и юноши

АКСЕФ филмирани таблетки може да се прилага при деца над 2 годишна възраст.

Приложение при пациенти в напреднала възраст и пациенти с бъбречно увреждане

Не са необходими специални предпазни мерки при пациенти с бъбречно увреждане или при такива на хемодиализа, или при пациенти в напреднала възраст, в случай че дневната доза на лекарството не надхвърля 1 g.

Прием на други лекарства

Моля, информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.

Заедно с други антибиотици цефуроксим може да повлияе на чревната флора, водейки до по-ниска реабсорбция на естрогени (група хормони, секретирани от яйчниците) и намалявайки ефикасността на съвместно приложените перорални контрацептиви (противозачатъчни средства).

Едновременото приложение с пробенцид (лекарство за подагра) предизвиква повиша на цефуроксим в плазмата, поради намаленото бъбречно отделяне. 

Употреба на АКСЕФ с храни и напитки

За оптимална резорбция таблетките АКСЕФ трябва да се вземат след храна.

Бременност и кърмене

Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.

Преди да започнете да вземате АКСЕФ е важно да уведомите Вашия лекар, ако сте бременна, планирате да забременеете, кърмите или планирате да кърмите.

Няма експериментални данни за ембриотоксично или тератогенно действие, дължащо се на цефуроксим, но както при всички лекарства той трябва да бъде прилаган с повишено внимание по време на първите месеци от бременноста.

Цефуроксим преминава в майчиното мляко и в резултат на това при кърмачки АКСЕФ трябва да се прилага с повишено внимание.

Шофиране и работа с машини

В случай на замайване не шофирайте и не използвайте никакви инструменти или машини.

3.   КАК ДА ПРИЕМАТЕ АКСЕФ

Винаги приемайте АКСЕФ точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза за възрастни и деца над 12 години е:

Инфекции Препоръчителна доза     Курс на лечение

Фарингит, ларингит, синузит     250 mg 2 пъти дневно      10 дни

Остър бронхит     250 mg или 500 mg 2 пъти дневно   5-10 дни

Обострен хроничен бронхит      250 mg или 500 mg 2 пъти дневно   10 дни

Урогенитални инфекции: пиелонефрит, цистит и уретрит     125 mg или 250 mg 2 пъти дневно   7-10 дни

Инфекции на кожата и меките тъкани: фурункулоза, пиодермия и импетиго   250 mg или 500 mg 2 пъти дневно      10 дни

Гонорея    1000 mg еднократно  единична доза

Ранен стадий на Лаймска болест     500 mg 2 пъти дневно      20 дни

Дозировка ПРИ деца

Обичайната доза е 125 mg два пъти дневно или 10 mg/kg два пъти дневно като дневната доза не трябва да надвишава 250 mg. При деца на възраст над 2 години при възпаление на средното ухо 250 mg два пъти дневно или 15 mg/kg два пъти дневно като дневната доза не трябва да надвишава 500 mg.

Таблетките AKSEF трябва да се поглъщат без да се дъвчат, за да се избегне промяна във вкуса.

Не е опасно, ако сте приели по-голямо количество от предписаната доза АКСЕФ, освен, ако не сте погълнали съдържанието на цялата опаковка наведнъж. В такъв случай незабавно по^зе^е-нгаи^^^ близкото лечебно заведение като вземете и лекарството или опаковката му със себ^^^1^У^^лхч свържете с Вашия лекар.

Не превишавайте препоръчаната доза и продължителността на лечението.  

Ако сте пропуснали да приемете АКСЕФ

Ако сте пропуснали да приемете АКСЕФ вземете таблетката веднага щом се сетите, освен ако не е много близо до следващата доза. Ако това се случи, пропуснете приема и вземете следващата таблетка като следвате предписаното Ви лечение.

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата таблетка.

Ако сте спрели приема на АКСЕФ

Не спирайте лечението преди да сте завършили пълния курс на лечение, независимо че сте се почувствали по-добре. Възможно е да не сте се излекували напълно и някои от симптомите да се проявят отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ

Както всички лекарства, АКСЕФ може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нежеланите реакции спрямо цефуроксим обикновено са леки и бързопреходни.

Често срещани нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 100 пациента, но по-малко от 1 на всеки 10 пациента, са:

•     кандидоза (млечница) при продължително приложение ( инфекция на влагалището, устата или кожата, причинена от дрождеподобни гъбички)

•     еозинофилия (повишен брой на определен вид бели кръвни клетки)

•     главоболие, световъртеж

•     стомашно-чревни смущения (диария, гадене, коремна болка)

•     преходно повишаване на стойностите на чернодробните тестове

Нечести нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 1 000 пациента, но по- малко от 1 на всеки 100 пациента, са:

•     намаление на броя на тромбоцитите в кръвта, което може да повиши склонността към кървене или образуване на синини, намаляване на броя на белите кръвни клетки, което увеличава вероятността от възникване на инфекция

•     кожни обриви

•     повръщане

Редки нежелани реакции, които са съобщавани при повече от 1 на всеки 10 000 пациента, но по- малко от 1 на всеки 1 000 пациента, са:

•     кожен обрив със зачервяване и сърбеж

•     псевдомембранозен колит (възпаление на дебелото черво, което причинява болки в корема и диария)

Много редки нежелани реакции, които са съобщавани при по-малко от 1 на всеки 10 OOOjia са:

• хемолитична анемия (намаляване на броя на червените кръвни клетки, коет

доведе до бледост или пожълтяване на кожата, слабост или задух) 

•     лекарствена треска, серумна болест, алергична реакция, която протича бързо и се проявява със зачервяване, сърбеж, оток, шоково състояние

•     жълтеница (жълто оцветяване на кожата, бялото на очите и лигавиците), хепатит (възпаление на черния дроб)

•     еритема мултиформе, синдром на Стивънс-Джонсън (тежко заболяване, съпроводено с образуване на мехури по кожата, устата, очите и половите органи), токсична епидермална некролиза (екзантемна некролиза) - алергични реакции, които засягат кожата и мукозните мембрани и се характеризират с мехурчета и лющене на кожата

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5,   КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ АКСЕФ

Съхранявайте на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява в оригиналната опаковка.

Да се съхранява под 25°С.

Не използвайте АКСЕФ след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

6.   ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ Какво съдържа АКСЕФ

Активното вещество е: цефуроксим. Всяка филмирана таблетка съдържа цефуроксим аксетил еквивалентен на 250 mg цефуроксим.

Другите съставки са:

Ядро на таблетката: нишесте прежелатинизирано, кросповидон, кроскарамелоза натрий, натриев

лаурилсулфат, магнезиев стеарат, силициев диоксид колоиден безводен

Състав на филмовото покритие: хипромелоза, титанов диоксид, хидроксипропилцелулоза

Как изглежда АКСЕФ и какво съдържа опаковката

Филмираните таблетки са продълговати, бели, с делителна черта от едната страна, а от другата страна с надпис NOBEL

10 броя филмирани таблетки се опаковат в блистер.

Един или два блистера се поставят в картонена кутия.

Други лекарствени форми, които можете да намерите на пазара:

АКСЕФ 500 mg филмирани таблетки

Притежател на разрешението за употреба и производител, отговорен за освобождаване на партиди на територията на ЕС

НОБЕЛ ФАРМА ООД бул. Симеоновско шосе № 24 София 1700, България

Дата на последната редакция на листовката: 10/2008

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за АКСЕФ 250 ТАБЛ. ФИЛМ 250МГ x 10

Web Statistics