Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ДОПЕГИТ 250МГ ТАБЛ. Х 50

Лекарственото вещество на Dopegyt е methyldopa, лекарство с централно действие, което понижава кръвното налягане.Dopegyt се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

  • Производител: Egis AD
  • Код: 385
Този продукт Ви носи 121 бонус точки
Продуктът не може да бъде поръчан онлайн
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

                        ДОПЕГИТ / DOPEGYT

                                250мг. х 50табл.

 

СЪСТАВ И ПРИЛОЖЕНИЕ

Лекарственото вещество на Dopegyt е methyldopa, лекарство с централно действие, което понижава кръвното налягане.Dopegyt се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония).

 

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Не трябва са приемате Dopegyt, ако:

* сте алергични към лекарственото или помощните вещества изброени по-горе

* сте с активно чернодробно заболяване (остър хепатит, активна цироза)

* сте прекарали в миналото чернодробно заболяване, причинено от употребата на methyldopa

* приемате лекарства, принадлежащи към групата на т.нар. моноаминооксидани МАО) инхибитори - напр. моклобемид, сележилин

* страдате от депресия

* ако е диагностициран тумор на надбъбречната жлеза, т.нар. феохромоцитом

Ако не сте сигурни за състоянието си или за лекарствата, които взимате, посъветвайте се с Вашия лекар.

 

Специално предупреждение

* Информирайте Вашия лекар ако в миналото сте прекарали чернодробно заболяване или функционалните чернодробни проби са били с отклонения от нормата; информирайте го също ако имате бъбречно заболяване - в такива случаи се налага дозата да бъде намалена.

* Уведомете Вашия лекар ако Вие или Ваш близък родственик страдате от метаболитното заболяване порфирия, защото в такива случаи прилагането на methyldopa трябва да става с особено внимание.

 

Предпазни мерки по време на приемане на таблетките:

* По време на лечението, особено ако дневната доза е по-висока от 1000 mg и след 6-12 месеца лечение - може да наблюдава отклонение в един лабораторен показател (а именно да се позитивира тестът на Coombs), което става при 10-20% от пациентите. При по-малко от 5% от тези пациенти може да се развие т.нар. хемолитична анемия (анемия, причинена от преждевременно разпадане, на червените кръвни клетки). Затовапреди започване на лечението и на всеки. 6-12 месеца след това, трябва да се прави броене на кръвни клетки и директен тест на Coombs.

Признаци за анемия могат да бъдат бледност, слабост, жълтеница и ако такива се появят, незабавно спрете приемането на тези таблетки и информирайте лекуващия лекар. Ако тези признаци са резултат от приемането на methyldopa, Вие никога вече не трябва да използвате този лекарствен продукт.

* Като резултат от реакция на свръхчувствителност към methyldopa може да настъпи увреждане на чернодробните клетки, с възможни тежки последствия. Затова, в първите 6-12 седмици на лечение трябва да се извършва изследване на чернодробната функция, така както е предписал лекуващия лекар, а също ако се повиши телесната температура без ясна причина или се появи жълтеница. В случай на повишена температура, жълтеница или влошаване на резултатите от чернодробните изследвания, лечението незабавно трябва да се спре. Ако чернодробното увреждане се дължи на methyldopa, Вие никога вече не трябва да използвате този лекарствен продукт.

* Много рядко по време на лечението могат да се наблюдават нарушения в кръвообразуването (напр. намален брой на белите кръвни клетки и кръвните плочици). Ако забележите разязвяване на устната лигавица, зачервяване и болки в гърлото, малки кръвоизливчета по кожата, черни изпражнения, кръв в урината, необичайно или неконтролируемо кървене - спрете приемането на това лекарство и уведомете Вашия лекар. Гореописаните промени обикновено се възстановяват след прекратяване на лечението.

* При някои пациенти могат да се наблюдават отоци и надаване на тегло по време на лечението с Dopegyt. Те обикновено изчезват при прилагането на диуретици (обезводняващи). Уведомете Вашия лекар ако горните станат по. изразени, независимо от лечението.с диуретик, появи се затруднено дишане или лесна уморяемост, защото може да се наложи спиране на лечението.

* Тъй като methyldopa се елиминира от организма чрез хемодиализа, може да се налага допълнителна доза след процедурата.

* Уведомете лекуващия лекар, че сте на лечение с Dopegyt преди евентуално кръвопреливане, обща упойка, диагностични изследвания при феохромоцитом.

 

Прием на Dopegyt с храна и течности

Не употребявайте никакви алкохолни напитки докато приемате това лекарство. Таблетките могат де се вземат преди или след хранене.

 

Бременност и кърмене

Dopegyt може да се приема по време на бременност ако е неоходимо. Въпреки това, информирайте Вашия лекар ако сте бременна. Лекарственото вещество на Dopegyt се излъчва чрез кърмата, затова кърмачки не трябва да приемат лекарството, освен ако не е направена внимателна преценка на съотношението риск/полза от лекуващия лекар.Консултирайте се с Вашия лекар преди да започнете да вземате каквото и да е лекарство ако сте бременна или кърмите.

 

Шофиране и работа с машини

В началото на лечението с това лекарство не се препоръчва да шофирате или да работите с опасни машини, или да извършвате дейности с повишен риск от инциденти, като Вашият лекар ще определи колко продължително ще бъде това. По-късно, продължителността и степента на тази забрана се определят индивидуално.

 

ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ С ДРУГИ ЛЕКАРСТВА

Моля информирайте Вашия лекар ако приемате или ако наскоро сте приемали други лекарства, дори и такива без рецепта.Долуизброеното може да се отнася до лекарства, които сте приемали преди известно време или ще приемате в бъдеще.Този лекарствен продукт не трябва да се прилага заедно с МАО-инхибитори(напр. с моклобемид, даван за депресия или със сележилин, за лечение на болестта на Паркинсон или Алцхаймер).Някои лекарства могат да намалят антихипертензивния ефект на Dopegyt, тъй че тяхното едновременно приложение изисква внимание и лекарски контрол:

* лекарства, които имат ефект върху вегетативната нервна система, напр. адреналин, ефедрин, псевдоефедрин и някои лекарства за простуда, кашлица и астма

* лекарства, използвани при депресия, напр. имипрамин, амитриптилин

*  лекарства, използвани при психични заболявания, напр. хлорпромазин трифлуоперазин

* лекарства, давани през устата съдържащи желязо, напр. железен глюконат, железен сулфат намаляват усвояването на methyldopa.

* лекарства, давани по повод двигателни заболявания, температура и болка, напр. -пироксикам, диклофенак, напроксен

* естрогени (лекарства, съдържащи женски хормони)

При едновременното приложение на Dopegyt с някои лекарства, може да се увеличи неговият антихипертензивнен ефект:

* други антихипертензивни лекарства

* анестетици (обезболяващи)

Methyldopa и следните лекарства могат взаимно да променят лечебните си ефекти, а нежеланите реакции могат да се сумират, затова при тяхното комбиниране се изисква особена предпазливост:

* литий (дава се при психични заболявания)

* levodopa (предписва се при паркинсонова болест,)

* успокоителни, сънотворни и някои антиалергични лекарства

* антикоагуланти (лекарства, потискащи кръвосъсирването, напр. аценокумарол), поради опасност от кървене

* bromocriptin

* haloperidol

 

НАЧИН НА УПОТРЕБА

Приемайте таблетките съгласно предписанията на Вашия лекар. Ако не сте сигурни, консултирайте се с него.Таблетките могат да се приемат преди или след хранене. Лекуващият лекар може постепенно (на периоди, не по-кратки от 2 дни) да увеличи началната доза в зависимост от степента на понижаването на кръвното налягане. Препоръчва се да бъде увеличавана вечерната доза. Дневната доза трябва да е разпределена в 2-4 . приема. Началната доза е 250 mg 2-3 пъти дневно за първите 2 дни, а обичайната поддържаща доза е 500-2000 mg (2-8 таблетки) дневно, разделени на 2-4 приема. Максималната дневна доза не трябва да превишава 3000 mg.'При пациенти в напреднала възраст началната дневна доза е възможно най-ниската (2x1 таблетка). Дневната доза не трябва да надхвърля 2000 mg.При деца се предписва доза, в зависимост от телесното тегло на детето. Обичайната начална доза е 10 mg/kg телесно тегло дневно, разделена на 2-4 приема. Максималната дневна доза е 65 mg/kg телесно тегло. Дневната доза не трябва да превишава 3000 mg.При пациенти с бъбречна недостатъчност, се предписва доза, в зависимист от степента на увреждането.Ако имате впечатлението, че ефектът на лекарството е много силен или много слаб, информирайте Вашия лекар.

 

ПРЕДОЗИРАНЕ

Ако вземете от тези таблетки повече от предписаното или ако някой друг приеме по случайност от тях, незабавно се отнесете до най-близкото звено за спешна помощ. Вземете тази листовка и остатъка от таблетките за да ги покажете на лекаря.

Признаци на предозиране:внезапно спадане на кръвното налягане, сънливост, слабост, понижена сърдечна честота, замаяност, запек, газове, чувство за разпъване в стомаха, диария, гадене, повръщане.

Лечение: веднага след предозирането - стомашната промивка, предизвиканото повръщане могат да намалят усвояването на лекарството. След това - вливания на течности, с цел увеличаване на излъчването му.Трябва да се следят сърдечната честота, кръвният обем, електолитният баланс, стомашно-чревната, бъбречната и мозъчната функции. При необходимост може да се дадат симпатомиметици (напр. адреналин)

 

Ако пропуснете прием

Не взимайте двойна доза за да компенсирате пропуснатата.Вашият лекар ще определи колко дълго да продължи лечението с Dopegyt. Стриктно следвайте инструкциите му.

 

ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ ЕФЕКТИ

Както при всички лекарства, при лечението с Dopegyt може да се появят нежелани реакции.Ако се случи някое от следните, спрете приемането на лекарството и незабавно информирайте Вашия лекар или се отнесете до най-близкото звено за спешна помощ:

* подуване на устните или гърлото и като резултат - затруднено преглъщане или дишане

* припадане

Тези нежелани реакции са много сериозни, но настъпват рядко. Ако все пак настъпят това е признак за сериозна алергична реакция към Dopegyt, което може да наложи медицинска намеса или приемане в болница.Признак на алергична реакция може да бъде и появата на уртикария. Веднага спрете приемането на лекарството, уведомете лекуващия лекар и се осведомете как да продължите лечението си. Ако обривите са обширни и са по цялото тяло, свържете се незабавно с Вашия лекар за да не се стигне до сериозни последици.

Незабавно уведомете Вашия лекар ако забележите някои от следните признаци:

* Бледност, слабост

* Признаци както при инфекции: температура, болезнено и зачервено гърло, разязвявания на устната лигавица

* Малки кръвоизливи по кожата на цялото тяло, черни изпражнения или кръв в урината

* Необичайно или продължително кървене

* Жълтеникаво оцветяване на еклерите на очите и кожата, тъмна урина

* Силна уморяемост

* Гръдна болка (стенокардия), по-честа и по-продължителна от обикновено

* Затруднено дишане, подуване на краката, надаване на тегло

* Обриви или излющване на кожата

Тези признаци може даговорят за появата на нежелани лекарствени реакции от страна на кръвотворните органи, алергични реакции или сърдечна недостатъчност и . може да имат сериозни последици. За да се избегнат последните трябва да следвате стриктно предписанията на Вашия лекар, да извършвате редовно указаните лабораторни изследвания и да уведомявате лекаря незабавно ако се появи някоя от гореизброените нежелани лекарствени реакции.Много рядко лекарството уврежда имунната система (която е отговорна за защитата на организма от инфекциозни причинители) и тогава може да възникне миокардит, перикардит или възпаление на кръвоносните съдове.В началото на лечението или при увеличаване на дозата може да се появят сънливост, главоболие и слабост, които са преходни.

Посочените по-долу нежелани реакции не се развиват при всички лекувани с Dopegyt пациенти.

Нервна система: мравучкания, замаявост, треперене, нарушения в походката, лицева парализа, неволеви движения, лесна промяна в настроението, тревожност, кошмари, намалено либидо, импотентност и признаци на мозъчно-съдова недостатъчност.

Сърдечно-съдови: забавена сърдечна дейност, замайване при изпраявяне.

Стомашна-чревни: сухота в устата, болезнен или тъмно оцветен език, гадене, повръщане, диария, запек, газове, болезненост в слюнчените жлези, болки в корема, панкреатит, колит.

Хормонални: подуване на гърдите, поява на кърма, пропускане на цикли у жените.

Други признаци: зачервяване на кожата, болки и подуване на ставите, мускулни болки, запушване на носа.Ако се появи някоя от горните нежелани лекарствени реакции моля консултирайте се с Вашия лекар.Възможно е никоя от изброените нежелани реакции да не се прояви при Вас.Ако забележите нежелана лекарствена реакция, която не е описана в тази листовка, моля информирайте лекувалщия лекар.

Споделете мнението си за ДОПЕГИТ 250МГ ТАБЛ. Х 50

Web Statistics