Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СЕПТАНАЗАЛ СПРЕЙ ЗА НОС ЗА ВЪЗРАСТНИ 10МЛ

  • Производител: KRKA
  • Код: 59891
Този продукт Ви носи 65 бонус точки
Цена: 6.52лв.
Брой:
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Септаназал за възрастни 1 mg/50 mg в 1 ml спрей за нос, разтвор /

Septanazal for adults 1 mg/50 mg in 1 ml nasal spray, solution

Септаназал за възрастни не съдържа консерванти.

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашият фармацевт Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вапия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Ако след 7 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво има в тази листовка:

1.   Какво представлява Септаназал за възрастни и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Септаназал за възрастни

3.   Как да използвате Септаназал за възрастни

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Септаназал за възрастни

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Септаназал за възрастни и за какво се използва

Септаназал за възрастни спрей за нос съдържа ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол. Ксилометазолин хидрохлорид бързо свива кръвоносните съдове в носната лигавица и намалява отока на носната лигавица и лигавичната секреция. По този начин облекчава чувството за запушен нос. Декспантенол е производно на пантотеновата киселина, витамин, който способства за зарастване на наранената лигавица и притежава мукопротективно (предпазващо лигавиците) действие.

Септаназал за възрастни се използва:

За намаляване отока на носната лигавица при възпаление на лигавицата на носа (ринит) и за подпомагане зарастването на лезии по назалната лигавица и съседните кожни участъци,

За облекчаване симптомите на неалергично възпаление на носната лигавица (вазомоторен ринит),

За лечение на нарушено дишане през носа след назална хирургична операция.

Това лекарство е предназначено за употреба при възрастни и деца в училищна възрастдзаили. над 6-годишна възраст.

2.   Какво трябва да знаете преди да използвате Септаназал за възрастни

Не използвайте Септаназал за възрастни: 

Ако Вие или Вашето дете е алергично към ксилометазолин, декспантенол или някоя от останалите съставки на това лекарство (изборени в точка 6),

Ако Вие или Вашето дете страдате от сухо възпаление на лигавицата на носа с образуване на корички (сух ринит),

След осъществено през носа оперативно отстраняване на хипофизната жлеза на Вас или Вашето дете или друга оперативна експозиция на мозъчните обвивки.

Това лекарство не трябва да се използва при деца на възраст под 6 години.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт преди да приемете Септаназал за възрастни:

Ако Вие или Вашето дете приема инхибитори на моноаминооксидазата (МАО инхибитори) или други лекарства, които имат способността да повишават кръвното налягане,

Ако Вие или Вашето дете имате повишено вътреочно налягане (глаукома), в частност ако страдате от тясноъгълна глаукома,

Ако Вие или Вашето дете страдате от тежко сърдечносъдово заболяване (напр. коронарна сърдечна болест, високо кръвно налягане),

Ако Вие или Вашето дете имате тумор на надбъбречната жлеза (феохромоцитом),

Ако Вие или Вашето дете страдате от метаболитно заболяване (напр. повишена активност на щитовидната жлеза проявяваща се с повишено изпотяване, повишена телесна температура, повишена сърдечна честота или страдате от диабет),

Ако Вие или Вашето дете страдате от метаболитно разсторйство, наречено порфирия,

Ако Вие или Вашето дете имате уголемена простата (простатна хиперплазия).

Лекарственият продукт може да се използва при хроничен ринит само под лекарско наблюдение, поради опасност от атрофия (намаляване) на носната лигавица.

Неправилната употреба или употребата на прекалено големи количества от спрея може да причини системни нежелани реакции, особено при деца (виж точка „Нежелани лекарствени реакции”).

Не се препоръчва Вие или Вашето дете ако Вие или Вашето дете вече използвате:

-     Други лекарства за лечение на грип,

-     Други лекарства за кашлица и настинка, съдържащи симпатикомиметици (лекарства използвани за лечение на запушен нос като псевдоефедрин, ефедрин, фенилефрин, оксиметазолин, ксилометазолин, трамазолин, нафазолин, тиаминохептан),

Едновременната употреба на тези лекарства със Септаназал за възрастни може да повиши риска от нежелани реакции на сърдечно-съдовата система и централната нервна система.

Избягвайте директния контакт на това лекарство с очите.

Деца

Не използвайте дози, по-високи от препоръчаните от Вашия лекар. Моля, консултирайте се с Вашия лекар относно продължителността на лечението и честотата на употреба при деца. Септаназал за възрастни е подходящ за употреба при деца над 6-годишна възраст. Наличен е Септаназал за деца спрей за нос с по-ниска концентрация на активната субстанция.

Трябва да наблюдавате употребата на това лекарство при деца под 12-годишна. възраст.

Ако детето не се чувства по-добре или по-зле след тридневно лечение, моля консултирайте се с

лекар.

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако примате, наскоро сте прие

възможно да приемате други лекарства.

Едновременната употреба на Септаназал за възрастни с някои лекарствени

на депресия (транилципроминови моноаминооксидазни инхибитори или тр

Други лекарства и Септаназал за възрастни

антидепресанти) може да доведе до повишаване на кръвното налягане в резултат на ефекта на тези субстанции върху сърдечносъдовата система.

Употребата на Септаназал за възрастни по едно и също време като други лекарства за грип или кашлица и настинка, съдържащи симпатикомиметици (лекарства използвани за лечение на запушен нос като псевдоефедрин, ефедрин, фенилефрин, оксиметазолин, ксилометазолин, трамазолин, нафазолин, тиаминохептан ) може да повиши нежеланите реакции на сърдечно¬съдовата система и централната нервна система.

Консултирайте се с лекар преди употребата на Септаназал за възрастни, ако Вие или Вашето дете използвате някое от гореспоменатите лекарства.

Септаназал за възрастни с храна и напитки

Вие може да използвате това лекарство независимо от храненето.

Бременност и кърмене н фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, мислите че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Това лекарство не трябва да се използва по време на бременност поради липсата на данни за безопасността при бременни жени.

Това лекарство не трябва да се използва при кърмещи жени,тъй като не е известно дали ксилометазолин хидрохлорид преминава в кърмата.

Шофиране и работа с машини

При използването на това лекарство в съответствие с указанията, не се очакват прояви на някакъв ефект по отношение на способността за шофиране или работа с машини.

3.   Как да използвате Септаназал за възрастни

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза за възрастни е едно впръскване във всяка ноздра до 3 пъти дневно, ако е необходимо. Дозировката зависи от индивидуалната чувствителност и клиничната ефикасност. Не използвайте това лекарство за повече от 7 дни. Следващата употреба е възможна само след почивка от няколко дни.

Начина на приложение

Първо отстранете предпазната капачка от спрея.

Преди първата употреба или ако спреят не е използван продължителен период от време, натиснете пулверизатора на спрея няколко пъти до получаването на фин спрей.

Поставете наконечника в ноздрата, в максимално вертикално положение и натиснете

пулверизатора веднъж. Внимателно вдишайте през носа докато впръсквате. Ако е необходимо, повторете процедурата за другата ноздра.

След всяка употреба избърсвайте наконечника с хартиена кърпичка и поставяйте обратно предпазната капачка.

Продължителната употреба или употребата на по-високи дози на това лекарство може да доведе до хронично подуване и възможно изтъняване (увреждане) на носната лигавица. Пациентите с повишено вътреочно налягане (глаукома), особено тясноъгьдна глаукома, трябва да се консултират с лекар преди употребата на това лекарство.

Употреба при деца

Препоръчителната доза при деца над 6-годншна възраст е едно впръскване във всяка ноздра до 3 пъти на ден, ако е необходимо. Винаги трябва да се консултирате с лекар относно продължителността на лечението при деца.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Септаназал за възрастни

Ако сте използвали повече от необходимата доза Септаназал за възрастни или ако инцидентно сте приели големи количества от това лекарство, могат да се проявят следните нежелани реакции: свиване на очната пулила (миоза), разширяване на очната пупила (мидриаза), треска, изпотяване, бледа кожа, посиняване на устните (цианоза), гадене, конвулсии, сърдечни и съдови разстройства (ускорен сърдечен ритъм, бавен сърдечен ритъм, нарушен сърдечен ритъм, циркулаторна недостатъчност, сърдечен арест, високо кръвно налягане (хипертония)), респираторни нарушения (оток на дробовете, дихателни проблеми) и психични нарушения.

Също така може да изпитате замаяност, понижена телесна температура, забавяне на сърдечния ритъм и понижено кръвно налягане, респираторен арест и кома.

Свържете се с Вашия лекар незабавно, ако забележите някой от тези симптоми.

Ако сте пропуснали да приемете Септаназал за възрастни

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако сте спрели приемът на Септаназал за възрастни

Ако можете, спрете приемът на Септаназал за възрастни, веднага след като вече не се нуждаете от него.

Ако имате някакви дполълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар илн фамрацевт.    

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакп

всеки ги получава.

4.   Възможни нежелани реакции

Нечести (може да засегнат до 1 на 100 души):

Реакции на свръхчувствителност като оток на кожата и лигавиците, кожен обрив, сърбеж.

Редки (може да засегнат до 1 на 1000 души):

Палпитации (усещане на сърдечния ритъм), тахикардия (ускорен сърдечен ритъм) хипертония (високо кръвно налягане).

Много редки (може да засегнат до 1 на 10000 души):

Безпокойство, проблеми със съня, гадене (замаяност, седация), главоболие, халюцинации (преди всичко при деца),

Нарушения на сърдечния ритъм (аритмии),

Подуване на носната лигавица (след прекратяване на лечението), кървене от носа Гърчове (конвулсии, особено при деца).

С неизвестна честота (честотата не може да бъде определена от наличните данни):

Парене и сухота на носната лигавица, кихане.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Септаназал за възрастни

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху опаковката след „Годен до:”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Този лекарствен продукт не изисква никакви специални условия на съхранение.

След първото отваряне на опаковката, продуктът трябва да се използва в срок от 3 месеца.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Септаназал за възрастни

Активните субстанции са ксилометазолин хидрохлорид и декспантенол.

Всяко впръскване от спрея за нос, разтвор съдържа 1 mg ксилометазолин хидрохлорид и 50 mg декспантенол.

Едно впръскване (0.1 ml от спрея за нос, разтвор) съдържа 0.1 mg ксилометазолин хидрохлорид и 5.0 mg декспантенол.

Другите съставки (ексципиенти) са калиев дихидроген фосфат, динатриев фосфат додекахидрат и вода, пречистена.

Септаназал за възрасти не съдържа консерванти.

Как изглежда Септаназал за възрастни и какво съдържа опаковката

Бистър, безцветен, течен разтовр.  

Септаназал за възрастни се предлага в опаковки съдържащи 10 ml от спрея! За.нрс, разтвор, в пластмасов контейнер, с помпа за впръскване.

Притежател на разрешението за употреба

KRKA, d.d.. Novo mesto, SmarjeSka cesta 6, 8501 Novo mesto, Словения Производител

KRKA, d.d., Novo mesto, Smarjeska cesta 6,8501 Novo mesto, Словения

Този лекарствен продукт има разрешение за употреба в следните страни членки на ЕИО под следните имена:

Чехия  Septanazal pro dospele

България  Септаназал за възрастни (Septanazal for adults)

Естония    Septanazal

Унгария    Septanazal 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml oldatos orrspray felnotteknek

Литва  Septanazal 1 mg/50 mg/ml nosies purskalas (tirpalas), suaugusiesiem

Латвия      Septanazal 1 mg/50 mg/ml deguna aerosols, sfcidums pieaugusajiem

Полща Septanazal dla doroslych

Румъния   Septanazal

Словакия  Septanazal sprej pre dospelych

Словения  Septanazal za odrasle

Дата на последно преразглеждане на листовката

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СЕПТАНАЗАЛ СПРЕЙ ЗА НОС ЗА ВЪЗРАСТНИ 10МЛ

Web Statistics