Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

ТОПОГЕЛ ГЕЛ 40 ГР

Topogel / Топогел 2,5 % е производно на фенил-пропионовата киселина и притежава обезболяващ и противовъзпалителен ефект. Топогел се използва за симптоматично лечение на лека до умерена локална болка, свързана с мускулни или ставни увреждания, в това число спортни и битови травми (навяхвания, натъртвания и отоци).

Този продукт Ви носи 73 бонус точки
Няма наличност
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Топогел 2,5% гел /

Topogel 2,5% gel

кетопрофен/ketoprofen

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Това лекарство е предписано лично на Вас. Не го преотстъпвайте на други хора. То може да им навреди, независимо че признаците на тяхното заболяване са същите като Вашите.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Топогел и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете преди да приемете Топогел

3.   Как да приемате Топогел

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Топогел

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация 1. Какво представлява Топогел и за какво се използва

Активното вещество, съдържащо се в този продукт е кетопрофен. Той принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства (НСГГВС). Кетопрофен притежава изразено противовъзпалително и обезболяващо действие, вследствие на което облекчава болката и оказва благоприятно влияние върху отока.

Топогел се прилага за краткотрайно лечение на болка, оток и възпаление с ревматичен или травматичен произход.

2. Какво трябва да знаете преди да приемете Топогел Не използвайте Топогел, ако:

•     Ви е известно, че имате реакции на свръхчувствителност със симптоми на астма, алергичен ринит, уртикария към кетопрофен, фенофибрат, тиапрофенова киселина, УВ блокери или парфюми, ацетилсалицилова киселина или други лекарства от групата на нестероидните противовъзпалителни средства (ибупрофен, диклофенак, индометацин и др.)

•     сте алергични към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка б);

•     имате астма или други алергии

•     имате кожна алергия към кетопрофен, тиапрофенова киселина, фенофибрат или UV блокери или парфюми

Признаците на алергична реакция могат да бъдат: обрив, проблеми с преглъщането или дишането, подуване на устните, лицето, гърлото или езика.

•     страдате от екзема, акне, кожна инфекция или имате открити рани на кожата.

•     сте бременна в последните месеци на бременността.

•     някога сте получавали реакции на фоточувствителност

Спрете приложението на Топогел веднага, ако се появи каквато и включително кожни реакции след едновременно приложение на

октокрилен (октокрилен е едно от помощните вещества на някои козметични и хигиенни продукти като шампоани, продукти за приложение след бръснене, гелове за душ и баня, кремове за кожа, червила, кремове против бръчки, продукти за почистване на грим, спрейове за коса с цел забавяне на фотодеградацията).

Не излагайте третираните участъци на слънчева светлина (дори индиректна) или ултравиолетова (УВ) светлина по време на лечението и 2 седмици след преустановяването му. Третираната кожа трябва да се предпазва от светлината дори в облачни дни. Не използвайте солариуми.

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Топогел:

•     ако страдате от заболяване на сърцето, черния дроб или бъбреците;

•     ако имате астма, съчетана с хроничен ринит, хроничен синузит или полипи в носа (ако имате тези заболявалия при Вас рискът от алергия към ацетилсалицилова киселина и/или към НСПВС е по-висок).

Продуктът не трябва да се нанася върху лигавиците, около очите, устните, носа, върху открити рани и върху обширни кожни участъци.

Върху приложения гел не трябва да се поставя превръзка.

Излагането на слънце (дори индиректно) или на УВ лъчи на участъците, които са в контакт с Топогел, може да причини потенциално сериозни кожни реакции (фоточувствителност). Ето защо е необходимо да:

предпазвате третираните участъци, като ги покривате с дрехи по време на лечението и за 2 седмици след преустановяването му, за да се избегне рискът от фоточувствителност.

- измивате добре ръцете си след всяко приложение на Топогел.

Лечението трябва да се преустанови веднага при развитието на каквато и да е кожна реакция след приложението на Топогел.

Гелът не трябва да се използва по-продължително от препоръчаното време, тъй като рискът от поява на контактен дерматит и фоточувствителност се повишава с времето.

Деца и юноши

Топогел не се прилага при деца под 15 годишна възраст.

Други лекарства и Топогел

Моля информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате или наскоро сте приемали други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта, въпреки че не са известни взаимодействия на приложения върху кожата кетопрофен с други лекарства.

Бременност, кърмене и фертилитет

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Бременност

Употребата на Топогел трябва да се избягва през първите б месеца от бременността. Вашият лекар може да реши да Ви предпише този лекарствен продукт само в случай на крайна необходимост.

Топогел не трябва да се употребява през последните три месеца от бременността поради риск от поява на сериозни увреждания у плода.

Кърмене

Топогел не трябва да се прилага по време на кърмене.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за неблагоприятно влияние на Топогел върху способността за ш машини. 

Топогел съдържа бензалкониев хлорид и пропнленгликол

Съдържащите се в продукта бензалкониев хлорид и пропнленгликол могат да предизвикат дразнене на кожата и кожни реакции.

2. Как да използвате Топогел

Винаги използвайте Топогел точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Възрастни, деца над 15 години и пациенти в старческа възраст

Малко количество от продукта се прилага два-три пъти дневно върху кожата на болезненото или възпалено място. Продуктът се нанася в тънък слой, а лекият масаж улеснява проникването в дълбочина.

Количеството гел, което се използва зависи от големината на засегнатия участък — дневното количество не трябва да надвишава 15 g (7,5 g отговарят на лентичка от гела с дължина 14 см). В случай, че след 4-5 дневно лечение не настъпи подобрение, Вашият лекар ще прецени целесъобразността от продължаването му.

Продължителността на лечението с Топогел не трябва да надвишава 7 дни.

Препоръчва се измиване на ръцете след намазване.

След употреба тубата трябва да се затваря плътно.

Ако сте използвали повече от необходимата доза Топогел

Ако инцидентно сте използвали повече от предписаната доза, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт. Не употребявайте лекарството по-често или за по-продължително време от предписаното, въпреки, че вероятността да настъпи предозиране при локална употреба е малка. При поглъщане по невнимание може да се развият симптоми, характерни за предозиране с таблетки или капсули, съдържащи кетопрофен, като: гадене, повръщане, болки в областта на корема. В тези случаи се обърнете към лекар или посетете медицинско заведение.

Ако по невнимание гелът попадне в очите е необходимо веднага да изплакнете обилно с течаща вода.

Ако сте пропуснали да приложите Топогел

Не използвайте по-голямо от необходимото количество, за да компенсирате пропуснато приложение. Приложете обичайната доза колкото е възможно по-скоро след като сте установили пропуска и продължете лечението по обичайния начин.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, Топогел може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Честотата на нежеланите лекарствени реакции е следната:

Нечести (засягат по-малко от 1 на 100 пациенти): зачервяване на кожата, сърбеж, усещане за парене на кожата, екзема (кожно възпаление).

Редки (засягат по-малко от 1 на 1 000 пациенти): фоточувствителност, уртикария, по-рядко са наблюдавани по-тежки кожни реакции, като булозна или фликтеновидна екземЯ^тСбШггйвтат да се разпространят навсякъде.

Много редки (засягат по-малко от 1 на 10 000 пациенти): влошаване на недостатъчност.

С неизвестна честота (от наличните данни не може да бъде направена оиенка): тежки животозастрашаващи алергични реакции, като анафилактичен шок, ангиоедем (с подуване на лицето или гърлото), реакции на свръхчувствителност.

Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез:

Изпълнителна агенция по лекарствата ул.,Дамян Груев” № 8 1303 София Тел.: 02 8903417 уебсайт: www.bda.bg

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Топогел

Да се съхранява на място, недостъпно за деца!

Съхранявайте лекарството при температура под 25°, на защитено от пряка слънчева светлина място.

Да не се замразява!

Не използвайте Топогел след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Срок на годност след първо отваряне на тубата - 9 месеца.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.

Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката н допълнителна информация Какво съдържа Топогел:

Активното вещество в 100 g гел е кетопрофен (ketoprofen) 2,5 g.

Другите съставки са д и натриев едетат, карбомер, етанол (96 процентен), лавандулово масло, масло от цвят на горчив портокал, бензалкониев хлорид, глицерол, троламин, пропиленгликол, пречистена вода.

Как изглежда Топогел и какво съдържа опаковката

Топогел представлява безцветен или с жълтокафеникав оттенък прозрачен гел, който при контакт с въздуха помътнява.

По 40 g 2,5 % гел в алуминиева мембранна туба с полиетиленова или полипропиленова капачка.

По една туба в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба

Актавис ЕАД ул. „Атанас Дуков” № 29 1407, София България

Производител

Балканфарма-Троян АД

ул. „Крайречна” № 1 гр. Троян,

България

За допълнителна информация относно този лекарствен продукт, моля свържете се с локалния представител на притежателя на разрешението за употреба:

Актавис ЕАД

ул. „Атанас Дуков” 29

1407, София

България

Тел. 02 9321 771

Дата на последно преразглеждане на листовката - януари, 2014 г.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за ТОПОГЕЛ ГЕЛ 40 ГР

Web Statistics