Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

СЕПТАДИН СОЛ 115МЛ

Септадин разтвор е антисептичен продукт, който е активен срещу голям брой микроорганизми, причиняващи възпаления в устната кухина. Той ги унищожава, като разрушава клетъчната им обвивка.


Този продукт Ви носи 65 бонус точки
Няма наличност
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Септадин 0,1% разтвор за устна лигавица /

Septadln 0,1% oromucosal solution

хлорхексидин диглюконат /

(chlorhexidine digluconate)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да използвате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги използваше това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.

Ако не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка:

1.   Какво представлява Септадин и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Септадин

3.   Как да използвате Септадин

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Септадин

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Септадин и за какво се използва

Септадин разтвор за устна лигавица съдържа лекарственото вещество хлорхексидин, което притежава антибактериално действие. Той унищожава голям брой бактерии, дрожди, някои гъбички и вируси, които причиняват инфекция и възпаление на устната лигавица.

Септадин се прилага за профилактика и лечение на гингивити (възпаление на венците), локални инфекции на устната кухина, тонзилит (възпаление на сливиците), глосит (възпаление на езика), както и за поддържане на хигиена на устната кухина.

Септадин се използва и след периодонтални хирургични интервенции за подпомагане на лечението на венците.

Може да се използва при лечение на афтозни язви и орални кандидозни инфекции (напр. протезни стоматити и афтози). Последните се причиняват от гъбички (кандида албиканс), които водят до образуване на бели налепи по устната лигавица и/или зачервяване под зъбните протези.

Потиска образуването на зъбна плака.

2.   Какво трябва да знаете, преди да използвате Септадин

Не използвайте Септадин:  

•     ако сте алергични към хлорхексидин или към      някоя от останалите съставки

лекарство (изброени в точка 6).

•     при деца на възраст под 6 години. 

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да използвате Септадин.

Септадин разтвор е предназначен само за третиране на устната кухина т.е. за локална орална (външна) употреба. Не бива да се допуска поглъщане на разтвора.

Да се пазят очите и ушите. При попадане в очите, те да се измият обилно с вода.

Септадин може да предизвика горчив вкус. Да не се изплаква устната кухина с вода, непосредствено след употребата му, тъй като това може да засили горчивия вкус и да намали ефекта на продукта.

Други лекарства и Септадин

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, дори ако те не са Ви били предписани от лекар.

Хлорхексидин е несъвместим с анионни продукти.

Септадин с храна и напитки

След прилагане на продукта да не се приема храна или течности поне 1 час.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Няма достатьчно данни за влиянието на хлорхексидин върху плода или кърмачето по време на бременност и в периода на кърмене. Поради това Септадин трябва да се прилага при бременни и кърмачки след консултация с лекар.

Шофиране и работа с машини

Няма данни за повлияване на способността за шофиране и работа с машини, но да се има предвид съдържанието на етилов алкохол в продукта.

Септадин съдържа етилов алкохол

Този продукт съдържа 1114,05 mg етилов алкохол в 15 ml разтвор.

3.   Как да използвате Септадин

Винаги използвайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Прилага се локално, за изплакване на устната кухина. Да не се поглъща.

Прилага се неразреден два пъти дневно след хранене. При лечение на остри възпаления, в продължение на 60 секунди се изплаква устната кухина с 15 ml неразреден разтвор на Септадин.

След прилагане на продукта да не се приема храна или течности поне 1 час.

При стоматологични операции е необходимо изплакване на устната кухина в продължение на 60 секунди с 15 ml разтвор преди интервенцията.

За лечение на гингивити се препоръчва курс на лечение от един месец. При афтозен стоматит и орална кандидоза, лечението трябва да продължи 48 часа след изчезване на кп иничните прояви. ;

За лечение на протезни стоматити, протезите трябва да бъдат почистени и натопени в Септадин разтвор за 15 минути, два пъти дневно.     

За хигиенна дезинфекция на устната кухина, последната се изплаква два пъти дне!уЙ£ ф 15 mlv неразреден разтвор на Септадин в продължение на 30 секунди.  

Хлорхексидин е несъвместим с анионните субстанции, които обикновено се съдържат в стандартните пасти за зъби. Поради това те трябва да се използват преди приложението му (след тях устата трябва да се изплакне) или в различно време на деня.

Ако имате впечатлението, че ефектът от приложението на Септадин е по-силен от очаквания или недостатъчен, обърнете се към своя лекар или фармацевт.

Какво трябва да направите, ако погълнете Септадин по невнимание

При поглъщане на количество по-голямо от обичайната еднократна доза (предписана за изплакване на устната кухина), веднага се обърнете за помощ към Вашия стоматолог, лекар или фармацевт. Няма съобщения за прояви на предозиране при спазване на препоръчания дозировъчен режим и начин на употреба.

При инцидентно поглъщане:

Погълнатият хлорхексидин се абсорбира слабо. Дори след прием на големи количества е малко вероятно да настъпят нежелани ефекти (стомашно неразположение, гадене и прояви на алкохолна интоксикация). Въпреки това е подходящо да се направи стомашна промивка и при необходимост назначаване на симптоматични средства.

При прояви на симптоми на предозиране, незабавно се обърнете към лекар.

Ако сте пропуснали да използвате Септадин

Ако сте пропуснали едно приложение, използвайте продукта във времето на следващото приложение без да увеличавате дозата.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

При спазване на инструкциите за приложение, съобразяване с предпазните мерки и противопоказания, Септадин разтвор е с много добра поносимост. Възможни нежелани реакции са:

Потъмняване

Септадин разтвор може да предизвика повърхносшо потъмняване на гърба на езика, което изчезва след спиране на приложението му. Възможно е оцветяване на зъбите и на някои видове пломби. Това оцветяване не е постоян но и до голяма степен може да се предотврати чрез редовно измиване на зъбите преди употреба на разтвора, а при наличие на протези - след почистването им със стандартните средства. В отделни случаи може да се наложи професионална стоматологична профилактика за премахване на оцветяването.

Промяна на вкуса

След употреба, може да се появи краткотрайно нарушение на вкусовите усещания, горчив вкус и чувство за парене. Тези ефекти обикновено намаляват при продължителна употреба.

Орална десквамация (лющене на лигавицата на устата)

При редки случаи може да се получи орална десквамация. 

Подуване на паротидиите (слюнчените) жлези    

Много рядко по време на употреба на хлорхексидин е съобщавано за подуване на ... жлези. При всички случаи, прекъсването на лечението води до спонтанно възстановявай^ на: нормалното състояние.

Алергични реакции

Рядко се наблюдават прояви на локален дразнещ ефект и контактна алергия. Докладвани са и общи алергични реакции към хлорхексидин (анафилактични реакции), но те са изключително редки. Съобщаване на нежелани реакции

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул.,Дамян Груев” № 8, 1303 София, тел.: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.

5.   Как да съхранявате Септадин

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Да се съхранява под 25°С.

Срок на годност след първо отваряне на опаковката - 30 (тридесет) дни.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

Какво съдържа Септадин

Активното вещество е хлорхексидин диглюконат. 1 ml разтвор съдържа разтвор на хлорхексидин диглюконат еквивалентен на 1 mg хлорхексидин диглюконат.

Другите съставки са: захароза, етанол 96%, масло от мента, полисорбат 80, пречистена вода.

Как изглежда Септадин и какво съдържа опаковката

Септадин се предлага в тъмни стъклени бутилки от 115 ml.

Всяка бутилка е придружена от дозировъчна чашка и е поставена в картонена кутия.

Притежател на разрешението за употреба

Актавис ЕАД ул. "Атанас Дуков" № 29 1407 София, България

Производител

Балканфарма-Троян АД ул. “Крайречна” № 1 5600 Троян, България

Дата на последно преразглеждане на листовката 03/2016    

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА(САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СЕПТАДИН СОЛ 115МЛ

Web Statistics