Валута: BGN
  • USD
  • BGN
Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню


Избрани продукти

СУПОФЕН 40МГ/МЛ ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ

Този продукт Ви носи 0 бонус точки.
Спечелете още 10 бонус точки като напишете коментар и оцените продукта.
Цена: 0.00лв.
или 0 бонус точки
Няма наличност
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Супофен 40 mg/ml перорална сусйеНзия /

Supofen 40 mg/ml oral suspension

Парацетамол (Paracetamol)

Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.

Винаги приемайте точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.

Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка.

Ако след 2 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

Какво съдържа тази листовка

1.   Какво представлява Супофен и за какво се използва

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Супофен

3.   Как да приемате Супофен

4.   Възможни нежелани реакции

5.   Как да съхранявате Супофен

6.   Съдържание на опаковката и допълнителна информация

1.   Какво представлява Супофен и за какво се използва

Супофен принадлежи към групата лекарства, наречени аналгетици (обезболяващи) и антипиретици, които облекчават лека до умерена болка и намаляват температурата.

Супофен може да се използва за краткосрочно симптоматично лечение на лека до умерена болка (например главоболие, зъбобол и болка при менструация) и/или треска (висока температура).

Супофен се използва за лечение на лека до умерена болка и/или повишена температура при бебета (на възраст над 3 месеца), деца, юноши и възрастни (включително хора в старческа възраст).

Ако след 2 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.

2.   Какво трябва да знаете, преди да приемете Супофен

Не приемайте Супофен

ако сте алергични към парацетамол или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6).

Предупреждения и предпазни мерки

Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Супофен:

ако имате проблеми с черния дроб (включително хепатит или синдром на Жилбер); ако имате бъбречни проблеми;

ако имате хемолитична анемия (патологично разпадане на червените кръвни ако страдате от дехидратация или хронично недохранване; ако имате дефицит на определен ензим, наречен глкжозо-б-фосфатде ако използвате други лекарства, за конто се знае, че влияят на черния дро ако използвате други лекарства, съдържащи парацетамол, тъй като той м увреди черния дроб;

ако сте астматик, чувствителен към ацетилсалицилова киселина. 

Честото приемане на обезболяващи лекарства за дълъг период от време може да доведе до главоболие или да влоши съществуващо такова. Не трябва да увеличавате дозата на болкоуспокояващото лекарство, а да се свържете с Вашия лекар за съвет.

Предупреждение: Поглъщането на по-високи дози от препоръчителната не осигурява по-добър болкоуспокояващ ефект, но носи риск от сериозно увреждане на черния дроб. Следователно максималната дневна доза парацетамол не трябва да се превишава. Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди едновременната употреба на други лекарствени продукти, съдържащи парацетамол. Симптомите на чернодробно увреждане обикновено възникват след няколко дни. Ето защо е важно да се потърси незабавно медицинска помощ, ако сте приели повече от препоръчаната доза. Вижте също и точка 3 „Ако сте приели повече от необходимата доза Супофен,“.

В случай на висока температура (>39°С), признаци на инфекция или упорити симптоми за повече от 2 дни, трябва да се обърнете към лекар.

Други лекарства и Супофен

Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства. Това е особено важно в случай на:

други лекарства, съдържащи парацетамол, като например някои лекарства за грип; варфарин и аценокумарол (перорални антикоагуланти, използвани за разреждане на кръвта); гликопироннум и пропантелин (антихолинергични лекарства, които могат да намалят абсорбцията на парацетамол); перорални контрацептиви;

фенитоин, фенобарбитал, примидон и ламотрижин (лекарства, използвани при епилепсия); хлорамфеникол (антибиотик);

изониазид и рифампицин (лекарства, използвани за лечение на туберкулоза); метоклопрамид и домперидон (лекарства, които ускоряват изпразването на стомаха);

пробенецид (лекарство, използвано за лечение на високи нива на пикочна киселина в кръвта (подагра));

пропранолол (лекарство, използвано за лечение на хипертония);

холестирамин (лекарство, което се използва за понижаване на нивата на холестерола);

зидовудин (лекарство, което се използва при лечение на СПИН).

Влияние на парацетамол върху лабораторни изследвания

Могат да бъдат засегнати изследванията на пикочна киселина и кръвна захар.

Супофен с храна, напитки и алкохол

Супофен е готово за използване лекарство и може да се приема с храна и напитки (с изключение на алкохолни напитки).Ако обикновено пиете големи количества алкохолни напитки, трябва да приемате Супофен с повишено внимание и по време на лечение със Супофен не трябва да употребявате алкохолни напитки. Приемането на храна не оказва влияние върху ефекта на лекарството, но ако приемате това лекарство след хранене, неговите ефекти могат да се забавят.

Бременност и кърмене

Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.

Супофен трябва да се използва по време на бременност само след внимателна оценка на съотношението полза-риск. В този случай, препоръчваната доза и продължителността на употреба трябва да се спазват точно.

Обикновено Супофен не пречи на способността за шофиране или работа с машини. Въпреки това, ако усетите лека сънливост и световъртеж като странични ефекти, не трябва нито да шофирате, нито да работите с машини.

Супофен съдържа захароза, метил парахидроксибензоат (Е218) и пропил парахидроксибензоат (Е216)

Това лекарство съдържа захароза. Ако Вашият лекар Ви каже, че имате непоносимост към някои видове захари, свържете се с Вашия лекар, преди да приемете това лекарство. Дози над 10 ml перорална суспензия съдържат повече от 5 g захароза в една доза, което трябва да бъде взето под внимание при пациенти със захарен диабет. Захарозата може да бъде вредна за зъбите.

Това лекарство съдържа метил парахидроксибензоат (Е218) и пропил парахидроксибензоат (Е216), които могат да предизвикат алергични реакции (вероятно забавени).

3.   Как да приемате Супофен

Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Указания за употреба:

Супофен трябва да се приема през устата;

Разклатете добре преди употреба;

Капачката на бутилката е със защита от отваряне от деца. За да я отворите, трябва да натиснете капачката и в същото време да я завъртите надясно;

Пероралната суспензия не трябва да се разрежда или смесва с други напитки;

Да не се превишава заявената доза. Моля да отбележите, че по-високи дози от препоръчителната доза могат да доведат до риск от много сериозно увреждане на черния дроб. Препоръчителната дневна доза на парацетамол е приблизително 60 mg/kg/ден, разделена на 4 или 6 приема дневно, т.е. 15 mg/kg на всеки 6 часа или 10 mg/kg на всеки 4 часа. Дозировката трябва преди всичко да се определи в съответствие с теглото на пациента.Информацията за възрастта на децата в рамките на всяка група по телесно тегло се дава само за справка.

Например, за да приложите 15 mg/kg на всеки 6 часа, инструкциите са както следва:

Супофен не трябва да се използва при деца на възраст под 3 месеца, освен ако не е препоръчано от лекар.

Точното количество Супофен трябва да бъде дадено с помощта на спринцовката от 5 ml за перорално приложение (с маркировка на 0,25 ml) в картонената кутия. Дозиращата спринцовка трябва да се изплаква след употреба под чешмата посредством ръчно пълнене и изпразване няколко пъти.

В случай на висока температура (>39°С), признаци на инфекция или упорити симптоми за повече от 2 дни, трябва да се обърнете към лекар.

Пациенти с нарушена чернодробна или бъбречна функция

При пациенти с лека до умерена чернодробна недостатъчност, или със синдром на Жилбер (фамилна нехемолитична жълтеница) дневната ефективна доза не трябва да надвишава 60 mg/kg/ден (до максимум 2 g/ден).

При пациенти с нарушена бъбречна функция, дозата трябва да се намали или да се удължи интервалът на дозиране. При пациенти с тежко увредена бъбречна функция, дозовия интервал на Супофен трябва да бъде най-малко 8 часа.

Попитайте Вашия лекар или фармацевт за съвет.

За бебета с тегло по-малко от 7 kg (6 месеца), използването на свещички, ако има такива, трябва да се вземе под внимание, освен в случаите, когато приложението на тази фармацевтична форма не е възможно по клинични причини (например диария).

За деца с телесно тегло над 41 kg ( на възраст над 12 години), юноши и възрастни, се предлагат различни дозови форми на парацетамол, които могат да се счетат за по-уместни.

Ако сте приели повече от необходимата доза Супофен

В случай на предозиране трябва да се потърси незабавно медицинска помощ, дори ако се чувствате добре или ако детето се чувства добре, поради риска от забавено, тежко увреждане на черния дроб.Вземете бутилката или празната кутия за лесна идентификация.За да се избегне евентуално увреждане на черния дроб, важно е антидотът да се приложи от лекар възможно най-скоро. Симптомите на увреждане на черния дроб обикновено се появяват след няколко дни. Симптомите на предозиране могат да включват гадене, повръщане, анорексия (загуба на апетит), бледост и коремна болка, и тези симптоми обикновено се появяват в рамките на 24 часа след приема.

Ако сте пропуснали да приемете Супофен

Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза, и приемете отново Супофен в обичайното време.

Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на този продукт, моля попитайте Вашия лекар или фармацевт.

4.   Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани ги получава.

Спрете лечението и се свържете незабавно с Вашия лекар в случай на алергични реакции (свръхчувствителност) към парацетамол, проявяващи се сОток на Квинке (подуване на лицето, врата и гениталиите), диспнея (задух), епизоди на судация (изпотяване), гадене или ниско кръвно налягане.

Чести (могат да засегнат до 1 на 10 души):

-     лека сънливост;

-     гадене;

-     повръщане.

Нечесги (могат да засегнат до 1 на 100 души):

-     виене на свят;

-     сънливост;

-     нервност;

-     усещане за парене в гърлото;

-     диария;

-     коремна болка (включително спазми и киселини);

-     запек;

-     главоболие;

-     изпотяване / судация;

-     хипотермия (треперене).

Редки (могат да засегнат до 1 на 1 000 души):

-     зачервяване на кожата.

Много редки (могат да засегнат до 1 на 10 000 души):

-     нарушения на развитието на кръвта (тромбоцитопения, левкопения, изолирани случаи на агранулоцитоза, панцитопения);

-     при предразположени пациенти, бронхоспазъм.

Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции.

5.   Как да съхранявате Суиофеи

Този лекарствен продукт не изисква специални температурни_условия за съхранение.

Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от светлина.

Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка и на етикета на бутилката след „Годно до:“. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.

След първото отваряне на бутилката, пероралната суспензия трябва да се използва в следващите 6 месеца.

Не използвайте това лекарство, ако забележите видими признаци на влошаване на качеството. 

Активното вещество е парацетамол.

Другите съставки са:

лимонена киселина монохидрат, натриев цитрат, захароза, метил парахидроксибензоат (Е218), пропил парахидроксибензоат (Е216), аромат на портокал [естествено ароматично вещество(а), изкуствено ароматично вещество(а), етанол, бутилхидроксианизол (Е320), ксантанова гума и пречистена вода.

Как изглежда Супофен и какво съдържа опаковката

Супофен е бяла до почти бяла еднородна течност с аромат на портокал.

Супофен се предлага в картонена кутия, съдържаща стъклен флакон с 85 ml перорална суспензия със защитена от отваряне от деца капачка, и 5 ml спринцовка за перорално приложение (разграфена на всеки 0,25 ml).

Притежател на разрешението за употреба и производител

Притежател на разрешението за употреба

Laboratories Basi - Industria Farmaceutica, S.A.

Parque Industrial Manuel Lourenpo Ferreira, lote 15

3450-232 Mortagua

Португалия

Производител

Laborat6rios Basi - Industria Farmaceutica, S.A.

Parque Industrial Manuel Lourengo Ferreira, lotes 15 e 16

3450-232 Mortagua

Португалия

Дата на последно преразглеждане на листовката {ММ/ГГГТ}.

КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА НА ПРОДУКТА (САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за СУПОФЕН 40МГ/МЛ ПЕРОРАЛНА СУСПЕНЗИЯ

Web Statistics