Приятно пазаруване!
Филтри

Категории с падащо меню

Избрани продукти

КАЛЕРГИН СИРОП 125МЛ АКТАВИС

CALLERGIN/ КАЛЕРГИН сироп се прилага при:* възпаление на носната лигавица от съдов произход;* сезонна алергична хрема (сенна хрема);* алергичен конюнктивит;* сърбеж;* екзема; *уртикария; *алергични реакции, предизвикани от храни и лекарства;* алергични реакции при ухапвания от насекоми.

Този продукт Ви носи 35 бонус точки
Цена: 3.46лв.
Брой:
Изпрати на приятел Оценка и коментар Добави в желани Сравни

Калергин сироп
Callergin syrup
калциев лактат пентахидрат/аскорбинова киселина/хлоропирамин хидрохл орид/ кофеин
(calcium lactate pentahydrate/ascorbic acid/chloropyramine hydrochloride/caffeine)
 
Прочетете внимателно цялата листовка, преди да започнете да приемате това лекарство, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е казал Вашия лекар или фармацевт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт. Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва и всички възможни нежелани реакции, неописани в тази листовка. Вижте точка 4.
Ако след 5-7 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.
Какво съдържа тази листовка:
1. Какво представлява Калергин и за какво се използва
2.      Какво трябва да знаете, преди да приемете Калергин 
3.      Как да приемате Калергин 
4.      Възможни нежелани реакции 
5.      Как да съхранявате Калергин
6.      Съдържание на опаковката и допълнителна информаци 
 
1.      Какво представлява Калергин и за какво се използва
Калергин е комбиниран лекарствен продукт. Хлоропирамин потиска алергичните реакции, а калциевият лактат и аскорбиновата киселина намаляват пропускливостта на капилярите, укрепват стените им, оказват известно противовъзпалително действие. Аскорбиновата киселина притежава антиоксидантно и общоукрепващо организма действие. Кофеин стимулира централната нервна система.
Калергин се прилага за овладяване и потискане симптомите на алергия при:
Целогодишен и сезонен алергичен ринит (хрема) и конюнктивит;
Уртикария (копривна треска) и сърбеж;
Контактен дерматит и сърбящи дерматози;
Алергия, свързана с прием на храни или лекарства;
Алергични реакции при ухапвания от насекоми.
Ако след 5-7 дни не се чувствате по-добре или състоянието Ви се влоши, трябва да потърсите лекарска помощ.
2.       Какво трябва да знаете, преди да приемете Калергин 
Не приемайте Калергин:
ако сте алергични към калциев лактат пентахидрат, аскорбинова киселина, хлоропирамин хидрохлорид или кофеин, или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6). 
Това лекарство не се прилага при деца на възраст под 2 години, както и при астматичен пристъп и ангиодем (тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото).
Предупреждения и предпазни мерки
Говорете с Вашия лекар или фармацевт, преди да приемете Калергин.
Продуктът се прилага с повишено внимание при пациенти със следните заболявалия:
Глаукома (повишено вътреочно налягане);
Повишена функция на щитовидната жлеза;
Активна язва на стомаха и дванадесетопръстника;
Стеснение на мускулния пръстен между стомаха и дванадесетопръстника, водещо до нарушение в изпразването на стомаха;
Тежки сърдечно-съдови заболявалия, като високо кръвно налягане, нарушения в сърдечния ритъм;
Заболявалия на черния дроб;
Доброкачествено разрастване на простатната жлеза и затруднено уриниране.
Калергин трябва да се прилага с внимание при деца под 6-годишна възраст, както и при лица в напреднала възраст, поради наблюдаваните по-чести нежелани реакции от страна на нервната система, особено при използване на високи дози.
Продуктът съдържа кофеин, поради което той трябва да се прилага с внимание при пациенти с хронично безсъние, прояви на тревожност, безпокойство и страх.
Необходимо е да имате предвид, че хлоропирамин поради антиалергичното си действие, може да доведе до фалшиво отрицателни резултати при кожни тестове за доказване на алергия.
3-4 дни преди провеждане на тези тестове е необходимо да преустановите приема на продукта.
Пациентите, страдащи от бъбречно-каменна болест, такива с повишени нива на калций в кръвта, нарушена функция на околощитовидните жлези или тежки бъбречни заболявалия, трябва да приемат този продукт с внимание. Съдържащият се в него калциев лактат е източник на калциеви йони.
Поради съдържанието на аскорбинова киселина Калергин трябва да се прилага с внимание при болни, страдащи от някои вродени заболявалия като фенилкутонурия и глюкозо-6- фосфатдехидрогеназна недостатъчност, хемохроматоза, таласемия и някои видове анемия, както при заболявалия, при които е налице повишена съсирваемост на кръвта.
Други лекарства и Калергин
Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства, включително и такива, отпускани без рецепта.
Ефектите на хлоропирамин се усилват при едновременно приложение с атропин, лекарства за лечение на депресия, такива, съдържащи барбитурати, бензодиазепини, някои видове обезболяващи, средства за анестезия.
МАО-инхибиторите усилват (лекарства за лечение на депресия) и удължават действието. хлоропирамин.
При едновременно приложение на тези продукти е възможно учестяване на сърдечната дейност повишение на стойностите на кръвното налягане, поради съдържащият се в него кофеин.
Калергин не трябва да се прилага едновременно с тетрациклинови антибиотици, тъй като съдържащият се в продукта калций може да доведе до нарушения в усвояването им от лигавицата на тънките черва и да забави или намали тяхното действие. При необходимост от  едновременно приложение е необходим поне 3-часов интервал между техните приеми. 
Съдържанието на кофеин в продукта намалява действието на барбитуратите и бензодиазепините.
При едновремен прием с антибиотици от групата на хинолоните може да се забави излъчването на кофеин и неговия метаболит параксантин.
Лекарствата за предпазване от забременяване (т.нар. контрацептивни средства) понижават разграждането на кофеин в черния дроб.
Аскорбиновата киселина повишава кръвните нива на естрогените и всички перорални контрацептивни средства. Тя намалява киселинността на урината и може да увеличи излъчването на някои лекарства
Високи дози аскорбинова киселина водят до удължаване на протромбиновото време и намаляване ефекта на антикоагулантите (лекарства за понижаване съсирваемостта на кръвта).
Калергин с храна, напитки и алкохол
При прием на алкохол се усилва потискащото централната нервна система действие на хлоропирамин.
Няма данни за необходимост от специален хранителен режим или ограничения на определени видове храни по време на лечението с продукта.
Бременност и кърмене
Ако сте бременна или кърмите, смятате, че може да сте бременна или планирате бременност, посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на това лекарство.
Продуктът не трябва да се прилага по време на бременност.
Някои от активните вещества се излъчват с майчиното мляко, поради което не се препоръчва използването на продукта по време на кърмене.
Шофиране и работа с машини
Съдържащият се в продукта хлоропирамин може да предизвика сънливост и забавяне на рефлексите, поради което Калергин не се прилага при шофьори и лица, работещи с машини или извършващи дейности, изискващи повишено внимание.
Калергин съдържа натриев метабнсулфит и сорбнтол
Калергин съдържа като помощно вещество натриев метабнсулфит, който може да причини алергични реакции, вкл. анафилактични реакции и бронхоспазъм. Рискът е по-висок при болни от бронхиална астма и пациенти с предшестващи случаи на свръхчувствителност.
Калергин съдържа сорбитол (в 1 ml сироп се съдържа 0,6 g; енергийна стойност 2,6 kcal/g сорбитол). Продуктът е неподходящ за приложение при лица с вродена непоносимост към фруктоза. Може да има слабо слабително действие. Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, посъветвайте се с него, преди да вземете този продукт.
3. Как да приемате Калергин
Винаги приемайте това лекарство точно както е описано в тази листовка или както Ви е Вашият лекар или фармацевт. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
Препоръчителната доза при възрастни и деца над 14 години е по 15 ml 3-4 пъти дневно 
Употреба при деца
При деца на възраст под 14 години продуктът се прилага единствено след назначение от лекар. Препоръчителната доза при деца между 2 и 14 години е 1 ml/kg т.м., разделени в 3-4 приема.
Ако сте приели повече от необходимата доза Калергии
Ако Вие инцидентно или нарочно сте използвали по-голяма от предписаната доза, обърнете се веднага към Вашия лекар или посетете най-близкото лечебно заведение. Не употребявайте лекарството по-често или за по-продължително време от предписаното, за да се избегне предозиране.
Ако приемете Калергин в дози, значително по-високи от обичайните може да се наблюдават диария, коремни болки и спазми, нарушения на солевото равновесие, вкл. включително понижение на калия в кръвта
Ако сте пропуснали да приемете Калергин
Ако сте пропуснали да приложите една доза, направете това колкото е възможно по-скоро след като сте си спомнили. Не вземайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата. Приложете следващата доза в обичайното време.
Ако имате някакви допълнителни въпроси, свързани с употребата на това лекарство, попитайте Вашия лекар или фармацевт.
4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.
Нарушения на нервната система
Замаяност, сънливост, главоболие, обърканост, забавяне на реакциите, нарушения в координацията, умора, отпадналост, в някои случаи необичайни възбудни явления по-чести при деца и лица в напреднала възраст като нервност, раздразнителност, безпокойство, нарушения на съня.
Стомашно-чревни нарушения
Сухата в устата, гадене, загуба или повишаване на апетита, болки в стомашната област, запек или диария.
Сърдечни нарушения
Повишение на кръвното налягане, чувства на сърцебиене, учестена сърдечна дейност. Нарушения на имунната система
Кожни обриви, ангионевротичен оток (тежка алергична реакция, която причинява подуване на лицето или гърлото), фоточувсгвителносг (повишена кожна чувствителност към слънчева светлина).
Нарушения на бъбреците и пикочните пътища Парене и смъдене при уриниране, задръжка на урината.
Нарушения на очите
Двойно виждане, повишено вътреочно налягане.
Нарушения на УХОТО И лабиринта Звънтене и шум в ушите
Съобщаване на нежелани реакции
Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар или фармацевт. Това включва всички възможни неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез Изпълнителна агенция по лекарствата, ул., Дамян Груев” № 8,1303 София, тел.: 02 8903417, уебсайт: www.bda.bg. Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство.
5. Как да съхранявате Калергин
Да се съхранява под 25°С.
След първото отваряне на опаковката продуктът е годен до 30 дни, при същите условия на съхранение.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Не използвайте Калергин след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец.
Не използвайте Калергин, ако забележите, че е настъпила промяна във външния му вид.
Не изхвърляйте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.
Попитайте Вашия фармацевт как да изхвърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда
6. Съдържание на опаковката и допълнителна информация Какво съдържа Калергин
Активните вещества са калциев лактат пентахидрат, аскорбинова киселина, хлоропирамин хидрохлорид и кофеин. 1 ml сироп съдържа 50 mg калциев лактат пентахидрат, 10 mg аскорбинова киселина, 1 mg хлоропирамин хидрохлорид и 0,08 mg кофеин.
Другите съставки са: натриев бензоат (Е 211), сорбитол, сукралоза, пропиленгликол, глицерол, натриев метабисулфит (Е223), натриев хидрогенкарбонаг, лимонена киселина монохидрат, аромат на плодове, пречистена вода.
Как изглежда Калергин и какво съдържа опаковката
Външен вид на сиропа - безцветна или жълто-зелена бистра вискозна течност със специфичен плодов аромат.
120 ml сироп в тъмна стъклена бутилка, затворена с пластмасова капачка в картонена кутия с мерителна лъжичка
Притежател на разрешението за употреба
Актавис ЕАД 1407 София, България ул. “Атанас Дуков”29
Производител
Бал канфарм а-Т роян АД 5600 Троян, България ул. „Крайречна” 1
Дата на последно преразглеждане на листовката 03/2016


КРАТКА ХАРАКТЕРИСТИКА(САМО ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ)

Споделете мнението си за КАЛЕРГИН СИРОП 125МЛ АКТАВИС

Web Statistics